Regio Deal Amsterdam-Zuidoost

14-11-2024

De Kracht van Zuidoost

Partijen:

1. De Minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, M.C.G. Keijzer, hierna te noemen: VRO;

2. De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, J.J.M. Uitermark, hierna te noemen: BZK;

3. De Minister van Justitie en Veiligheid, D.M. van Weel, hierna te noemen: JenV;

4. De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Y.J. van Hijum, hierna te noemen: SZW;

5. De Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, V.P.G. Karremans, hierna te noemen: VWS.

Partijen genoemd onder 1 tot en met 5 ieder handelend in hun hoedanigheid van bestuursorgaan en als Staat hierna samen te noemen: het Rijk;

6. Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Amsterdam, namens deze: mevrouw Femke Halsema (burgemeester), hierna te noemen: Gemeente Amsterdam;

Partij genoemd onder 6 handelend in zijn hoedanigheid van bestuursorgaan hierna te noemen: Regio;

Alle Partijen hierna allen tezamen te noemen: Partijen.

Partner:

De volgende partner is betrokken bij de Regio Deal:

Alliantie Masterplan Zuidoost

Begripsbepaling:

In dit convenant wordt verstaan onder:

  • Regio Deal: convenant dat door de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, eventueel een andere minister/staatssecretaris en één of meer regionale Partijen is gesloten om de kwaliteit van leven, wonen en werken van inwoners en ondernemers in een regio te verbeteren;

  • Regio Envelop: het bedrag van € 900 miljoen dat het kabinet Rutte IV beschikbaar heeft gesteld om in de periode van 2022 – 2025 nieuwe Regio Deals af te sluiten;

  • Regiokassier: publieke regionale Partij, zijnde een provincie, gemeente of openbaar lichaam als bedoeld in artikel 8, eerste lid, van de Wet gemeenschappelijke regelingen of een van de openbare lichamen Bonaire Sint-Eustatius of Saba, die ten behoeve van de uitvoering van de Regio Deal de taak van kassier vervult of zal vervullen;

  • Regionale private financiering: voor de uitvoeringsactiviteiten van de Regio Deal beschikbaar gestelde financiële bijdragen of bijdragen in natura van een private regionale Partij;

  • Regionale publieke financiering: voor de uitvoeringsactiviteiten van de Regio Deal beschikbaar gestelde financiële bijdragen of bijdragen in natura van een publieke regionale Partij, niet zijnde een specifieke uitkering, opdracht of subsidie van het Rijk;

  • Specifieke uitkering ten behoeve van de uitvoeringsactiviteiten Regio Deals: betreft de specifieke uitkering waarin de juridische- en financiële kaders en verplichtingen voor het toekennen van de rijksmiddelen uit de Regio Envelop aan een regiokassier door het Rijk staan.

  • Partner: organisatie die betrokken is bij de Regio Deal, maar de Deal niet ondertekent en waarvoor geen specifieke actie in de Regio Deal kan staan.

  • Alliantie Masterplan Zuidoost: Masterplan Zuidoost is een samenwerking van partijen en bewoners die actief zijn in Amsterdam Zuidoost. Samen noemen zij zich ZO=Zuidoost en investeren in de toekomst. Deze partners zijn: gemeente Amsterdam, Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Johan Cruijff ArenA, Ouder- en Kindteams Amsterdam, Openbaar Ministerie, Politie, Randstad, Rochdale, Social Pact en Stichting Zonova.

  • Masterplan1 Zuidoost: Veel bewoners wonen met trots in Zuidoost, maar er zijn dingen die beter kunnen. De alliantie en de bewoners willen de leefbaarheid in de wijk vergroten, Zuidoost veiliger maken en zorgen dat bewoners een duurzaam toekomstperspectief hebben. Met het masterplan bundelen zij hun inzet en ontwikkelen zij een manier van samenwerken die nodig is om de verbeteringen op het gebied van wonen, werken, onderwijs en veiligheid voor elkaar te krijgen – nu én in de toekomst.

Algemene overwegingen

  • 1. Rijk en Regio werken samen in Regio Deals aan complexe, regionale opgaven gericht op het vergroten van de kwaliteit van leven, wonen en werken in de regio (‘brede welvaart’).

  • 2. Regio Deals beogen de samenwerking tussen overheden, onderwijs, bedrijven, maatschappelijke organisaties en inwoners in de Regio en tussen Rijk en Regio te versterken.

  • 3. Voor de Regio Deals zijn middelen beschikbaar uit de Regio Envelop, waarbij vanuit het partnerschap vertrekpunt is dat de Rijksbijdrage gepaard gaat met minimaal eenzelfde bijdrage aan regionale (publieke en/of private) financiering.

  • 4. De Regio Deals onderscheiden zich door haar integrale en gezamenlijke programmatische aanpak met lerend en adaptief karakter en met financiering van zowel Rijk als Regio van reguliere beleidsinstrumenten.

  • 5. De Regio Deals zijn bedoeld als een tijdelijke impuls voor regionale ontwikkeling met een duurzaam effect, waarbij geleerde lessen en structurele exploitatiekosten van lange termijn investeringen worden geborgd.

  • 6. De middelen uit de Regio Envelop voor de Regio Deals vijfde tranche worden door VRO beschikbaar gesteld als specifieke uitkering op grond van het Besluit Specifieke uitkering Regio Deals vierde, vijfde en zesde tranche.

Specifieke overwegingen

Kenmerk Regio

  • 1. Amsterdam Zuidoost is een bruisend en bloeiend stadsdeel met meer dan 170 nationaliteiten. Het stadsdeel kent uitdagingen die voortkomen uit decennialange achterstelling van de bewoners. De problematiek is complex, meervoudig en veelomvattend: van onderadvisering, hoge schooluitval, relatief hoge werkloosheid, groot aandeel minimahuishoudens tot onveiligheid en gezondheidsproblematiek als overgewicht. De leefsituatie van inwoners in Zuidoost is het slechts van alle stadsdelen in Amsterdam en is de afgelopen jaren verder verslechterd. Mede door deze achterstellingen, maar ook het Kinderopvangtoeslagenschandaal waar zo’n 2.000 gezinnen in Zuidoost door zijn geraakt, is het vertrouwen van bewoners in de overheid laag: zo’n 35% van de mensen in Zuidoost vindt dat de overheid onvoldoende voor hen doet.

Opgaven

  • 2. Opgave 1A: Onderwijs en Jeugd

    Er is geen enkele reden om aan te nemen dat kinderen in Zuidoost gemiddeld gesproken minder intelligent zijn dan in de rest van Nederland. Toch volgen jongeren in Zuidoost vaker onderwijs op het laagste niveau van het voortgezet onderwijs. Dit impliceert dat de lagere uitstroom naar hogere opleidingen komt door externe factoren (gezin, buurt, school) en dat we daaraan moeten werken. Kinderen in Zuidoost krijgen niet dezelfde kansen als kinderen in andere stadsdelen van Amsterdam en hebben daar hun hele (school)carrière last van. Denk hierbij aan het krijgen van lagere basisschooladviezen, lagere instroom in het voortgezet onderwijs (VO), minder kans om met een hoger diploma te eindigen, lagere uitstroom uit het VO en uiteindelijk vaak geen werk of lager betaald werk. De ondersteuning die kinderen krijgen is nog niet altijd voldoende om deze achterstanden in te lopen en hun talenten optimaal te benutten.

