Op grond van artikel 20 van de Tracéwet bevordert de Minister van Infrastructuur en Milieu een gecoördineerde voorbereiding van de besluiten op de aanvragen om vergunningen en van de overige ambtshalve te nemen besluiten met het oog op de uitvoering van een Tracébesluit.
Op deze besluiten is de Crisis- en herstelweg van toepassing.
De minister van Infrastructuur en Milieu maakt op grond van de Tracéwet en de Algemene wet bestu
ur
srecht bekend dat er
besluit
en
zijn
genomen voor de uitvoering van het Tracéb
esluit A1 Bunschoten - Hoevelaken
. Hiertegen kunnen belanghebbenden van
22
januari 2015
tot en met
4 maart
2015 beroep instellen
.
De rijksweg A1 behoort tot de belangrijkste verbindingen van het Nederlandse hoofdwegennet. Het is de schakel tussen de (noordelijke) Randstad, Twente en Duitsland. In de huidige situatie staan op de A1 tussen de aansluiting Bunschoten en het knooppunt Hoevelaken elke doordeweekse avond files en meerdere keren per week in de ochtend. Ook voor aansluiting Bunschoten staan regelmatig files. Deze structurele knelpunten op het hoofdwegennet op de corridor tussen Amsterdam en Amersfoort staan op nummer 10 en 28 in de filetop 50.
Om de doorstroming op het traject Bunschoten – Hoevelaken op korte termijn te verbeteren, wordt de zuidbaan van de A1 verbreed met een extra rijstrook. Hiervoor heeft de Minister van Infrastructuur op 30 september 2014 een Tracébesluit genomen. Het Tracébesluit heeft van 10 oktober tot en met 20 november 2014 ter inzage gelegen voor beroep.
In het Tracébesluit is ook besloten tot de bouw van een viaduct over de spoorlijn Amersfoort-Zwolle en de Brenninkmeijerlaan in Amersfoort, om de verbreding van de A1 tussen Bunschoten en Hoevelaken mogelijk te maken. Voor de bouw van dit viaduct is een omgevingsvergunning aangevraagd bij gemeente Amersfoort. Deze omgevingsvergunning doorloopt een procedure op grond van de Tracéwet en de Algemene wet bestuursrecht.
Ook is in het Tracébesluit besloten tot het nemen van een aantal waterhuishoudingsmaatregelen. Hiervoor is een watervergunning aangevraagd bij Waterschap Vallei en Veluwe. Deze watervergunning doorloopt een procedure op grond van de Tracéwet en de Algemene wet bestuursrecht.
Welk besluit is genomen en ligt ter inzage?
Voor de uitvoering van het Tracébesluit A1 Bunschoten - Hoevelaken zijn de volgende besluiten genomen:
- •
omgevingsvergunning (kenmerk CUO-1005933, afgegeven op 12 januari 2015) van het College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Amersfoort voor de activiteit bouwen als bedoeld in artikel 2.1 lid 1 onder a van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht, voor de bouw van een viaduct over de spoorlijn Amersfoort-Zwolle en de Brenninkmeijerlaan in Amersfoort;
- •
watervergunning (kenmerk 636644/657358 afgegeven op 19 januari 2015) van het Waterschap Vallei en Veluwe voor het dempen, graven en verleggen van watergangen langs de zuidbaan van de A1 tussen aansluiting Bunschoten en knooppunt Hoevelaken.
Overeenkomstig artikel 20 Tracéwet juncto afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht zijn deze vergunningen gecoördineerd aangevraagd en gepubliceerd.
Waar en wanneer kunt u de stukken inzien?
De omgevingsvergunning voor de bouw van het viaduct ligt van 22 januari 2015 tot en met 4 maart 2015 ter inzage op de volgende locatie:
Vergunningenloket Gemeente Amersfoort
Stadhuisplein 1 te Amersfoort
Het Vergunningenloket is geopend van 09.00 uur tot 12:00uur.
De watervergunning ligt van 22 januari 2015 tot en met 4 maart 2015
ter inzage op de volgende locatie:
Waterschap Vallei en Veluwe
Van 22 januari 2015 tot en met 4 maart 2015
staat voor belanghebbenden beroep open bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Ingevolge artikel 6:13 van de Algemene wet bestuursrecht kunnen alleen belanghebbenden die tijdig een zienswijze naar voren hebben gebracht op de ontwerp-vergunning, of belanghebbenden aan wie redelijkerwijs niet kan worden verweten dat zij daarop geen zienswijze naar voren hebben gebracht, beroep instellen bij de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State.
Het beroepschrift moet worden gericht aan de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag. Het beroepschrift dient te zijn ondertekend en dient tenminste te bevatten:
- •
naam en adres van de indiener;
- •
- •
de omschrijving van het besluit waartegen het beroep is gericht, dat wil zeggen in ieder geval de vermelding van het bestuursorgaan dat het besluit heeft genomen en zo mogelijk datum en kenmerk van het besluit;
- •
een opgave van de redenen waarom u zich niet met het besluit kunt verenigen.
Tevens dient ten behoeve van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State zo mogelijk een afschrift van het besluit waartegen het beroep is gericht te worden overgelegd.
Op dit besluit is hoofdstuk 1 van de Crisis- en herstelwet van toepassing. Dit betekent dat de belanghebbende in het beroepschrift moet aangeven welke zijn beroepsgronden zijn. Na afloop van de beroepstermijn kunnen deze gronden niet meer worden aangevuld. In het beroepschrift dient tevens te worden vermeld dat de Crisis- en herstelwet van toepassing is.
Het instellen van beroep schorst de werking van het besluit niet. Indien beroep is ingesteld, kan een verzoek worden gedaan tot het treffen van een voorlopige voorziening, bijvoorbeeld inhoudende een schorsing van het besluit. Het verzoek om een voorlopige voorziening moet worden ingediend bij de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag. Bij het verzoek moet een afschrift van het beroepschrift worden overgelegd.
Het verzoek dient te zijn ondertekend en tenminste het volgende te bevatten:
- •
naam en adres van de indiener;
- •
- •
een omschrijving van het besluit waartegen het beroep is gericht, dat wil zeggen in ieder geval de vermelding van het bestuursorgaan dat het besluit heeft genomen en de datum en nummer of kenmerk van het besluit;
- •
de gronden van het verzoek (motivering).
Voor het indienen van een beroepschrift en/of een verzoekschrift om een voorlopige voorziening is griffierecht verschuldigd.
Voor nadere informatie over de omgevingsvergunning voor de bouw van het spoorviaduct kunt u contact opnemen met dhr. R. Geers van gemeente Amersfoort via 033 – 4695111, en met de heer Brummelman van Waterschap Vallei en Veluwe via tel. 06 21 17 03 68 over de watervergunning.
De Minister van Infrastructuur en Milieu,
het hoofd van de afdeling Bestuurlijk-Juridische Zaken en Vastgoed,
Mevr. Mr. A.K. van de Ven