Bekendmaking Nota overige waterkeringen van Waterschap Vallei en Veluwe
Op 26 november 2014 is de Nota overige waterkeringen vastgesteld door het Algemeen Bestuur van Waterschap Vallei en Veluwe.
Overige waterkeringen zijn de dijken en kades met een lokale functie voor bescherming tegen overstroming. Bij overstroming is de economische schade zeer beperkt en de kans op slachtoffers nihil. De Waterwet maakt het vastleggen van de status en norm van overige waterkeringen nodig. Dit gebeurt in leggers. Ook maakt het samengaan van Waterschap Vallei & Eem met Waterschap Veluwe in 2013 het noodzakelijk om geharmoniseerd beleid vast te leggen over het beheer van overige waterkeringen.
In de nota is het beleidsvoornemen vastgesteld dat tien overige waterkeringen die thans op de Keurkaart Waterschap Vallei en Veluwe 2013 staan, niet meer als waterkering in de legger zullen worden opgenomen. Daarnaast zijn twaalf waterkeringen aan gewezen met status ‘overige waterkering’. Daarvan zijn er drie het resultaat van Ruimte voor de Rivierprojecten langs de IJssel.
Tenslotte is in de Nota het voornemen vastgesteld om voor overige waterkeringen minder strenge vergunningregels te hanteren dan voor primaire of regionale waterkeringen. Daarmee zijn meer vormen van onderhoud van de grasbekleding mogelijk, eventueel door derden.
Procedure
Tussen 17 juli en 10 september 2014 is er de mogelijkheid geweest om vragen te stellen en in te spreken op de Nota overige waterkeringen. Hiervan is een inspraaknota met beantwoording van de zienswijzen opgesteld. De drie ingebrachte zienswijzen hebben niet geleid tot aanpassingen van het voorgenomen beleid. Tegen de vaststelling van het beleid kan geen bezwaar of beroep ingesteld worden.
In 2015 stelt het waterschap nieuwe leggers op van de overige waterkeringen. Op de ontwerp-leggers kunnen zienswijzen ingediend worden. Tegen de vaststelling van de leggers staat beroep open voor belanghebbenden.
De in het beleid voorgenomen status van de waterkering verandert pas op het moment dat de nieuwe legger is vastgesteld en de oude legger is ingetrokken.
Vragen
Voor vragen kunt u contact opnemen met de heer Reindert Stellingwerff. Hij is bereikbaar via telefoonnummer (055) 5 272 911.
Apeldoorn, 26 november 2014
Het algemeen bestuur van Waterschap Vallei en Veluwe
mr. G.P. Dalhuisen,
secretaris
drs. T. Klip-Martin
dijkgraaf
Naar boven