  • 3. Opgave 1B: Veiligheid en leefomgeving

    Het gevoel van veiligheid en de leefbaarheid in Zuidoost is lager dan in de andere stadsdelen van Amsterdam. En de problematiek is onvergelijkbaar met die in bijvoorbeeld Amsterdam-Zuid, West of Centrum. Bewoners maken zich zorgen over wapengeweld, gangvorming, straatdealers, criminele drillgroepen2 en de aantrekkingskracht hiervan op jongeren. Jongeren uit Zuidoost zijn vaker dan gemiddeld verdachte van een misdrijf en ze zijn kwetsbaar door stapeling van problematiek: financiële problematiek, alleenstaand ouderschap, verloedering, overlast en criminaliteit in de buurt – bijvoorbeeld in de hotspotbuurten. Dit is al jarenlang het geval en doordat geen verbetering wordt ervaren, is het vertrouwen van bewoners in de gemeente afgenomen. Het aantal aangiftes en meldingen door bewoners zijn daarom flink afgenomen. Vaak speelt mee dat bewoners bang zijn voor represailles van criminele groeperingen.

  • 4. Opgave 1C: Armoede en werk

    Armoede is een belangrijke negatieve factor op de kwaliteit van leven. In Zuidoost is de werkloosheid relatief hoog (13% in 20203). Ook zijn er veel minimahuishoudens (23% in 20194). Zuidoost heeft daarnaast een divers, groot en deels onderbenut arbeidspotentieel.

  • 5. Opgave 1D: Gezondheid

    Bewoners van Zuidoost hebben minder gezonde levensjaren dan gemiddeld in Amsterdam. Zo heeft de helft van de volwassenen overgewicht of obesitas (52% in 2020). Deze ongelijkheden kunnen generaties doorwerken en leiden tot kortere levensduur (8–9 jaar) of doorgebrachte jaren in goede gezondheid (maar liefst 23–25 jaar).

  • 6. Opgave 2: Werken aan vertrouwen

    Zuidoost is een bruisend en bloeiend stadsdeel, met talloze bewonersinitiatieven, maar het vertrouwen in de overheid is laag. Door het lage vertrouwen willen of kunnen bewoners die hulp nodig hebben, en daar ook voor in aanmerking komen, de weg naar (overheids)instanties niet vinden. Ook zijn door de overheid uitgevoerde interventies mogelijk minder effectief, doordat ze minder goed aansluiten bij de leefwereld van bewoners. Partijen en partners werken daarom samen met bewoners en geven hen de ruimte om zelf met initiatieven te komen.

Komen het volgende overeen:

1. Doelen, aanpak en resultaten Regio Deal Amsterdam Zuidoost

Artikel 1 – Doelen

Om structurele veranderingen teweeg te brengen is tijd nodig. Het Masterplan Zuidoost (Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid) is de motor die deze lange termijn beweging in gang heeft gezet. De Regio Deal geeft de kans een vierjarige katalysator voor deze motor van eind 2024 t/m 2028 in te zetten. De focus ligt op de buurten en plekken waar de grootste achterstellingen bestaan (‘hotspots’ of ‘hotspotbuurten’). Partijen werken langs 4 thema’s aan het verkleinen van structurele achterstellingen in Zuidoost, met als streven dat inwoners van deze gebieden in 2028 meer bestaanszekerheid en kansen dan nu en minder zorgen over hun gezondheid, werk, kinderen en veiligheid hebben.

Doel 1:

  • A. Onderwijs en Jeugd

    Met deze Deal wordt ingezet op het terugdringen van kansongelijkheid, door kinderen in Zuidoost te helpen hun talenten optimaal te benutten. Partijen willen bereiken dat kinderen dezelfde kansen krijgen als hun leeftijdgenootjes in Amsterdam Zuid.

  • B. Veiligheid en leefomgeving

    Met de Regio Deal vergroten Partijen het gevoel van veiligheid van bewoners en werken partijen aan een leefbaar Zuidoost.

  • C. Armoede en Werk

    Met de Regio Deal laten Partijen het onbenutte arbeidspotentieel in Zuidoost floreren en ondersteunen partijen (startende) ondernemers. Ook dringen partijen het aantal minimahuishoudens terug met interventies rondom armoede.

  • D. Gezondheid

    Met de Regio Deal bouwen Partijen aan gezonde gemeenschappen in Zuidoost. Dit doen partijen met lokale teams, waarbij wordt aangesloten bij bestaande netwerken in het stadsdeel.

Doel 2: Partijen willen de bewoners van Zuidoost de ruimte en de mogelijkheid geven om zélf met initiatieven te komen, die op basis van de kennis en ervaring van de bewoners, de brede welvaart in hun buurt vergroten.

Artikel 2 – Aanpak

Programmalijn 1

A. Onderwijs en Jeugd

Een analyse van het Masterplan Zuidoost laat zien dat er voor kinderen van elke leeftijd sprake is van ongelijke kansen. Het Masterplan Zuidoost zet daarom in op interventies voor alle leeftijden. Met de Regio Deal focussen partijen op kinderen in de leeftijd van 8 tot 18 jaar en hun ouders. Het uitgangspunt hierbij is dat Partijen willen versterken wat aantoonbaar werkt. Partijen zetten in op 4 interventies die elk op een eigen manier bijdragen aan het doel het terugdringen van kansenongelijkheid:

  • Uitstraling schoolgebouwen

    Jongeren brengen idealiter veel tijd door op school. Voor onderwijs, maar ook voor een deel van hun sociale leven. Partijen willen dat scholen in Zuidoost een veilige, prettige plek zijn. Met het geld van de Regio Deal knappen partijen, op het verzoek van scholen, leerlingen en ouders, drie middelbare scholen op, zodat de school beter aansluit op de leerbehoeften van de jongeren en voor hen een fijnere plek wordt om te verblijven. Deze scholen verkeren in redelijke staat, maar zijn verouderd en de uitstraling schiet tekort. De drie scholen zijn op termijn aan de beurt voor renovatie, maar dit duurt nog minimaal enkele jaren.

  • Oudernetwerken

    Het is niet altijd vanzelfsprekend dat ouders in Zuidoost een rol (kunnen) spelen in de schoolloopbaan van hun kinderen. Met het geld van de Regio Deal versterken en faciliteren partijen de betrokkenheid van ouders bij de schoolloopbaan van hun kinderen. Dit doen partijen onder andere door het Makuba Netwerk, wat netwerken van moeders verbindt, en het programma ‘Mannen aan zet’ dat vaders als rolmodel inzet. Partijen financieren deze interventie met de Regio Deal en zetten daarnaast Masterplan-middelen in.

