ZOMERSCHOUW

Het college van Dijkgraaf en Heemraden van Waterschap Zuiderzeeland maakt bekend dat het waterschap de zomerschouw in de Noordoostpolder, Oostelijk Flevoland en Zuidelijk Flevoland houdt op Dinsdag 1 juli 2014 en zo nodig de daaropvolgende werkdag(en). Waterschap Zuiderzeeland controleert of de watergangen in deze gebieden op de schouwdatum gemaaid zijn en of de bodems en de taluds schoon zijn. Het gaat hierbij om alle watergangen waardoor water wordt afgevoerd van drie of meer aangelanden, kavelsloten bestemd voor de afvoer van kwelwater van dijken en wegsloten die de functie hebben van kavelsloot en waarop drainage uitkomt.

De schouw is gebaseerd op de door de Algemene Vergadering van Waterschap Zuiderzeeland vastgestelde Keur en Legger van de watergangen en bijbehorende kunstwerken.

Onderhoudsplicht

De aangelanden van de watergangen moeten op of vóór de schouwdatum ervoor zorgen dat:

  • -deze zijn gezuiverd van alle stenen, afval of andere voorwerpen;

  • -de begroeiing op taluds, bodems en dammen is gemaaid;

  • -het maaisel geheel uit de watergangen is verwijderd.

De eigenaren (aangelanden) van de aangrenzende gronden hebben een onderhoudsplicht voor de halve breedte van de genoemde watergangen.

In het algemeen geldt dat:

  • -gemaakte afspraken met buren, loonbedrijven of andere instanties over de uitvoering van de onderhoudswerkzaamheden niets afdoen aan de onderhoudsplicht van de eigenaar;

  • -de eigenaar altijd verantwoordelijk blijft voor de staat van onderhoud van de aangrenzende watergang(en);

  • -slechte weersomstandigheden geen reden voor uitstel zijn.

Nalatigheid

De onderhoudsplichtige wordt aangeraden op tijd met de onderhoudswerkzaamheden te beginnen, zodat op de schouwdatum de watergang(en) in de vereiste onderhoudstoestand is (zijn) gebracht.

Is dit niet het geval, dan ontvangt de eigenaar een brief van het waterschap, waarin is aangegeven dat het gevraagde onderhoud alsnog moet worden uitgevoerd vóór de herschouw. Deze herschouw vindt veertien dagen na de schouwdatum plaats. Is het bij de herschouw nog niet in orde, dan ontvangt de eigenaar een tweede brief van het waterschap, waarin is aangegeven dat Waterschap Zuiderzeeland zelf de onderhoudswerkzaamheden gaat uitvoeren. De kosten hiervan worden verhaald op de onderhoudsplichtige. Tevens volgt een bestuurlijke strafbeschikking of een proces-verbaal. De hoogte van de geldboete bedraagt € 100,- per watergang voor een natuurlijk persoon en € 300,- per watergang voor een rechtspersoon.

Informatie

Voor meer informatie over de zomerschouw kunt u kijken op www.zuiderzeeland.nl/schouw of contact opnemen met de heer R. Warmolts (Noordoostpolder), telefoonnummer (0527) 630 560 of de heer B. Wijma (Oostelijk Flevoland en Zuidelijk Flevoland), telefoonnummer (0320) 269 600.

Naar boven