Staatscourant van het Koninkrijk der Nederlanden
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Ministerie van Klimaat en Groene Groei | Staatscourant 2025, 2639 | andere vergunning |
Zoals vergunningen, bouwplannen en lokale regelgeving.
Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.
U bent hier:
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Ministerie van Klimaat en Groene Groei | Staatscourant 2025, 2639 | andere vergunning |
Na publicatie van het voornemen in november 2023, ligt van vrijdag 24 januari tot en met donderdag 6 maart 2025 de concept Notitie Reikwijdte en Detailniveau (concept-NRD) ter inzage voor de 380 kV netuitbreiding Zeeuws-Vlaanderen. In de concept-NRD staan de kaders voor het op te stellen milieueffectrapport (MER) voor het bovengenoemde project. Ook wordt beschreven welke thema’s in de Integrale Effectenanalyse (IEA) onderzocht gaan worden. De IEA is een rapport waarin de impact van de alternatieven van de nieuwe hoogspanningsverbinding en het nieuwe hoogspanningsstation wordt beschreven, en waarin de alternatieven met elkaar worden vergeleken. Bij de concept-NRD zit een bijlage: de Nota Onderzoeksalternatieven (NOA). In de NOA staan de analyse en onderbouwing van de verschillende alternatieven die zijn opgenomen in het concept-NRD.
Iedereen kan op de concept-NRD en de NOA reageren door het indienen van een reactie binnen de boven genoemde periode.
Het project betreft de aanleg van een nieuwe 380 kV-hoogspanningsverbinding door TenneT tussen Zeeuws-Vlaanderen en de 380 kV-hoogspanningsverbinding Borssele Rilland (Zuid-West 380 kV West). Daarnaast wordt er een nieuw 380/150 kV hoogspanningsstation aangelegd in of nabij Terneuzen. Hiertoe worden in de concept-NRD verschillende corridors voor het tracé van de verbinding en zoeklocaties voor het hoogspanningsstation beschreven, die in het MER en de IEA onderzocht worden. Voor de verbinding naar Zeeuws-Vlaanderen moet de Westerschelde gekruist worden. Hiervoor worden 3 uitvoeringsvarianten onderzocht: bovengronds met masten, ondergronds middels baggeren en ondergronds middels een tunnel.
De nieuwe verbinding is nodig vanwege de verwachte groei van de vraag naar elektriciteit in Zeeuws-Vlaanderen door verduurzaming van de industrie. Op dit moment is er alleen een 150 kV-aansluiting en daardoor beperkte aansluitcapaciteit. De groeiende vraag naar elektriciteit leidt al tot knelpunten in het bestaande 150 kV-net. Dat betekent dat bedrijven geen nieuwe aansluitingen kunnen krijgen of hun aansluiting niet kunnen uitbreiden. Om Zeeuws-Vlaanderen aan te sluiten op het landelijke 380 kV-net is een nieuwe hoogspanningsverbinding nodig, die aansluit op de 380 kV-hoogspanningsverbinding Borssele-Rilland (project Zuid-West 380 kV West). Om de verbinding tussen Terneuzen en de 380 kV-hoogspanningsverbinding Borssele-Rilland te realiseren, is ook de aanleg van een nieuw 380/150 kV-hoogspanningsstation in of nabij Terneuzen nodig. Deze nieuwe verbinding lost de volle netten op en ondersteunt de overgang naar duurzame energie in Zeeland, waaronder elektrificatie van de industrie.
Op de besluitvorming voor dit project is de projectprocedure van toepassing. Dit betekent dat de locatie van het hoogspanningsstation en het tracé voor de hoogspanningsverbinding worden vastgelegd in een projectbesluit. De Minister van Klimaat en Groene Groei (hierna: KGG) stelt dit projectbesluit vast, in overeenstemming met de Minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening. Besluiten die voor het project nodig zijn, worden zo veel mogelijk voorbereid in één gecoördineerde procedure. De Minister van KGG coördineert deze procedure.
Een milieueffectrapportage (mer-procedure) brengt de milieueffecten van een activiteit of project in beeld. Op deze manier kan het milieubelang volwaardig meegewogen worden in de besluitvorming, in dit geval het projectbesluit. Om deze effecten zichtbaar te maken, wordt een milieueffectrapport (MER) opgesteld. De eerste stap in de mer-procedure is het opstellen van een Notitie Reikwijdte en Detailniveau. Hierin is beschreven welke alternatieve oplossingen, welke milieueffecten en met welke diepgang deze onderzocht gaan worden in het MER. De Commissie voor de milieueffectrapportage wordt om advies gevraagd op de concept-NRD.