  • Jongerenvoorzieningen in de wijk

    It takes a village to raise a child is een gezegde dat resoneert in Zuidoost. The village bestaat uit iedereen die jongeren ondersteunt in hun ontwikkeling, zowel vanuit een formele rol als docent of jongerenwerker alsook vanuit een (semi)informele rol zoals vrijwilligers, het netwerk in de buurt of familie of grassroot5 organisaties. Met deze aanpak werken partijen vanuit dit adagium en volgen en ondersteunen partijen de jongeren waar zij zelf zijn of gaan. Partijen combineren hierin kennis vanuit de wijk, de professionele jeugdinfrastructuur en de wetenschap om gezamenlijk verder te groeien en te ontwikkelen. Altijd vanuit de identiteit en kracht van Zuidoost beredeneerd, met de focus op kansen en altijd vanuit liefde. Met de Regio Deal faciliteren partijen grassroot organisaties die jongeren begeleiden en ontwikkelen met hen een kwaliteitskader voor hun inzet.

  • Zuidoost Academie

    Onder de vlag van de Zuidoost Academie werken de partners van de Masterplan Zuidoost-ambitie ‘Gelijke kansen voor de jeugd’ samen aan het versterken van de (pedagogische) competenties van opvoeders en professionals die samen de pedagogische civil society van Zuidoost vormen. Partijen faciliteren de ontwikkeling van ouders, opvoeders, professionals en professionals in spe, zodat zij hun rol optimaal kunnen benutten in het begeleiden van kinderen om zich naar hun volle potentieel te kunnen ontwikkelen. Met de Regio Deal vertalen partijen dit naar een aantal concrete projecten. Deze projecten hebben als doel ouders, opvoeders en professionals in Zuidoost op te leiden om aan de slag te gaan in het stadsdeel. De Zuidoost Academie draagt daarmee bij aan de programmalijn Armoede en Werk.

De doelgroepen voor deze interventies zijn kinderen in de leeftijd van 8–18 jaar, hun ouders/opvoeders en professionals en professionals en vrijwilligers die met kinderen (willen) werken. De interventies komen voort uit gesprekken met deze doelgroepen. Zo is het project ‘Mannen aan zet’ door bewoners zelf opgezet en hebben de middelbare scholen, op basis van gesprekken met leerlingen, aangegeven dat het opfrissen van de schoolgebouwen, op korte termijn, nodig is.

Partners zijn, naast de bewoners van Zuidoost, de gemeentelijke directie Onderwijs, OKT, Social Pact en verder iedereen die kan en wil bijdragen. Denk bijvoorbeeld aan ouders die werkzaam zijn bij Alliantiepartners in Zuidoost.

Randvoorwaarde is commitment van betrokkenen, voor snelle uitvoering van de plannen. Hoe meer partners hieraan meewerken, hoe meer gezamenlijk bereikt wordt.

B. Veiligheid en leefomgeving

Binnen de opgave Veiligheid en leefomgeving zetten we in op 3 interventies:

  • Uitbreiden en versterken van de Wijkactieteams

    In een Wijkactieteam (WAT) werken gemeente, politie en corporaties opgavegericht samen in de wijk aan lokale veiligheidsproblemen. Zowel voor als achter de voordeur. Problemen worden aangepakt door ‘street level workers’ en pas losgelaten als het probleem daadwerkelijk is opgelost. Het WAT-team is zichtbaar op straat, staat dichtbij bewoners en legt contact met bewoners die overlast ervaren, maar ook met degenen die overlast geven. Dit zorgt voor een effectieve en persoonlijke aanpak. Dit samenwerkingsverband is twee jaar geleden begonnen in Venserpolder als onderdeel van het Masterplan Zuidoost en wegens succes uitgebreid naar Holendrecht. Uitbreiding in 2024 naar de G-buurt staat gepland (met behulp van Rijksmiddelen Preventie met Gezag en SPUK Kansrijke Wijk). Met het geld van de Regio Deal breiden partijen deze werkwijze uit naar de K-buurt. In de casuïstiek van de WAT-teams kan een link zijn met elk van de andere programmalijnen. Specifiek is er samenwerking met de empowerment centra van de programmalijn Armoede en Werk.

  • Inzet ‘hosts’ voor zichtbare aanwezigheid en tegengaan overlast

    Bewoners van Venserpolder en de H-buurt geven aan dat ze veel last hebben van ‘hangmannen’ en overlastveelplegers op straat, in de galerijen en in de garageboxen van flats. Om dit probleem tegen te gaan zetten Partijen, in aanvulling op het werk van de WAT-teams, hosts in. Op de plek en op het moment waarop dit het hardste nodig is: de avond en de nacht. De hosts zijn zichtbaar aanwezig op straat en deze nabijheid wordt door bewoners gewaardeerd. Hun belangrijkste taak is om contact te maken met bewoners en met de mensen die (mogelijk) overlast (gaan) geven. Door dit dagelijkse contact groeit het vertrouwen tussen de hosts en bewoners. Tegelijkertijd treden de hosts op bij daadwerkelijke overlast. Dit is een samenwerking van de veiligheidspartners, het stadsdeel corporaties en de gemeentelijke directie Toezicht en Handhaving Openbare Ruimte (THOR). De hosts rapporteren direct terug aan de WAT-teams, waardoor deze teams ook direct kunnen handelen.

  • Hulp aan jongeren met veiligheidsrisico’s

    Zuidoost heeft versterking nodig om jongeren met (acute) veiligheidsproblemen beter te begeleiden en zorg te bieden. Het is belangrijk dat deze kwetsbare jongeren terecht kunnen op een veilige plek en dat deze jongeren kunnen vertrouwen op hun hulpverleners. Bijvoorbeeld omdat de jongeren zich in een hulpverlener herkennen of omdat de organisatie bij de jongeren al bekend is. Met de Regio Deal realiseren Partijen plekken in Zuidoost waar jongeren bij nood terecht kunnen. Voor tijdelijk veilig onderdak of voor hulp. Hieraan gekoppeld realiseren partijen ambulante begeleiding door begeleiders waar de jongeren zich in kunnen herkennen. Partijen financieren voor de uitvoering bestaande (grassroot) organisaties.

De doelgroep voor deze interventies zijn bewoners die overlast ervaren in hun buurt, de mensen die (mogelijk) overlast geven en jongeren tussen 15 en 25 jaar die in de zwaarste categorie vallen qua forensische problematiek. De interventies komen voort uit de wens van bewoners, geuit tijdens buurtonderzoeken en bewonersbijeenkomsten.

