Besluit Wijziging Controleverordening Waterschap Rivierenland 2009

Registratienummer: 201408438

HET ALGEMEEN BESTUUR VAN WATERSCHAP RIVIERENLAND:

gelezen het voorstel van het college van dijkgraaf en heemraden van 27 mei 2014;

gelet op het advies van de commissie MCR;

overwegingen:

In verband met een doelmatige uitvoering van de aanbestedingsprocedure voor accountantsdiensten is het gewenst artikel 3 van de controleverordening aan te passen;

wettelijk kader:

de Algemene wet bestuursrecht, de Waterschapswet, het Waterschapsbesluit en het Reglement voor Waterschap Rivierenland;

BESLUIT:

De Controleverordening Waterschap Rivierenland 2009 als volgt te wijzigen:

I Artikel 3 'Aanbesteding accountantscontrole' komt te luiden:

1. De accountantscontrole wordt opgedragen aan een door het algemeen bestuur te benoemen accountant.

2. Het college van dijkgraaf en heemraden bereidt de aanbesteding van de accountantscontrole voor.

3. Het dagelijks bestuur stelt voor de aanbesteding van de accountantscontrole het programma van eisen vast. In het programma van eisen worden voor de jaarlijkse accountantscontrole in ieder geval opgenomen:

  • 1.de toe te passen goedkeuringstoleranties (en afwijkende rapporteringstoleranties) bij de controle van de jaarrekening;

  • 2.de apart te controleren deelverantwoordingen en de daarbij toe te passen omvangsbases en goedkeuringstoleranties (en afwijkende rapporteringstoleranties);

  • 3.de inrichtingseisen voor het verslag van bevindingen;

  • 4.de eventueel aanvullende uit te voeren tussentijdse controles;

  • 5.de frequentie en inrichtingseisen van de aanvullende tussentijdse rapportering.

4. Het dagelijks bestuur stelt voor de selectie van de accountant de selectiecriteria en per selectie­criterium de bijbehorende weging vast.

 

II De toelichting op artikel 3 van de controleverordening komt te luiden:

Artikel 3 van de verordening regelt de opdrachtverlening van de accountantscontrole van de jaar­rekening van het waterschap. Na afloop van ieder begrotingsjaar moet het college van dijk­graaf en heemraden verantwoording afleggen aan het algemeen bestuur over het gevoerde bestuur door overlegging van de jaarrekening en het jaarverslag. Voordat deze stukken worden aangeboden, moet de jaarrekening door een bevoegd accountant zijn gecontroleerd. De accountant controleert de jaarrekening in opdracht van het algemeen bestuur. Het is dan ook het algemeen bestuur dat de accountant aanwijst. Het algemeen bestuur is echter niet het bestuurs­orgaan dat de overeenkomst met de accountant ondertekent. Omdat de voorzitter degene is die het waterschap in en buiten rechte vertegenwoordigt, is hij degene die de overeenkomst voor de accountantscontrole met de accountant formeel moet maken.

 

Het tweede lid regelt dat het college van dijkgraaf en heemraden verantwoordelijk is voor de uitvoering van de aanbesteding van de accountantscontrole van de jaarrekening.

 

De eisen van het dagelijks bestuur worden opgenomen in het programma van eisen dat in het derde lid aan de orde komt. De kaders voor deze eisen liggen vast in artikel 109 van de Water­schapswet en hoofdstuk 5 (accountantscontrole) van het Waterschapsbesluit. Zo bevat dit besluit onder andere regels voor de goedkeuringstolerantie voor de accountantsverklaring en de rappor­teringstolerantie voor het verslag van bevindingen. In het derde lid wordt invulling gegeven aan het gebruik van de mogelijkheden van het dagelijks bestuur tot de nadere bepaling van de toleran­ties. Ze moeten al bij de aanbesteding van de accountantscontrole worden bepaald en zodoende worden opgenomen in het programma van eisen. Daarnaast zijn onder dit lid aanvullende zaken opgenomen over eisen die het dagelijks bestuur kan stellen aan de werkzaamheden van de accountant, zoals aanvullende inrichtingseisen voor het verslag van bevindingen en aanvullende extra rapportages en controles.

 

Andere eisen van het dagelijks bestuur kunnen betrekking hebben op de periode van de verbinte­nis met de accountant voor de controle van de jaarrekening. Bij een aanbesteding zijn het de selectiecriteria en de bijbehorende wegingsfactoren, die uiteindelijk de selectie van de accountant voor de controle van jaarrekening bepalen.

 

III Dit besluit treedt in werking een dag na bekendmaking.

 

aldus besloten in de vergadering d.d. 27 juni 2014

het algemeen bestuur voornoemd,

 

de secretaris-directeur, de dijkgraaf,

 

 

 

drs. H.C. Jongmans MPM ir. R.W. Bleker

Naar boven