U kunt van 24 januari tot en met 6 maart 2025 reageren op de concept-NRD en de NOA. De documenten kunt u bekijken op www.rvo.nl/zeeuws-vlaanderen.
U kunt op drie manieren reageren:
– Bij voorkeur digitaal: via www.rvo.nl/zeeuws-vlaanderen
– Per post:
Bureau Energieprojecten
Inspraakpunt 380kv Zeeuws-Vlaanderen concept-NRD
Postbus 111
9200 AC Drachten
Wilt u uw brief ondertekenen en uw adres vermelden? Dan sturen wij u per brief een ontvangstbevestiging.
– Voor het opnemen van mondelinge reactie is er tijdens de inloopbijeenkomsten een notulist aanwezig. Ook kunt u op werkdagen tussen 9.00 en 17.00 uur bellen met Bureau Energieprojecten op 070 379 89 79.
U bent welkom bij de inloopbijeenkomsten die het Ministerie van KGG organiseert, samen met TenneT. U kunt daar uw vragen stellen. Er is geen plenaire presentatie. U kunt (zonder aanmelding) in- en uitlopen tussen 19.00 en 21.00 uur.
De bijeenkomsten zijn op:
• Dinsdag 11 februari 2025 vanaf 19.00 uur in Dorpshuis Jeugdhoeve in ’s-Heerenhoek, Adres: Blikhoek 4, 4453 BE 's-Heerenhoek
• Woensdag 12 februari 2025 vanaf 19.00 uur in Terneuzen CO3 Campus, Adres: Zeelandlaan 2, 4538 CA Terneuzen
Handig om te weten: tijdens de digitale informatiebijeenkomst georganiseerd door TenneT samen met Ministerie van KGG vertellen we meer over het project en de concept-Notitie Reikwijdte en Detailniveau. U kunt tijdens de uitzending live vragen stellen tijdens de chat.
Datum: 5 februari 2025
Tijdstip: 19:00 uur – 20:00 uur
Aanmelden voor dit webinar kan via www.tennet.eu/380kvzeeuwsvlaanderen.
De concept-NRD en de NOA worden zes weken ter inzage gelegd, waarbij eenieder een reactie kan indienen. Daarnaast brengt de Commissie voor de milieueffectrapportage een advies uit. Alle reacties en adviezen worden verzameld en verwerkt in de definitieve NRD. Op basis van die notitie worden het plan-MER en de IEA opgesteld. Het plan-MER en de IEA vormen de onderbouwing voor de voorkeursbeslissing, waarmee de Minister van KGG een tracé voor de verbinding en locatiekeuze voor het hoogspanningsstation bepaalt. Het plan-MER en IEA komen, samen met het ontwerp van de voorkeursbeslissing, ter inzage te liggen. Daarop kunt u een zienswijze indienen. Na vaststelling van de voorkeursbeslissing volgt de fase van planuitwerking die moet leiden tot het projectbesluit.
De overheid vindt het belangrijk dat iedereen mee kan doen. Niet iedereen is even handig met computers. Daarom zijn er Informatiepunten Digitale Overheid. Deze informatiepunten vindt u in de bibliotheken. U kunt er makkelijk binnenlopen om uw vragen over websites van de overheid te stellen. Bijvoorbeeld voor het op de computer bekijken van documenten die bij dit project horen. Vraag ernaar bij de bibliotheek bij u in de buurt. Voor meer informatie kunt u terecht op de website: www.informatiepuntdigitaleoverheid.nl.
Meer informatie over dit project en alle bijbehorende stukken vindt u op www.rvo.nl/zeeuws-vlaanderen en www.tennet.eu/380kvzeeuwsvlaanderen. Heeft u naar aanleiding daarvan nog vragen? Dan kunt u Bureau Energieprojecten mailen op bureauenergieprojecten@minezk.nl of op werkdagen tussen 9.00 en 17.00 uur bellen op 070 379 89 79.
Kopieer de link naar uw clipboard
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/stcrt-2025-2639.html
De hier aangeboden pdf-bestanden van het Staatsblad, Staatscourant, Tractatenblad, provinciaal blad, gemeenteblad, waterschapsblad en blad gemeenschappelijke regeling vormen de formele bekendmakingen in de zin van de Bekendmakingswet en de Rijkswet goedkeuring en bekendmaking verdragen voor zover ze na 1 juli 2009 zijn uitgegeven. Voor pdf-publicaties van vóór deze datum geldt dat alleen de in papieren vorm uitgegeven bladen formele status hebben; de hier aangeboden elektronische versies daarvan worden bij wijze van service aangeboden.