Partners uit de Alliantie zijn, naast de bewoners van Zuidoost, de politie, corporaties, de gemeentelijke directie THOR, GGD, jeugdzorginstellingen en onderwijsinstellingen.

Randvoorwaarde is commitment van partners: corporaties, politie (kernteam WAT) en overige partners en bewoners in de buurten en de betrokkenheid van ouders bij de hulp rondom jongeren met veiligheidsrisico’s.

Bij de uitvoering van deze programmalijn heeft JenV aandacht voor de samenwerking met het RIEC en andere relevante partners. Daarnaast ziet JenV toe op de verbinding met het programma Preventie met Gezag. JenV kan ook kennis delen en meedenken over andere veiligheidsthema’s die mogelijk aan de orde komen binnen deze programmalijn.

C. Armoede en Werk

Armoede is een belangrijke negatieve factor op de kwaliteit van leven. Zuidoost heeft een relatief hoog percentage minimahuishouders. De bestaanszekerheid van deze huishoudens staat onder druk, mede door de oplopende kosten van levensonderhoud. Met de programmalijn Armoede en Werk richten Partijen zich op drie interventies. Met de interventies leveren Partijen direct en indirect een bijdrage aan de doelstellingen van de drie andere programmalijnen:

  • Armoedebestrijding

    Met de Regio Deal willen Partijen samen met bewoners op zoek gaan naar oplossingen voor meer bestaanszekerheid. Partijen hebben de afgelopen jaren geleerd dat bewoners de gemeente niet altijd kunnen of willen vinden. Bijvoorbeeld door gebrek aan vertrouwen. Daarom is het zo belangrijk dat de dienstverlening zo laagdrempelig mogelijk wordt gemaakt en hanteren partijen een ‘outreachende’ aanpak, gericht op het vinden, verbinden, activeren en ondersteunen van bewoners en tussenpersonen. Partijen zetten in op:

    • o Het uitbreiden het succesvolle concept van empowerment centrum om brede laagdrempelige hulp te bieden in de hotspotbuurten. Het empowerment centrum in de G-buurt is een samenwerking tussen buurtbewoners, woningcorporatie Rochdale, gemeente, stadsdeel, Venzo, is een lokale brede welzijnsorganisatie.en buurtteams. Voor de nieuwe centra worden vergelijkbare coalities georganiseerd.

    • o Het versterken van tussenpersonen als sleutelfiguren en grassroot organisaties om het bereik van bestaande (armoede)voorzieningen te vergroten. Deze grassroot organisaties zijn via het Social Pact Alliantiepartners in het Masterplan Zuidoost.

    • o Het bieden van tijdelijke ondersteuning voor de invulling van basisbehoeften om de weg richting werk te faciliteren;

    • o Het werken aan het hardnekkige probleem van schulden. Daarvoor wordt het bestaande programma Preventieve Schuldhulpverlening uitgebreid. Met o.a. Wegwijssalons en Spreekuren van het Buurtteam kenmerkt dit programma zich als bruggenbouwer tussen informele en formele schuldhulpverlening.

    De doelgroep voor deze interventies is de groep bewoners met een inkomen tot 130% van het sociaal minimum. De doelgroep speelt nu al een grote rol bij bijvoorbeeld de programmering in het empowerment centrum en dit wordt verder uitgebouwd bij de doorontwikkeling en uitbreiding van empowerment centra naar andere buurten.

    Randvoorwaardelijk is dat bestaande samenwerkingen, zoals rondom het empowerment centrum, verder worden ontwikkeld en uitgebreid.

  • Community-based werkprogramma

    Met de Regio Deal vergroten Partijen binnen de Alliantie de kansen van bewoners van Zuidoost. Op de arbeidsmarkt zetten partijen in op het beter benutten van het beschikbare arbeidsmarktpotentieel. Dit vraagt een betere aansluiting van-scholing-naar-werk, van geen-werk-naar-werk en van werk-naar-beter-werk. Daarmee is het bij uitstek een integraal thema, dat de individuele verantwoordelijkheid van partners overstijgt. Concreet zetten Partijen in op de volgende interventies, die aansluiten bij de ambities van het Masterplan Zuidoost:

    • o Van-scholing-naar-werk: Het verbinden van werkgevers aan jongeren zonder passend werk of startkwalificatie, partijen zetten een stagemakelaar in als matchmaker en ontwikkelen een fysieke locatie (Experience Center).

    • o Van-geen-werk-naar-werk: Partijen bereiken moeilijk bereikbare doelgroepen met trajecten richting werk en gaan met hen in gesprek over werk als aanknopingspunt voor een samenhangende aanpak over werk, schulden, wonen, gezondheid.

    • o Van-werk-naar-beter-werk: Partijen creëren met een campagne (Bewustwording en Activeren), online platforms en een fysieke locatie (Careerhub) meer mogelijkheden voor de inwoners van Zuidoost om hun positie op de arbeidsmarkt te versterken en verbeteren.

    De doelgroep voor deze interventies is breed: onbenut arbeidspotentieel dat nog niet in gesprek is gekomen over werk, MBO, HBO en WO-geschoolde bewoners van Zuidoost en jongeren tot en met 27 jaar zonder passend werk en of startkwalificatie. In alle gevallen zijn de interventies ontwikkeld in dialoog met de doelroepen. Dit proces is continue gaande.

    Randvoorwaardelijk is dat partijen bestaande samenwerkingsverbanden, met bijvoorbeeld grassroot organisaties, formaliseren en dat er nieuwe samenwerkingsverbanden opgestart worden. Dit vraagt investeringen van onze partners. Bijvoorbeeld het aanstellen van een accountmanager bij werkgevers om de verbinding met opleidingen en jongeren te maken. Daarnaast gaan Partijen monitoren of de doelstellingen voor de interventies gerealiseerd worden binnen de looptijd van de Regio Deal.

  • Kracht van lokaal ondernemerschap

    Met de Regio Deal ondersteunen partijen lokaal ondernemerschap. Onder andere door kennis op te bouwen, verbinding te realiseren en kleinschalige, betaalbare bedrijfsruimte te realiseren. Kleinschalige ondernemers versterken de identiteit van Zuidoost, maar plekken van waaruit ze werken, zoals oude parkeergarages, dreigen te verdwijnen in de stadsontwikkeling. Het is een financieel complexe opgave om aanbod binnen Zuidoost te realiseren, dat vergelijkbaar is met deze plekken. Met het geld van de Regio Deal ondersteunen partijen een aantal kansrijke initiatieven financieel:

    • o Het versterken van ondernemersvaardigheden van lokaal talent door doorontwikkeling van de ondernemerswinkel, het structureren en verbreden van opleidingsaanbod in een ‘loopbaanpad ondernemerschap’ en het organiseren van een netwerktafel ondernemerschap.

    • o Uitbreiden aanbod toegankelijke en betaalbare bedrijfsruimtes voor lokale ondernemers, door afspraken te maken met ontwikkelaars en woningcorporaties.

