Besluit van de inspecteur-generaal van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit namens de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van 10 november 2025 tot vaststelling van het Specifiek interventiebeleid NVWA levensmiddelen microbiologie (IB03-SPEC 44, versie 10)

De Minister Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

Gelet op artikel 4:81 van de Algemene wet bestuursrecht, artikel 25 van de Warenwet, artikel 10 van de Mandaatregeling VWS en het Algemeen interventiebeleid NVWA 2024;

Besluit vast te stellen de volgende beleidsregel:

1. Onderwerp

Het Specifiek interventiebeleid NVWA levensmiddelen microbiologie beschrijft, binnen de kaders van het Algemeen interventiebeleid NVWA 2024 (NVWA-IB03), hierna: AIB, de interventiegrenzen voor specifieke overtredingen binnen het toezichtdomein (levensmiddelen)microbiologie voor bedrijven die een verplichting hebben ten aanzien van de verordening 2073/2005.

Op andere overtredingen met betrekking tot levensmiddelen microbiologie dan in dit document beschreven, is het Specifiek interventiebeleid NVWA voedselveiligheid industriële productie, vis, zuivel en eieren (IB03-SPEC 39) van toepassing. Laatstgenoemd document heeft betrekking op voorschriften waarvan de naleving in beginsel tijdens een inspectie in het bedrijf kan worden vastgesteld. Voor deze beleidsregel IB03-SPEC 44 is dit pas na analyse van het monster op het laboratorium toepasbaar.

2. Definities en wettelijke basis

Voor definities wordt verwezen naar het AIB.

2.2. Wettelijke basis

De wettelijke basis voor het Specifiek interventiebeleid NVWA levensmiddelen microbiologie is:

  • Warenwet

  • Warenwetbesluit Bereiding en behandeling van levensmiddelen (WBbl);

  • Verordening (EG) nr. 2073/2005)1;

  • Verordening (EG) nr. 178/2002)2.

3. Werkwijze

3.1. Het bepalen van de ernst van de overtreding

Overtredingen worden ingedeeld naar de klassen zoals gedefinieerd in het AIB. Dit specifiek interventiebeleid volgt deze klasseindeling. In de bijlage genoemd in dit document is vastgelegd op welke wijze wordt geïntervenieerd bij het constateren van een overtreding.

3.2. Het bepalen van interventies bij een overtreding

Bestraffende sanctie

Overtredingen van de Warenwet worden doorgaans bestuurlijk beboet. Aan het Openbaar Ministerie (OM) worden overtredingen voorgelegd indien voor daarvoor op basis van de Wet op de economische delicten (Wed) een hogere geldboete kan worden opgelegd dan de voorziene bestuurlijke boete, en:

  • indien de opzettelijke of roekeloze overtreding een direct gevaar voor de gezondheid of veiligheid van de mens tot gevolg heeft óf

  • de in de bijlage ter zake van de overtreding voorziene bestuurlijke boete aanmerkelijk wordt overschreden door het met de overtreding behaalde economisch voordeel (artikel 32a, derde lid, Warenwet).

Strafrechtelijke afdoening is niet voorbehouden aan een vooraf aan te geven overtreding van een bepaald voorschrift, maar kan in beginsel bij alle overtredingen van de bij of krachtens de Warenwet gestelde voorschriften noodzakelijk zijn.

‘Interventies’ en ‘follow-up na overtreding; interventies bij herhaalde overtreding’ in de genoemde bijlage van dit document vermelden uitsluitend de bestuurlijke boete als bestraffende sanctie die doorgaans wordt toegepast. Dit laat onverlet dat, als een overtreding zowel bestuursrechtelijk als strafrechtelijk kan worden afgedaan, op grond van de specifieke feiten en omstandigheden kan worden besloten om in plaats van een bestuurlijke boete een proces verbaal op te maken ten behoeve van strafrechtelijke afdoening. Op voorhand is niet in de bijlagen van dit document aan te geven wanneer wordt overgegaan tot een strafrechtelijke bestraffende sanctie. Daarom vormt deze paragraaf een aanvulling op bovengenoemde kolommen in de bijlage.

4. Divers

Vervanging

Deze beleidsregel vervangt het op 25 oktober 2024 vastgestelde Specifiek interventiebeleid NVWA levensmiddelen microbiologie (IB02-SPEC 44, versie 09). Ten opzichte van versie 09 zijn de eisen aan rauwe melk bestemd voor rechtstreekse menselijke consumptie in de huidige regelgeving van toepassing op rauwe koemelk. Deze eisen wijzigen ten opzichte van de huidige eisen. Deze eisen gaan ook gelden voor rauwe room en rauwe melk bestemd voor rechtstreekse menselijke consumptie van andere diersoorten. Daarnaast moeten veehouders die rauwe melk of rauwe room aan de consument willen verkopen microbiologisch onderzoek laten verrichten. De onderzoekfrequentie is nu expliciet vastgelegd.

