Nieuwe peilbesluiten Oude Rijn boezem en Leidsche Rijn boezem in voorbereiding

Het waterschap gaat voor de boezem Oude Rijn en Leidsche Rijn een nieuw peilbesluit opstellen. In deze advertentie leest u wat de nieuwe peilbesluiten inhouden en op welke manier u als inwoner van dit gebied, eventuele knelpunten met het waterpeil aan ons door kunt geven. Uw opmerkingen verwerken wij zoveel mogelijk in het ontwerp-peilbesluit. Voor deze ontwerp-peilbesluiten start in het najaar/winter van 2014 een formeel inspraaktraject.

Als beheerder van het oppervlaktewater is het waterschap Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden verplicht peilbesluiten vast te stellen voor gebieden die onder zijn beheer vallen. Deze plicht is vastgelegd in de Waterwet en de Waterverordening Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden 2009 (art. 4.4). Een vastgesteld peilbesluit biedt aan belang­hebbenden duidelijkheid en rechtszekerheid over de oppervlaktewaterpeilen die gehandhaafd worden in het betreffende gebied. Het peilbesluit is een instructienorm die het waterschap een inspanningsverplichting oplegt. Een peilbesluit is tien jaar geldig, waarna een verlenging van maximaal vijf jaar mogelijk is.

Voor peilbesluit boezem Oude Rijn is het noodzakelijk een nieuw peilbesluit vast te stellen in verband met de verjaring, juli 1997. Voor de Leidsche Rijn is nog geen peilbesluit vastgesteld. Het waterschap is op dit moment bezig met de voorbereiding van het peilbesluit voor de boezem. De boezem is een aaneengesloten stelsel van hogerliggende watergangen (bijvoorbeeld de Leidsche Rijn, de Oude Rijn en de Grecht), waar het overtollige water uit lager gelegen polders op wordt uitgemalen.

Handhaven huidige praktijkpeilen

Het waterschap kiest voor het handhaven van het huidige peilregime. Er zullen dan ook geen varianten en voorkeursvariant worden uitgewerkt.

In het huidige peilbesluit boezem Oude Rijn staat een vast peil van NAP -0,47 m.

In het nieuwe peilbesluit boezem Oude Rijn wordt dit een streefpeil met een daarbij behorende boven- en ondergrens. Dit betekent feitelijk een vastlegging van de huidige praktijksituatie (zoals de afgelopen circa 20 jaar is uitgevoerd) en zal niet leiden tot andere waterstromen.

Voor de Leidsche Rijn zal eveneens de huidige praktijksituatie worden vastgelegd. Dit gebeurt in de vorm van een streefpeil van -0,40 m (peil ARK) met daarbij behorende boven- en ondergrens. De Leidsche Rijn staat in open verbinding met het aangrenzende oppervlaktewater het Amsterdam-Rijnkanaal (ARK) en wordt gestuurd op dat peil. De waterstand voor het Amsterdam-Rijnkanaal is vastgelegd in het vigerende Peilbesluit Noordzeekanaal/Amsterdam-Rijnkanaal.

Indienen knelpunten t/m 13 april

Gezien de omvang van het gebied en het niet wijzigen van het peilbeheer, kiest het waterschap ervoor in dit stadium geen informatieavonden te organiseren om knelpunten in het gebied op te halen. Uiteraard kunt u wel eventuele knelpunten aan ons doorgeven. U heeft hiervoor de tijd tot en met 13 april 2014.  Dit kan per e-mail aan mw. L. van Doorn, Doorn.ae@hdsr.nl, of schriftelijk: Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden, Postbus 550, 3990 GJ Houten, t.a.v. L. van Doorn.

Meer informatie

Achtergrondinformatie over peilbesluiten en aanvullende informatie over dit peilbesluit, staat op onze website, www.destichtserijnlanden.nl/peilbesluiten Hier vindt u onder meer een kaart van het gebied waarop dit peilbesluit betrekking heeft.

Houten, 26 maart 2014

Naar boven