    Doelgroep zijn startende en gevestigde ondernemers uit Zuidoost. Zij zijn betrokken bij de ontwikkeling, programmering en ontwikkelambitie van de ondernemerswinkel en pleitbezorger van de opgave rondom betaalbare bedrijfsruimte.

    Partners vanuit de Alliantie zijn, naast de bewoners van Zuidoost, onder andere woningcorporatie Rochdale, gemeente Amsterdam, stadsdeel Zuidoost, Venzo, buurtteams, Social Pact, Randstad, Rabobank, JINC en andere leden van het doorbraakteam Werk en Economie van het Masterplan Zuidoost.

    Randvoorwaardelijk is de samenwerking met zoveel mogelijk partijen en commitment van grondeigenaren, ontwikkelaars en woningcorporaties bij het beschikbaar maken en ontwikkelen van betaalbare bedrijfsruimte.

SZW signaleert relevante ontwikkelingen in Rijksbeleid en nationale programma’s die kansrijk zijn voor de uitvoering van Programmalijn C Armoede en Werk in deze Regio Deal. SZW spant zich in om waar nodig verbinding te leggen met relevante landelijke programma’s die betrekking hebben op of raakvlak hebben met het terugdringen van het aantal minimahuishoudens met interventies rondom armoede en het onbenutte arbeidspotentieel. Daarnaast spant SZW zich in om een bijdrage te leveren aan het versterken van regionale samenwerking. Bovendien adviseert SZW de Regio desgevraagd (i) bij armoedebestrijding en (ii) het beter benutten van het beschikbare arbeidsmarktpotentieel. Dit doet SZW door bij te dragen aan kennisuitwisseling met als doel te zorgen voor een goede aansluiting op beleidsterreinen van SZW.

D. Gezondheid

Bewoners geven aan dat gezondheid een belangrijk thema moet zijn in de overheidsinzet. Op dit moment is dit (nog) niet geborgd binnen het Masterplan Zuidoost. Met de Regio Deal dragen Partijen bij aan deze wens.

  • Opstarten nieuwe projecten en versnellen, uitbreiden en intensiveren van bestaande aanpakken

    Met de Regio Deal wordt ingezet op projecten die Partijen in samenwerking met lokale teams en de bewoners van Zuidoost opzetten. Het gaat daarbij om nieuwe projecten, maar ook het versnellen, uitbreiden en intensiveren van bestaande aanpakken:

    • o Intergenerationele doorwerking van (jeugd)ervaringen die grote invloed kunnen hebben op de latere mentale en fysieke gezondheid van bewoners.

    • o Versterking van de sociale cohesie door in te zetten op netwerken waarbij bewoners zich gedragen voelen, terwijl ze tegelijkertijd zelf aan het roer staan.

    • o Uitbreiding van de werkwijze ‘Gezond Leven Makkelijker Maken’ die informatie over gezondheid toegankelijk en makkelijk vindbaar maakt.

    • o Versneld implementeren van de Ketenaanpakken en het intensiveren van de aanpakken ‘Gezonde School’, ‘Thrive’ en ‘Gezonde Kansrijke Start’. Hierdoor kunnen Partijen bewoners snel en passend helpen bij het ontwikkelen van een gezonde levensstijl voor zichzelf en hun gezin.

  • Invoeren wijkpoli

    De Wijkpoli is een spreekuur vanuit een laagdrempelige locatie (bijvoorbeeld een buurthuis of een empowerment centrum), waarbij studenten Geneeskunde, Farmacie en Social Work informatie en advies geven. Dit is voor bewoners een laagdrempelige vorm van medische zorg en voor de studenten een kans om meer van de leef- en belevingswereld van bewoners van Zuidoost te leren. Met deze interventie willen Partijen de bestaande wijkpoli van het AUMC uitbreiden en verbinden met bestaand preventief aanbod, zoals het buurtteam, de apotheek en andere zorgpartners.

    Doelgroep van deze interventie zijn kwetsbare bewoners, die de weg naar reguliere zorg moeilijk kunnen (of willen) vinden. Bewoners zijn op dit moment nog niet betrokken bij de opzet van de wijkpoli. Dit gaan we in 2024 verder organiseren met behulp van de ervaringen van het Masterplan Zuidoost en door actieonderzoek.

    Partner voor deze interventie is het opleidingsinstituut van het VUMC.

  • Systeeminnovatie en leren

    Met de Regio Deal leren Partijen samen met de bewoners van Zuidoost over wat werkt en wat niet werkt. Dit doen Partijen door:

    • o Ontwikkeling van een lokale systeemaanpak voor leren en ontwikkelen met bewoners en begeleiding van bewoners en ambtenaren in het toepassen daarvan in de dagelijkse praktijk. Partijen zetten daarvoor in op ‘burgerwetenschap’. Bewoners die hieraan deelnemen ontvangen een passende vergoeding en worden begeleid door een ervaren onderzoeker en een junior onderzoeker van de samenwerkingspartner UAMC waarbij partijen kennisoverdracht borgen.

    • o Investeren in de ‘ripple-effect’ (treedt op wanneer een aanvankelijke verstoring van een systeem zich naar buiten voortplant om een steeds groter deel van het systeem te verstoren, zoals rimpelingen die zich over het water uitbreiden wanneer een object erin valt) methode om te monitoren welke effecten de interventies hebben. Hiervoor richten partijen focusgroepen in, waarbij ook bewoners betrokken zijn. UAMC wordt betrokken als adviseur en kennispartner op het gebied van deze methode.

VWS ondersteunt de Regio Deal door het leveren van kennis en instrumenten die gericht zijn op het versterken van gezondheid en welzijn in de wijk. VWS richt zich daarnaast op het stimuleren van gedragsverandering rondom gezonde leefstijlkeuzes en het versterken van de sociale cohesie.

Programmalijn 2

Inzet in Zuidoost werkt alleen effectief als de aanpak aansluit bij de leefwereld van bewoners en als gewerkt wordt vanuit vertrouwen. Sinds de start van het Masterplan Zuidoost lukt het steeds beter om het gesprek met bewoners aan te gaan en de feedback van bewoners een plek te geven in de structuur van het Masterplan. Met het geld van de Regio Deal wil de Regio een stap omhoog op de participatieladder en krijgen bewoners zelf de ruimte om met initiatieven te komen en deze met behulp van de middelen van de Regio Deal uit te voeren. Of, zoals bewoners zelf zeggen: ‘Wij zijn de mensen die de problemen elke dag zien en die de problemen gaan oplossen. Maak gebruik van ons. Wij zitten in de haarvaten van het stadsdeel’.