De producent van rauwe melk en rauwe room die bestemd is voor rechtstreekse menselijke consumptie, meldt aan de Minister van VWS dat hij de rauwe room en rauwe melk aan de consument levert of aan de plaatselijke detailhandel die rechtstreeks aan de consument levert. De meldplicht is neergelegd in artikel 8, tiende lid van het Warenwetbesluit Bereiding en behandeling van levensmiddelen. Op grond van artikel IV van het besluit van 14 juni 2024 (Staatsblad 2024, 180) treedt 8, tiende lid van het Warenwetbesluit Bereiding en behandeling van levensmiddelen in werking op een bij koninklijk besluit te bepalen tijdstip. Vanaf dit tijdstip ontstaat de bevoegdheid om naleving van artikel 8, eerste lid te handhaven. De overige artikelen van het Warenwetbesluit Bereiding en behandeling van levensmiddelen die bij besluit van 14 juni 2024 zijn gewijzigd, zijn op 1 januari 2025 in werking getreden. Op naleving van deze artikelen kan gehandhaafd worden.

Citeertitel

Deze beleidsregel wordt aangehaald als ‘Specifiek interventiebeleid NVWA levensmiddelen microbiologie (IB03-SPEC 44, versie 10)’.

Inwerkingtreding

Deze beleidsregel treedt in werking met ingang van 1 december 2025.

Bijlage

Overzicht interventiegrenzen voor specifieke overtredingen binnen het toezichtdomein (levensmiddelen) microbiologie.

Deze beleidsregel wordt in de Staatscourant geplaatst.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, namens deze: G.C.J.M. Bakker inspecteur-generaal van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit

BIJLAGE

ID regel

Normadressaat

Normbeschrijving

Wet- en regelgeving

Afwijking van de norm

Overtredingsklasse

Motivering overtredingsklasse

Interventie bij eerste overtreding

Interventie bij herhaalde overtreding

44R000110

exploitant van een levensmiddelenbedrijf

Pathogene micro-organismen zijn in eet- en drinkwaren afwezig in hoeveelheden die schadelijk kunnen zijn voor de volksgezondheid, met dien verstande dat:

a. Salmonella niet aantoonbaar is in 25 g of ml;

b. Campylobacter niet aantoonbaar is in 25 g of ml;

c. Shiga-toxine producerende E. coli (STEC) niet aantoonbaar is in 25 g of ml;

d. het aantal kweekbare coagulase positieve staphylococcen (Staphylococcus aureus en andere soorten) niet meer bedraagt dan 100.000 per g of ml;

e. het aantal kweekbare Clostridium perfringens niet meer bedraagt dan 100.000 per g of ml;

f. het aantal kweekbare Bacillus cereus niet meer bedraagt dan 100.000 per g of ml.

Warenwetbesluit Bereiding en behandeling van levensmiddelen, artikel 4, eerste lid

Warenwetbesluit Bereiding en behandeling van levensmiddelen artikel 2, eerste lid

Zwaar

(Risico op) ernstig gevaar voor de volksgezondheid

*Bestuurlijke boete *Corrigerende interventie

*Nalevingshulp

*Bestuurlijke boete

*Corrigerende interventie

*Nalevingshulp

44R000610

exploitant van een levensmiddelenbedrijf

Schimmeltoxinen en bacteriële toxinen in hoeveelheden die schadelijk kunnen zijn voor de volksgezondheid, moeten afwezig zijn in eet- of drinkwaren en grondstoffen.

Warenwetbesluit Bereiding en behandeling van levensmiddelen, artikel 12, eerste lid

Warenwetbesluit Bereiding en behandeling van levensmiddelen, artikel 2, eerste lid

Zwaar

(Risico op) ernstig gevaar voor de volksgezondheid

*Bestuurlijke boete *Corrigerende interventie

*Nalevingshulp

*Bestuurlijke boete

*Corrigerende interventie

*Nalevingshulp

44R000710

exploitant van een levensmiddelenbedrijf

Exploitanten van levensmiddelen zorgen ervoor dat levensmiddelen voldoen aan de desbetreffende microbiologische criteria zoals aangegeven in bijlage I

Verordening (EG) nr. 2073/2005, artikel 3, eerste lid, eerste volzin in samenhang met Bijlage I

Warenwetbesluit hygiëne van levensmiddelen, artikel 2, derde lid

Zwaar

(Risico op) ernstig gevaar voor de volksgezondheid

*Bestuurlijke boete *Corrigerende interventie

*Nalevingshulp

*Bestuurlijke boete

*Corrigerende interventie

*Nalevingshulp


X Noot
1

Verordening (EG) nr. 2073/2005 van de Commissie van 15 november 2005 inzake microbiologische criteria voor levensmiddelen

X Noot
2

Verordening (EG) nr. 178/2002 van het Europees Parlement en de Raad van 28 januari 2002 tot vaststelling van de algemene beginselen en voorschriften van de levensmiddelenwetgeving, tot oprichting van een Europese Autoriteit voor voedselveiligheid en tot vaststelling van procedures voor voedselveiligheidsaangelegenheden

Naar boven