Peilbesluit Langbroekerwetering in voorbereiding: inloopavond 7 juli 2015
Het waterschap gaat een nieuw peilbesluit opstellen voor het Langbroekerweteringgebied. In een peilbesluit legt het waterschap de waterpeilen vast van een begrensd gebied. Hierbij is een belangrijke rol weggelegd voor de inwoners in het gebied. Zij kunnen knelpunten inbrengen en hun wensen kenbaar maken tijdens een inloopavond op 7 juli 2015. Waarom een peilbesluit? Het opstellen van een peilbesluit is een wettelijke verplichting. In een peilbesluit wordt juridisch vastgelegd wat de waterpeilen in de watergangen van een gebied zijn, welk peilbeheer er wordt gevoerd en op welke wijze de peilen worden gehandhaafd. Op een (ontwerp)peilbesluit is inspraak mogelijk. Het waterschap herziet de peilbesluiten eens in de tien jaar, omdat er in tien jaar veel kan veranderen in een gebied.
 
Waarom nu al een nieuw peilbesluit?
Het huidige peilbesluit is in 2008 vastgesteld als onderdeel van het watergebiedsplan Langbroekerwetering. Op een aantal plekken in dit gebied wijken de praktijkpeilen hiervan af. Ook heeft het waterschap klachten van enkele agrariërs gekregen over het peilbeheer. De peilen zouden voor hun percelen te hoog zijn.
Daarnaast is gebleken dat het huidige peil niet goed aansluit bij enkele maatregelen uit het watergebiedsplan. Verder is de afwatering van een aantal peilgebieden veranderd, als gevolg van werkzaamheden door Rijkswaterstaat aan de A12.
 
Het peilbesluit heeft geen consequenties voor de uitvoering van de maatregelen uit het watergebiedsplan Langbroekerwetering (en Groenraven-Oost Maartensdijk).
Inventariseren knelpunten tijdens inloopavond Het waterschap wil u als bewoner en gebruiker van het gebied graag betrekken bij het opstellen van het nieuwe peilbesluit. Daarom nodigen wij u uit voor de inloopavond op 7 juli 2015 in Dorpshuis ’De Toekomst’, Marijkelaan 5 te Langbroek. Van 19.30 uur tot 21.30 uur kunt u vrij binnen lopen, kaarten bekijken, knelpunten aangeven en vragen stellen aan de medewerkers van het waterschap. Als u problemen heeft met het watersysteem in uw omgeving, dan kunt u dat op die avond direct aan het waterschap doorgeven.
Behalve op de informatieavond kunt u de opmerkingen ook digitaal aan het waterschap  doorgeven via de interactieve kaart op www.destichtserijnlanden.nl. U vindt de kaart bij het onderdeel peilbesluiten. Reageren kan tot 17 augustus 2015.
 
Vervolg
Na 17 augustus 2015 gaat het waterschap met de ontvangen knelpunten aan de slag en worden er verschillende oplossingsrichtingen verkend. Deze oplossingsrichtingen worden in het najaar van 2015 weer aan de bewoners voorgelegd.
Gebruiksfuncties uitgangspunt Bij het opstellen van een peilbesluit zijn de gebruiksfuncties in een gebied het uitgangspunt; bijvoorbeeld landbouw, natuur en bebouwing. Deze gebruiksfuncties stellen verschillende eisen aan de hoogte van het waterpeil. De doelstelling van het waterschap is een peilbesluit te realiseren, waarbij alle functies zo goed mogelijk worden bediend.
In de Beleidsnota peilbeheer van het waterschap zijn de uitgangspunten voor het opstellen en uitvoeren van peilbesluiten uitgebreid beschreven.
 
Plangebied
Het plangebied ligt voor een groot deel in de gemeenten Utrechtse-Heuvelrug en Wijk bij Duurstede. Een klein deel valt onder de gemeente Bunnik. Het gebied beslaat circa 6.800 ha. (evt. grote kaart via link bijvoegen)
 
Houten, 23 juni 2015
Naar boven