Doelgroep is een aantal specifieke bewonersgroepen, die nu al betrokken zijn bij het Masterplan Zuidoost:

  • o Buurtplatforms in de hotspotbuurten

  • o Cirkels van bewoners die opgestart zijn vanuit het Masterplan

  • o Bestaande grassroot organisaties

Randvoorwaardelijk is dat het voor bewoners eenvoudiger wordt om ‘zaken’ te doen met de gemeente. De gemeente Amsterdam maakt daarom in 2024 een simpele subsidieregeling, specifiek voor Zuidoost (en voor de stadsdelen Nieuw-West en Noord). Deze regeling maakt het voor bewoners makkelijker om, op rechtmatige wijze, (Rijks)middelen aan te vragen voor hun initiatief. Daarnaast wordt gewerkt aan een afwegingskader gebaseerd op gezamenlijke waarden als rechtvaardigheid, inclusie en equity, om initiatieven te selecteren.

Artikel 3 – Beoogde resultaten

Beoogde resultaten Programmalijn 1A Onderwijs en Jeugd:

  • Partijen knappen in 2025 ten minste 2 middelbare scholen op en dragen eraan bij dat meer kinderen uit Zuidoost kiezen voor een school in Zuidoost.

  • Partijen ondersteunen de in 2023 gestarte oudernetwerken gedurende de periode van de Regio Deal en realiseren daarmee een actieve(re) rol van meer ouders bij de schoolloopbaan van hun kinderen. Dit draagt bij aan meer kansengelijkheid.

  • Partijen starten eind 2024 met extra jongerenvoorzieningen in de wijk. Het kwaliteitskader voor grassroot organisaties die met jongeren werken, draagt bij aan het borgen van de kwaliteit van hun dienstverlening.

  • Met de Zuidoost Academie willen partijen elk jaar vanaf 2024 een toenemend aantal professionals opleiden voor een baan in de onderwijs/jeugd sector in Zuidoost. Ook versterken partijen bestaande professionals en ouders/opvoeders.

Beoogde resultaten Programmalijn 1B Veiligheid en leefomgeving:

  • Het starten in 2025 van een nieuw WAT-team in de K-buurt. Uit ervaring met de inzet van andere WAT-teams blijkt dat dit 1) concrete veiligheidsproblematiek in de buurt oplost, 2) dat de leefbaarheid verbetert en 3) dat het vertrouwen van bewoners in de overheid groeit.

  • De inzet van 2 extra koppels van hosts op plekken waar veel overlast wordt ervaren, draagt verder bij aan het vergroten van het gevoel van veiligheid. Met deze interventie is in het najaar van 2023 gestart. Partijen hebben de ambitie om het aantal koppels gedurende looptijd van de Regio Deal en verder uit te breiden. Hiervoor gaan partijen op zoek naar andere financieringsmogelijkheden.

  • Voor jongeren met concrete veiligheidsproblemen heeft de interventie als resultaat om hen uit de onveilige context te halen. Zo wordt voorkomen dat ze in de criminaliteit terecht komen door ze een veilig plek, met onderdak en passende zorg/begeleiding op meerdere plekken in Zuidoost te bieden.

Beoogde resultaten Programmalijn 1C Armoede en werk:

  • De interventies rondom armoedebestrijding starten in 2024. De interventies zorgen voor meer zichtbaarheid en nabijheid van hulpverlening voor bewoners. Als resultaat bereiken partijen hiermee in de periode van de Regio Deal in totaal ca 15.600 bewoners die nu niet of moeilijk bereikt worden.

  • De interventies van het Community based werkprogramma starten eind 2024. Partijen begeleiden jaarlijks 250 bewoners naar werk, bereiken 4.000 bewoners met bewustwording over mogelijke arbeidsmarktverbeteringen en helpen jaarlijks 250 jongeren aan een baan en 150 jongeren aan een stageplek.

  • Het versterken van lokaal ondernemerschap start eind 2024. Partijen bereiken de komende 4 jaar 5.400 (aspirant) startende ondernemers. De netwerktafel bestaat in 2028 uit 20 relevante partners en tijdens de looptijd van de Regio Deal neemt het aanbod betaalbare bedrijfsruimte met 4.000 m2 toe. Vanuit nieuwe (grond)ontwikkelingen komt nog eens minimaal 8.000 m2 betaalbare bedrijfsruimte voor ondernemers.

Beoogde resultaten Programmalijn 1D Gezondheid:

  • Door het versterken van de sociale cohesie verminderen partijen eenzaamheid in Zuidoost. De brede inzet op bestaande aanpakken beogen meer gezonde levensjaren voor de bewoners van Zuidoost te realiseren, zowel fysiek als mentaal.

  • De Wijkpoli heeft als resultaat laagdrempelige medische zorg voor bewoners van Zuidoost die de weg naar de reguliere zorg niet kunnen of willen vinden. Ook dit draagt bij aan de doelstelling van meer gezonde levensjaren.

  • Met systeeminnovatie en leren willen we samen met de bewoners leren wat werkt. Op die manier kunnen we voor de toekomst passende interventies inzetten.

Beoogd resultaat Programmalijn 2:

Door bewoners van Zuidoost de ruimte en de mogelijkheid te geven om zelf initiatieven te ontwikkelen en uit te voeren, bouwen Partijen aan het vertrouwen van de bewoners in de overheid en dragen we zorg voor interventies die aansluiten bij de behoeften en leefwereld van de bewoners van Zuidoost.

2. Inzet middelen Regio Envelop voor uitvoering Regio Deal Amsterdam Zuidoost

Artikel 4 – Uitgangspunten

  • 1. Partijen beogen een gecoördineerde beleidsmatige inzet van hun gezamenlijke financiële middelen op basis van de afspraken in deze Regio Deal. De Regio geeft met die middelen uitvoering aan de Regio Deal Amsterdam Zuidoost zoals het initiëren en/of realiseren van programma’s en projecten en andere uitvoeringsactiviteiten in het kader van de doelen en interventies van de Regio Deal Amsterdam Zuidoost zoals bedoeld in artikelen 1 tot en met 3. Op deze wijze zetten Partijen zich in om de regionale opgave van de regio Amsterdam Zuidoost te realiseren

  • 2. VRO reserveert maximaal € 20 mln. inclusief eventueel verschuldigde BTW vanuit de Regio Envelop als Rijksbijdrage voor uitvoeringsactiviteiten als bedoeld in het eerste lid, volgens de in de onderstaande tabel opgenomen onderverdeling. Hierin zijn ook de uitvoeringskosten oftewel VAT-kosten (Voorbereiding, Administratie en Toezicht) opgenomen, waarbij uitgegaan wordt van maximaal 3% van de Rijksbijdrage.

    De Regio reserveert minimaal een bedrag van in totaal € 20 mln. aan regionale financiering voor uitvoeringsactiviteiten als bedoeld in het eerste lid volgens de in de onderstaande tabel opgenomen onderverdeling:

    Uitvoeringsactiviteiten

    Maximale rijksbijdrage1

    Regionale financiering

    Totaal bedrag

    1. Jeugd en Onderwijs

    € 5 mln.

