Regeling van de Minister voor Medische Zorg, van 18 maart 2024, kenmerk 3790587-1063123-GMT, houdende wijziging Regeling maximumprijzen geneesmiddelen in verband met een tussentijdse wijziging van de bijlage

De Minister voor Medische Zorg,

Gelet op artikel 2 van de Wet geneesmiddelenprijzen;

Besluit:

ARTIKEL I

De in de bijlage bij deze regeling opgenomen regels vervallen in de Bijlage behorende bij artikel 1 van de Regeling maximumprijzen geneesmiddelen.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 april 2024.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister voor Medische Zorg, P.A. Dijkstra

BIJLAGE BIJ ARTIKEL I

Registratienummer

Artikelnaam

Productgroep

Maximumprijs

Eenheid

EU/1/19/1371/002

ULTOMIRIS INFVLST CONC 100MG/ML FLACON 3ML

RAVULIZUMAB-100-MG/ML-INFUUSVLOEISTOF, FLACON

1044,344866

ML

EU/1/19/1371/003

ULTOMIRIS INFVLST CONC 100MG/ML FLACON 11ML

RAVULIZUMAB-100-MG/ML-INFUUSVLOEISTOF, FLACON

1044,344866

ML

TOELICHTING

1. Inhoud regeling

Op grond van de Wet geneesmiddelenprijzen (Wgp) zijn bij ministeriële regeling maximumprijzen voor geneesmiddelen vastgesteld. De onderhavige regeling betreft een correctie van de bijlage bij de Regeling maximumprijzen geneesmiddelen (Rmg), zoals vastgesteld bij regeling van de Minister voor Medische Zorg, houdende wijziging van de bijlage bij de Rmg in verband met het actualiseren van de maximumprijzen voor geneesmiddelen (Stcrt. 2024, 5341). Met die wijziging, die op 1 april 2024 in werking treedt, zijn de maximumprijzen voor de 54e keer geactualiseerd.

Na de publicatie van bovengenoemde wijziging van de bijlage bij de Rmg bleek dat twee maximumprijzen per abuis zijn berekend door een prijs per flacon van 10mg/ml in plaats van 100mg/ml mee te rekenen in de productgroep. Met deze wijzigingsregeling wordt dit gecorrigeerd. De nieuwe, correct berekende maximumprijzen liggen boven de apotheekinkoopprijs. Daarom komen de maximumprijzen te vervallen.

2. Inwerkingtreding

Deze regeling treedt in werking op 1 april 2024. Ingevolge het kabinetsbeleid op het gebied van vaste verandermomenten, treedt een ministeriële regeling in werking op een van de vier vaste momenten in het jaar en wordt de regeling ten minste twee maanden daarvoor gepubliceerd. Hierop kunnen uitzonderingen worden gemaakt, onder meer indien sprake is van reparatieregelgeving. Omdat hiervan in dit geval sprake is, wordt afgeweken van het beleid op het gebied van de vaste verandermomenten.

Deze regeling treedt direct in werking nadat de wijzigingsregeling met de 54e herijking (Stcrt. 2024, 5341) in werking is getreden, en wijzigt daarmee twee maximumprijzen uit de daarin opgenomen bijlage.

3. Beroepsmogelijkheid

Uit bijlage 2, artikel 4, Awb volgt dat tegen een besluit tot vaststelling van een maximumprijs beroep kan worden ingesteld bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb), te Den Haag. Degene wiens belang rechtstreeks is betrokken bij deze regeling kan daartegen dus binnen zes weken na de dag waarop deze regeling tot wijziging van de Rmg in de Staatscourant is geplaatst, beroep instellen bij het CBb. Het beroepschrift moet zijn ondertekend en dient ten minste te bevatten de naam en adres van de indiener, de dagtekening, de omschrijving van het besluit waartegen het beroep is gericht en de gronden waarop het beroep berust.

Van de indiener van een beroepschrift wordt griffierecht geheven. Nadere informatie over de hoogte van het griffierecht en de wijze van betalen wordt door de griffie van het CBb verstrekt.

De Minister voor Medische Zorg, P.A. Dijkstra

Naar boven