Bekendmaking spoedbestuursdwang onbekende overtreder olielozing Putten

Het college van dijkgraaf en heemrade n van Waterschap Vallei en Veluwe heeft besloten tot het toepassen van spoedbestuursdwang

Op zondag 16 februari 2014 heeft het waterschap naar aanleiding van een melding een olielozing geconstateerd in de Schuitenbeek te Putten. Vanaf een perceel aan de Meskampersteeg is een grote hoeveelheid dieselolie in het watersysteem terechtgekomen. Vanuit de bermsloot langs de Meskampersteeg heeft de dieselolie zich vervolgens verspreid in de Schuitenbeek. Het waterschap heeft via het toepassen van spoedbestuursdwang oliebooms gelegd, oliedoeken en keerschermen aangebracht, dieselolie opgezogen en afgevoerd om de verontreiniging te beperken en de olie te (laten) verwijderen.

Overtreding

De verontreiniging is een overtreding van het lozingsverbod, zoals dat is opgenomen in artikel 6.2, eerste lid, van de Waterwet. In dit artikel is een verbod opgenomen om zonder vergunning stoffen te brengen in een oppervlaktewaterlichaam. De overtreder(s) is (zijn) tot op heden niet bekend.

Waterkwaliteit

Het waterschap heeft tot doel een goede kwaliteit van het oppervlaktewater te bevorderen en is belast met het nemen van maatregelen tot bescherming van deze hoedanigheid. Gelet op de aard en de omvang van de verontreiniging en de gevolgen voor de waterkwaliteit was het noodzakelijk dat onmiddellijk maatregelen zouden worden getroffen om daarmee grotere schade te voorkomen.

Maatregelen

In verband met het spoedeisende karakter hebben wij daarom op zondag 16 februari 2014, op grond van artikel 61 van de Waterschapswet, (spoed)bestuursdwang toegepast bestaande uit het leggen van oliebooms, het aanbrengen van oliedoeken en keerschermen en het opzuigen en afvoeren van dieselolie.

Bekendmaking

Omdat in dit geval spoedig handelen vereist was en de overtreder(s) onbekend is (zijn), konden wij de beslissing tot het toepassen van bestuursdwang niet vooraf op schrift stellen en aan de overtreder(s) bekendmaken. Met toepassing van artikel 5:31, tweede lid, van de Algemene wet bestuursrecht (Awb) maken wij de op dinsdag 22 juli 2014 achteraf op schrift gestelde beschikking door middel van deze publicatie bekend.

Kostenverhaal

Gewezen wordt op artikel 5:25 van de Awb, dat bepaalt dat de overtreder de kosten verbonden aan de toepassing van bestuursdwang is verschuldigd, tenzij de kosten redelijkerwijze niet voor zijn rekening behoren te komen. De door ons gemaakte kosten zullen in beginsel altijd verhaald worden. In dit geval zijn er geen bijzondere omstandigheden om van het kostenverhaal af te zien.

Inzien stukken

Tot zes weken na de datum van publicatie kunnen de stukken tijdens kantooruren worden ingezien op het kantoor van Waterschap Vallei en Veluwe aan de Steenbokstraat 10 te Apeldoorn.

Bezwaar

Wij wijzen u op de mogelijkheid om op grond van artikel 7:1 van de Awb bezwaar te maken tegen ons besluit door het indienen van een bezwaarschrift. De termijn voor het indienen van een bezwaarschrift bedraagt zes weken vanaf de dag na verzenddatum van dit besluit.

Het bezwaarschrift moet bevatten uw naam en adres, de dagtekening, een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar is gericht en de gronden van het bezwaar.

Ook moet het bezwaarschrift ondertekend zijn. U kunt het bezwaarschrift sturen aan het college van dijkgraaf en heemraden van Waterschap Vallei en Veluwe, Postbus 4142, 7320 AC Apeldoorn.

Aangezien het maken van bezwaar geen schorsende werking heeft (dat wil zeggen dat het besluit direct in werking treedt), kan bij de Voorzieningenrechter van de rechtbank een verzoek om voorlopige voorzieningen worden ingediend indien onverwijlde spoed, gelet op de betrokken belangen dat vereist. Een voorwaarde hiervoor is dat tegelijkertijd bezwaar wordt gemaakt bij het waterschap. Het verzoek om voorlopige voorzieningen moet worden gericht aan de Voorzieningenrechter van de Rechtbank Gelderland, locatie Arnhem, Postbus 9030, 6800 EM Arnhem. Hieraan zijn griffiekosten verbonden. Deze kosten kunt u terugkrijgen, indien uw verzoek door de voorzieningenrechter wordt toegewezen.

Vragen?

Heeft u vragen dan kunt u contact opnemen met de heer B. Knepper, waarnemend hoofd van de afdeling Vergunningen en Handhaving, telefonisch bereikbaar onder nummer (055) 5 272 911.

Apeldoorn,

Het college van dijkgraaf en heemraden van Waterschap Vallei en Veluwe

mr. G.P. Dalhuisen,

secretaris

drs. T. Klip-Martin,

dijkgraaf

Naar boven