    € 5 mln.

    € 10 mln.

    2. Veiligheid en leefomgeving

    € 5 mln.

    € 5 mln.

    € 10 mln.

    3. Armoede en Werk

    € 5 mln.

    € 5 mln.

    € 10 mln.

    4. Gezondheid

    € 4 mln.

    € 4 mln.

    € 8 mln.

    5. Bewonersbetrokkenheid

    € 1 mln.

    € 1 mln.

    € 2 mln.

    Uitvoeringskosten (VAT)2

    Bijdragen totaal maximaal

    € 20 mln.

    € 20 mln.

    € 40 mln.

    X Noot
    1

    Dit bedrag is inclusief eventueel verschuldigde BTW

    X Noot
    2

    De Gemeente Amsterdam kiest ervoor geen middelen aan te vragen voor uitvoeringskosten (VAT), zodat alle Regio Deal-middelen ten bate komen aan Zuidoost en haar bewoners.

  • 3. De verdeling opgenomen in de tabel in het tweede lid geldt als uitgangspunt. Partijen zijn zich ervan bewust dat gedurende de looptijd van de Regio Deal omstandigheden en/of prioriteiten kunnen wijzigen. Partijen kunnen, na bespreking in het Rijk-Regio-overleg, een gewijzigde verdeling over de programmalijnen afspreken. Op deze wijziging van deze Regio Deal is artikel 11 van toepassing.

Artikel 5 – Regiokassier

Partijen spreken af dat in het kader van de uitvoeringsactiviteiten van de Regio Deal Amsterdam Zuidoost de Gemeente Amsterdam de rol zal vervullen van regiokassier. De regiokassier draagt zorg voor het nakomen van de voorwaarden en verplichtingen, zoals verwoord in de Specifieke uitkering ten behoeve van de uitvoeringsactiviteiten Regio Deals.

3. Governance uitvoering Regio Deal Amsterdam Zuidoost

Artikel 6 – Rijk-Regio-overleg

  • 1. Periodiek treden Partijen in overleg over de onderlinge samenwerking in het kader van de Regio Deal Amsterdam Zuidoost en met andere publieke en/of private samenwerkingspartners. Dit Rijk-Regio-overleg ziet toe op de uitvoering van Regio Deal zoals beschreven in dit convenant. Voor dit periodieke overleg wordt gebruik gemaakt van de bestaande overlegstructuur tussen Rijk en regio in het kader van het Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid (NPLV): het kernteam Alliantie Masterplan Zuidoost.

  • 2. Het Rijk-Regio-overleg vergadert tenminste eenmaal per jaar, over de voortgang van, en eventuele knelpunten of risico’s in, de uitvoering van de Regio Deal en andere actualiteiten in de regio.

  • 3. Het in het eerste lid bedoelde Rijk-Regio-overleg bestaat uit de volgende vertegenwoordigers:

    • a. vanuit het Rijk:

      Rijksvertegenwoordiger voor Amsterdam Zuidoost voor het NPLV;

    • b. vanuit de Regio:

      • i. Gemeente Amsterdam

      • ii. Andere publieke en/of private samenwerkingspartners

  • 4. Het Rijk-Regio-overleg voorziet in zijn eigen werkwijze, waarbij het uitgangspunt is dat de regio bij het organiseren, uitnodigen en verslagleggen de lead heeft.

  • 5. Het Rijk-Regio-overleg spreekt een escalatieregeling af. Hierbij kan worden aangesloten bij het escalatiemodel van het NPLV.

  • 6. Betrokken partijen zien zelf toe op een adequate verantwoording aan achterbannen en/of volksvertegenwoordigers.

4. Evaluatie, voortgang en communicatie Regio Deal

Artikel 7 – Evaluatie en voortgang

  • 1. De Regio brengt de beginsituatie van de regionale opgave in kaart. Hiervoor kan worden aangesloten bij het gebiedsplan en de ex ante impactevaluatie die in het kader van het NPLV opgesteld zijn. Daarnaast bepaalt de Regio een evaluatie-aanpak waarmee bijgehouden kan worden of de afgesproken aanpak (artikel 2) bijdraagt aan de doelen (artikel 1) van de Regio Deals. Dit maakt onderdeel uit van de evaluatie aanpak in het kader van het NPLV.

  • 2. De Regio stelt éénmaal per jaar een voortgangsrapportage op, met daarin:

    • a. de voortgang van de initiatieven en projecten;

    • b. in hoeverre partijen op schema liggen om de beoogde resultaten (artikel 3) te behalen.

  • 3. De jaarlijkse voortgangsrapportage wordt in concept voorgelegd aan Partijen, voordat deze definitief wordt vastgesteld. Deze voortgangsrapportage is onderdeel van de lokale voortgangsrapportage die wordt gemaakt in het kader van het NPLV. In Q3 2024 bepaalt het NPLV in overleg met de stedelijke focusgebieden en departementen in welke maand de voortgangsrapportage jaarlijks wordt opgeleverd.

  • 4. De Regio kan met de jaarlijkse voortgangsrapportage de betrokken gemeenteraad en andere leden van het kernteam Alliantie Masterplan Zuidoost informeren. VRO gebruikt de jaarlijkse voortgangsrapportage als input voor de periodieke voortgangsrapportage van alle Regio Deals voor de Tweede Kamer van de Staten-Generaal.

  • 5. VRO draagt zorg voor onderzoek, betreffende het geheel van de Regio Deals (o.m. de resultaten en effecten van de Deals voor brede welvaart). De Regio verleent haar medewerking hieraan.

  • 6. BZK verzamelt binnen het geheel van de Regio Deals lessen en kennis over de (door)ontwikkeling van regionale samenwerking binnen het stelsel van openbaar bestuur, waarmee uitvoering wordt gegeven aan de Actieagenda Sterk Bestuur.6

Artikel 8 – Communicatie

  • 1. Partijen zien toe op een gezamenlijke communicatiestrategie en -plan, waarbij de Regio in de lead is.

  • 2. De Regio zal bij projecten die deel uitmaken van de uitvoering van de Regio Deal Amsterdam Zuidoost vragen om in de communicatie over die projecten kenbaar te maken dat het project mede mogelijk is gemaakt in samenwerking tussen Rijk en regio.

5. Slotbepalingen

Artikel 9 – Uitvoering in overeenstemming met Unierecht

De afspraken van deze Regio Deal en/of de daaruit voortvloeiende maatregelen worden in overeenstemming met het recht van de Europese Unie uitgevoerd en uitgewerkt in het bijzonder voor zover de afspraken vallen onder de werking van de Europese regels met betrekking tot aanbesteding, mededinging, staatssteun en technische normen en voorschriften.

