Najaarsschouw 2015
Vanaf 28 oktober wordt er weer geschouwd!
 
 
Voor goed waterbeheer is het onderhoud van watergangen van groot belang. Het waterschap controleert daarom tijdens de najaarsschouw de eerste twee weken van november 2015 of het onderhoud van de schouwsloten goed is uitgevoerd. Schouwsloten zijn de door het waterschap als belangrijk aangemerkte watergangen. Deze watergangen hebben een collectief belang en zijn veelal in beheer bij medeoverheden (gemeenten, provincies, rijk) en grote instanties (bijv. NS), maar ook bij particuliere eigenaren. Minder belangrijke watergangen controleert het waterschap elke vier jaar (diepte-/profielschouw) en steekproefsgewijs, of naar aanleiding van klachten.
 
Waarop wordt gecontroleerd
Bij het gewoon onderhoud dienen vuil, overtollige waterplanten en over- en in het water hangend snoeihout weggehaald te worden. Hierdoor wordt de doorstroming van sloten en duikers op orde gehouden. Dan kan bij langdurige en hevige regen het water snel afgevoerd worden. Tijdens langdurige droogte kan water in het gebied gebracht worden. Onnodige problemen met wateroverlast kunnen zo voorkomen worden.
Let u bij de werkzaamheden op planten en dieren in de sloot. Bescherm bijzondere planten en geef dieren de gelegenheid een ander heenkomen te vinden.
 
Voorkom bestuursdwang
Het onderhoud van uw sloot, duiker of andere kunstwerken moet vóór 28 oktober 2015 klaar zijn. Als het onderhoud niet binnen de procedure van de najaarsschouw is uitgevoerd, gaat het waterschap het onderhoud op uw kosten laten uitvoeren.
 
Waar?
De najaarsschouw wordt gehouden in alle gebieden van het waterschap.
De diepte-/profielschouw zal in maart/april 2015 worden gehouden in het gebied Leidsche Rijn.
 
Onderhoud
Waar sloten en duikers aan moeten voldoen, is opgenomen in de Keur van het waterschap en in de vernieuwde Legger Oppervlaktewatersysteem.
De belangrijke watergangen, die zorgen voor de aan- en afvoer van water, moeten voldoen aan de volgende onderhoudsregels:
 
Sloten:
Bij het weghalen van waterplanten, mag u 10% bedekking laten staan. De oeverplanten hoeven niet weggehaald te worden wanneer ze alleen langs de waterkant staan en niet in het water groeien.
 
Oevers:
Bij het schonen van sloten komt maaisel en soms bagger vrij. Dit moet minimaal 75 cm van de waterkant neergelegd worden. Hierdoor worden oeverplanten beschermd en is de kans dat het maaisel en/of de bagger terugrolt in de sloot het kleinst.
Oevers mogen niet aangetast zijn door bijvoorbeeld dempingen of het vertrappen door vee.
U moet dan de kanten “ophalen”.
 
Kunstwerken:
In het doorstroomprofiel van duikers, bruggen en dergelijke mogen geen waterplanten of vuil aanwezig zijn. Duikers zijn van groot belang voor de doorstroming. Wanneer deze niet worden schoongemaakt, kunnen waterproblemen ontstaan.
 
Tuinafval en bomen:
Overhangende takken of bomen mogen het doorstromen van water, het uitvoeren van onderhoud en vaarroutes niet belemmeren.
Houtafval mag niet op de kant blijven liggen; dit dient u direct na de werkzaamheden op te ruimen.
 
Informatie
Heeft u vragen over de najaarsschouw? Neem dan tijdens kantooruren contact op met het schouwteam, telefoon (030) 634 59 67 of kijk op onze website www.destichtserijnlanden.nl.
 
 
Houten, oktober 2015
 
 
Naar boven