Handhavingsbeleid 2015-2020 vastgesteld
Het dagelijks bestuur van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden maakt bekend dat het in zijn vergadering van 25 november 2014 het Handhavingsbeleid 2015-2020 heeft vastgesteld. Op grond van artikel 7.2 van het Besluit Omgevingsrecht is iedere organisatie die toezicht en handhaving uitvoert, verplicht het handhavingsbeleidsplan bestuurlijk vast te stellen. De toezichts- en handhavingsbevoegdheid van het waterschap berust op de artikelen 61 en 84 van de Waterschapswet.
 
Het handhavingsbeleidsplan geeft de wijze aan waarop toezicht en handhaving plaatsvindt, welke wet- en regelgeving van toepassing is, hoe wij de naleving daarvan willen bevorderen en welke sanctiestrategie wordt gevolgd bij overtredingen.
Het handhavingsbeleid geldt voor meerdere jaren. Actualisatie vindt plaats in 2020 of eerder als wijzigingen in wet- en regelgeving daartoe aanleiding geven.
Deze beleidsregel gaat met terugwerkende kracht in op 25 november 2014.
 
Inzien van de stukken
U kunt het beleid en de bijbehorende stukken inzien bij het waterschapskantoor, Poldermolen 2 in Houten of via de website van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden: www.hdsr.nl 
 
Aanleiding
Aanleiding voor het nieuwe beleid zijn aanpassingen in wet- en regelgeving, veranderde maatschappelijke inzichten en het voldoen aan wettelijke kwaliteitseisen. Als het waterschap bij het toezicht een overtreding constateert, wordt in de eerste plaats gebruik gemaakt van de bestuursrechtelijke bevoegdheden, maar ook een strafrechtelijke afhandeling is mogelijk. Hierbij wordt situationeel gehandhaafd: het opleggen van een sanctie is gebaseerd op de ernst van het feit en de houding van de overtreder, zoals het inmiddels in de landelijke Handhavingsstrategie is vastgesteld.
 
Houten, 31 maart 2015
 
Naar boven