Artikel 10 – Gegevensuitwisseling

  • 1. De in het kader van (de uitvoering van) deze Regio Deal uitgewisselde dan wel uit te wisselen informatie is in beginsel openbaar. Indien een Partij verzoekt om geheimhouding zullen de overige Partijen deze informatie in beginsel geheimhouden en deze geheel noch gedeeltelijk aan enige derde bekendmaken, behoudens voor zover een verplichting tot openbaarmaking voortvloeit uit de wet, een rechterlijke uitspraak of deze Regio Deal.

  • 2. Partijen dragen er zorg voor dat concurrentiegevoelige en/of privacygevoelige informatie uitsluitend wordt gedeeld voor zover dit in overeenstemming is met de relevante internationale, Europese en nationale wettelijke kaders. Zij kunnen hiertoe nadere afspraken vastleggen.

Artikel 11 – Wijzigingen

  • 1. Elke Partij kan schriftelijk verzoeken deze Regio Deal te wijzigen. De wijziging behoeft de instemming van alle Partijen.

  • 2. Partijen treden in overleg binnen 6 weken nadat een Partij het verzoek kenbaar heeft gemaakt bij VRO. VRO informeert de overige Partijen over de voorgestelde wijziging en vraagt hen om instemming.

  • 3. Nadat alle Partijen aan VRO kenbaar hebben gemaakt in te stemmen met het verzoek tot wijziging wordt de wijziging en de verklaringen tot instemming als bijlage aan dit convenant gehecht.

Artikel 12 – Opzegging

  • 1. Elke Partij kan de Regio Deal Amsterdam Zuidoost met inachtneming van een opzegtermijn van 3 maanden schriftelijk opzeggen, indien een zodanige verandering van omstandigheden is opgetreden dat deze Regio Deal billijkheidshalve op korte termijn behoort te eindigen. De opzegging moet de verandering in omstandigheden vermelden.

  • 2. Wanneer een Partij deze Regio Deal opzegt, blijft de Regio Deal voor de overige Partijen in stand voor zover de inhoud en de strekking ervan zich daartegen niet verzetten.

  • 3. Ingeval van beëindiging van de Regio Deal Amsterdam Zuidoost krachtens opzegging is geen van de Partijen jegens een andere Partij schadeplichtig.

Artikel 13 – Toetreding nieuwe partijen

  • 1. In overeenstemming met alle Partijen kunnen anderen tijdens de looptijd van de Regio Deal Amsterdam-Zuidoost als nieuwe partijen toetreden tot deze Regio Deal. Een toetredende partij dient de verplichtingen die voor haar uit de Regio Deal voortvloeien te aanvaarden.

  • 2. Het schriftelijke verzoek tot toetreding met daarbij de concrete bijdrage aan de Regio Deal Amsterdam-Zuidoost wordt gericht aan VRO. VRO informeert Partijen en vraagt hen om instemming.

  • 3. Zodra alle Partijen aan VRO schriftelijk kenbaar hebben gemaakt in te stemmen met het verzoek tot toetreding, ontvangt de toetredende partij de status van Partij van de Regio Deal Amsterdam-Zuidoost en gelden voor die partij de voor haar uit de Regio Deal voortvloeiende rechten en verplichtingen. 4. Het verzoek tot toetreding en de verklaringen tot instemming worden als bijlagen aan de Regio Deal gehecht.

Artikel 14 – Ongeldigheid

Indien een bepaling van de Regio Deal in enige mate als nietig, vernietigbaar, ongeldig, onwettig of anderszins als niet-bindend moet worden beschouwd, bijvoorbeeld wegens strijdigheid met het Besluit Specifieke uitkering Regio Deals vierde, vijfde en zesde tranche (zoals deze luidt op het moment dat de strijdigheid zich voordoet of alsdan in bestuursrechtelijke zin is vastgesteld), wordt die bepaling, voor zover nodig, uit de Regio Deal verwijderd en vervangen door een bepaling die wel bindend en rechtsgeldig is en die de inhoud van de niet-geldige bepaling zoveel mogelijk benadert. De overige bepalingen van de Regio Deal blijven in een dergelijke situatie ongewijzigd en onverminderd geldig.

Artikel 15 – Publiekrechtelijke medewerking en toepasselijk recht

  • 1. De in het kader van Regio Deal door Partijen te verlenen (publiekrechtelijke) medewerking laat de publiekrechtelijke positie en bevoegdheden van Partijen onverlet.

  • 2. Op deze Regio Deal is uitsluitend Nederlands recht van toepassing.

Artikel 16 – Nakoming

De Regio Deal is niet in rechte afdwingbaar. Partijen kunnen elkaar aanspreken op tekortkomingen in de nakoming van de Regio Deal in het Rijk-Regio overleg.

Artikel 17 – Ondertekening in verschillende exemplaren

De Regio Deal Amsterdam Zuidoost kan worden ondertekend door Partijen in verschillende exemplaren, die samengevoegd hetzelfde rechtsgevolg hebben alsof deze Regio Deal is ondertekend door alle Partijen in één exemplaar.

Artikel 18 – Citeertitel

Deze Regio Deal kan worden aangehaald als Regio Deal Amsterdam-Zuidoost.

Artikel 19 – Inwerkingtreding en looptijd

  • 1. Deze Regio Deal treedt in werking met ingang van de dag na ondertekening door alle Partijen en eindigt op 31 december 2028.

  • 2. Partijen kunnen, na bespreking in het Rijk-Regio-overleg, de looptijd van de Regio Deal wijzigen, conform de procedure in artikel 11. De regiokassier zal rekening houden met de samenhang tussen de wijziging van de looptijd van de Regio Deal en de verleende specifieke uitkering ten behoeve van de uitvoeringsactiviteiten Regio Deals.

    De regiokassier zal rekening houden met de samenhang tussen de wijziging van de looptijd van de Regio Deal en de verleende specifieke uitkering ten behoeve van de uitvoeringsactiviteiten Regio Deals.

Artikel 20 – Publicatie

  • 1. Deze Regio Deal zal net als andere Regio Deals openbaar worden gemaakt door publicatie in de Staatscourant, waardoor anderen kennis kunnen nemen van de Regio Deals.

  • 2. VRO rapporteert over de Regio Portefeuille, alsmede de hieruit voortvloeiende Regio Deals naar de Tweede Kamer van de Staten-Generaal.


X Noot
2

In de drillrap wordt geweld en wraak verheerlijkt. Veel teksten gaan over wapens en bevatten bedreigingen.

X Noot
5

Grassroots-organisaties zijn groepen mensen die gemeenschappelijke belangen nastreven, grotendeels op vrijwillige basis en zonder winstoogmerk. Vaak worden zulke organisaties gevormd door activisten in sociale bewegingen. Veel zijn nauw verbonden met gemeenschappen en lokale belangen.

X Noot
6

Met de Actieagenda Sterk Bestuur (2022, zie overheid.nl) richt het Ministerie van BZK zich op het versterken van de samenwerking binnen het Rijk en de samenwerking tussen Rijk, medeoverheden en niet-overheidspartners.

Naar boven