Bekendmaking Nieuwe regels voor grondwateronttrekkingen

Het dagelijks bestuur van waterschap Brabantse Delta maakt bekend dat het algemeen bestuur in de vergadering van 12 juni 2013 de Partiële herziening keur 2013 heeft vastgesteld en dat het dagelijks bestuur in zijn vergadering van 18 juni 2013 de Partiële herziening Beleidsregel toepassing Waterwet en keur 2013 (…) en de Algemene regels grondwater heeft vastgesteld.

Het waterschap is sinds 2009 bevoegd gezag voor de meeste grondwateronttrekkingen geworden. Tot nu toe heeft het waterschap de regels en het beleid voortgezet zoals dat daarvoor nog door de provincie werd toegepast. Nu herziet het waterschap de regels voor het gebruik van grondwater, met uitzondering van de beregening van gewassen. Het waterschap wil de regels eenvoudiger maken, meer flexibiliteit bieden en het grondwaterbeheer beter aan laten sluiten op de lokale omstandigheden. Alleen binnen de zogeheten Volledig Beschermde Gebieden en attentiegebieden verandert er niets.

Voor beregening van gewassen uit grondwater geldt dat er eerst meer duidelijkheid moet zijn over mogelijke effecten op Natura 2000, voordat het waterschap daarover een goede beslissing kan nemen. Dit betekent dat hierover nu nog geen beslissing genomen is en dat voorlopig de bestaande regels nog van kracht blijven.

De besluiten zijn, uitgezonderd beregening uit grondwater, niet gewijzigd naar aanleiding van de inspraakprocedure.

Het herzien van de regels wordt geregeld door drie besluiten:

  • 1.Partiële herziening keur 2013;

  • 2. ‘Besluit partiële herziening Beleidsregel toepassing Waterwet en keur 2013 en vaststellen Algemene regels grondwater’;

  • 3.‘Algemene regels grondwater’.

Partiële herziening keur 2013

Dit besluit regelt de noodzakelijke aanpassingen in de keur. Deze wijzigingen betreffen vooral het intrekken van artikelen die niet meer nodig zijn in de keur vanwege de invoering van de algemene regels. 

Partiële herziening Beleidsregel toepassing Waterwet en keur 2013 (…)

Dit besluit regelt het aanpassen van het hoofdstuk ‘Grondwater’ in de ‘Beleidsregel toepassing Waterwet en Keur’. Deze beleidsregel bevat richtlijnen voor de vergunningverlening. Voor beregenen van gewassen blijft voorlopig het bestaande beleid van kracht. 

Algemene regels grondwater

De algemene regels zijn nieuw ten opzichte de huidige regels. Voor verschillende vormen van grondwaterverbruik zijn nu algemene regels opgesteld. Dit betekent dat als men voldoet aan de voorwaarden uit de algemene regels, geen vergunning meer nodig is maar alleen nog een melding. Gevallen die niet onder de algemene regels vallen blijven vergunningplichtig. Daarop zijn dan de hierboven genoemde beleidsregels van toepassing. 

Terinzagelegging

De besluiten liggen met ingang van 1 juli 2013 tot en met 12 augustus 2013 ter inzage op het kantoor van het waterschap aan de Bouvignelaan 5 te Breda. De besluiten zijn in te zien op werkdagen van 9.00 uur tot 16.00 uur. Verder zijn de besluiten gedurende dezelfde periode te lezen op en te downloaden van de website van het waterschap: www.brabantsedelta.nl

Geen bezwaar of beroep mogelijk tegen de algemene regels en beleidsregels

Tegen het vaststellen van deze besluiten is geen bezwaar of beroep mogelijk. 

Inwerkingtreding

Deze besluiten treden in werking op 1 juli 2013.

 

Namens het dagelijks bestuur,

De secretaris-directeur

ir. H.T.C. van Stokkom

Breda, 2 juli 2013

Waterschap Brabantse Delta

Bouvignelaan 5, 4836 AA Breda

Postbus 5520, 4801 DZ Breda

T 076 564 10 00

E info@brabantsedelta.nl

Naar boven