31 532 Voedingsbeleid

Nr. 130 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN ECONOMISCHE ZAKEN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 8 maart 2014

In de beleidsbrief Duurzame Voedselproductie (Kamerstuk 31 532, nr. 118) heb ik uw Kamer toegezegd om een voedselprijzenbarometer naar het model van de Europese voedselprijzenmonitor in het leven te roepen. Hiervoor heb ik het LEI gevraagd om samen met het CBS een ontwerp te maken voor een dergelijke voedselprijzenbarometer1.

Dit project verschaft inzicht in de ontwikkeling van prijzen door de voedselproductieketen heen, dat wil zeggen op het niveau van het primaire agrarische bedrijf, de verwerking en de consument. De volgende ketens worden onderscheiden: tarweproducten, aardappelproducten, zuivel, eieren, pluimveevlees, varkensvlees en rundvlees. Voor groente en fruit worden vooralsnog alleen consumentenprijzen weergegeven.

De informatie is gebaseerd op de prijsindices van agrarische grondstoffen die het LEI vastlegt en de producentenprijsindices (PPI) en consumentenprijsindices (CPI) die het CBS berekent. Samen geven ze een transparant beeld van de prijsontwikkelingen. De prijsinformatie wordt maandelijks bijgewerkt en tweemaandelijks van een toelichting voorzien.

De resultaten zijn te vinden op de onlangs gelanceerde website www.agrimatie.nl.

De Staatssecretaris van Economische Zaken, S.A.M. Dijksma


X Noot
1

Ter inzage gelegd bij het Centraal Informatiepunt Tweede Kamer.

Naar boven