Besluit van de Autoriteit Consument en Markt van 12 maart 2024, ACM/UIT/606032 tot wijziging van de voorwaarden als bedoeld in artikel 54, eerste lid, van de Elektriciteitswet 1998 en artikel 22, eerste lid, van de Gaswet betreffende de optimalisatie van het berichtenverkeer

Zaaknummer: ACM/23/185854

De Autoriteit Consument en Markt,

Gelet op artikel 55 van de Elektriciteitswet 1998 en artikel 23 van de Gaswet;

Besluit

ARTIKEL I

De Informatiecode elektriciteit en gas wordt gewijzigd als volgt:

A

Artikel 4.7.2.3 komt te luiden als volgt:

4.7.2.3

De meetverantwoordelijke bericht de plaatsing of wijziging van het secundaire deel van de meetinrichting binnen vijf werkdagen nadat het secundaire deel van de meetinrichting is geplaatst aan de netbeheerder, indien de plaatsing of wijziging van de meetinrichting betrekking heeft op een elektriciteitsaansluiting, waarbij wordt vermeld:

  • a. de EAN-code van de aansluiting waarbij de meetinrichting hoort;

  • b. de bedrijfs-EAN-code van de netbeheerder;

  • c. de bedrijfs-EAN-code van de meetverantwoordelijke;

  • d. de aanduiding dat het bericht betrekking heeft op een elektriciteitsaansluiting;

  • e. de ingangsdatum;

  • f. de wijze van bemeting;

  • g. van de situatie per meetveld: het (de) meternummer(s).

B

Artikel 4.7.2.4 komt te luiden als volgt:

4.7.2.4

De meetverantwoordelijke bericht de plaatsing of wijziging van de meetinrichting binnen vijf werkdagen nadat de meetinrichting is geplaatst aan de netbeheerder, indien de plaatsing of wijziging van de meetinrichting betrekking heeft op een gasaansluiting, waarbij wordt vermeld:

  • a. de EAN-code van de aansluiting waarbij de meetinrichting hoort;

  • b. de bedrijfs-EAN-code van de netbeheerder;

  • c. de bedrijfs-EAN-code van de meetverantwoordelijke;

  • d. de aanduiding dat het bericht betrekking heeft op een gasaansluiting;

  • e. de ingangsdatum;

  • f. de wijze van bemeting;

  • g. van de actuele situatie per meetstraat: het nummer van de gasmeter(s) of het (de) volumeherleidingsinstrument(en);.

  • h. de G-waarde van de gasmeter.

ARTIKEL II

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

’s-Gravenhage, 12 maart 2024

Autoriteit Consument en Markt, namens deze: M.R. Leijten bestuurslid

Als u rechtstreeks belanghebbende bent, kunt u bezwaar maken tegen dit besluit. Stuur uw gemotiveerde bezwaarschrift naar de Autoriteit Consument en Markt, Juridische Zaken, postbus 16326, 2500 BH Den Haag. Graag ontvangen wij uw bezwaarschrift binnen zes weken na de dag waarop dit besluit bekend is gemaakt. In uw bezwaarschrift kunt u de Autoriteit Consument en Markt verzoeken in te stemmen met rechtstreeks beroep bij de bestuursrechter.

TOELICHTING

1 Samenvatting

  • 1. Met dit besluit wijzigt de Autoriteit Consument en Markt de Informatiecode gas en elektriciteit. Dit besluit wijzigt het berichtenverkeer met betrekking tot het plaatsen, wijzigen of wegnemen van een meetinrichting of het secundaire deel van een meetinrichting. Er was sprake van een dubbele gegevensuitwisseling tussen relevante partijen. Dit wordt met dit besluit voorkomen.

2 Aanleiding en gevolgde procedure

  • 2. De Autoriteit Consument en Markt (hierna: de ACM) stelt op grond van artikel 23 van de Gaswet en artikel 55 van de Elektriciteitswet 1998 regelgeving vast voor de energiemarkt. Dit besluit is tot stand gekomen op basis van een voorstel van Vereniging Marktfaciliteringsforum (hierna: MFF) dat de ACM op 9 februari 2023 heeft ontvangen. Met dit voorstel wil het MFF komen tot een vereenvoudigd berichtenverkeer, waarin enkel relevante gegevens met een duidelijk doel worden uitgewisseld tussen relevante partijen om dubbele gegevensuitwisseling te voorkomen.

  • 3. De ACM is van mening dat het voorstel geen technische voorschriften bevat bedoeld in Richtlijn 2015/1535. Om die reden zijn de voorwaarden in dit besluit niet in ontwerp ter notificatie aangeboden.

3 Beoordeling

3.1 Procedureel

  • 4. De ACM constateert dat het voorstel op 9 februari 2023 in een overleg met representatieve organisaties is besproken. In het voorstel is een verslag opgenomen van dit overleg en de indieners hebben in het voorstel aangegeven welke gevolgtrekkingen zij hebben verbonden aan de zienswijzen die organisaties naar voren hebben gebracht. Naar het oordeel van de ACM voldoet het voorstel daarmee aan de vereisten bedoeld in 22, derde lid, van de Gaswet en artikel 54, derde lid, van de Elektriciteitswet.

  • 5. De ACM constateert dat het voorstel voor wat betreft de wijziging van de Informatiecode elektriciteit en gas is ingediend namens een representatief deel van de ondernemingen die zich bezighouden met transporteren, leveren of meten van elektriciteit of gas, zoals artikel 54, eerste lid van de Elektriciteitswet voorschrijft. Dit blijkt uit het feit dat het voorstel is aangenomen in de algemene ledenvergadering van MFF van 21 december 2022, en dat op dat moment per marktrol binnen MFF de stemgerechtigde leden het overgrote deel van de markt vertegenwoordigden.

3.2 Inhoudelijk

  • 6. Paragraaf 4.7 van de Informatiecode gas en elektriciteit gaat over het berichtenverkeer bij plaatsing, wijziging of verwijdering van de meetinrichting. Artikel 4.7.2.3 en 4.7.3.4 bepalen welke gegevens de meetverantwoordelijke over de meetinrichting in haar bericht ‘Stamgegevens meetinrichting’ moet verwerken.

  • 7. MFF heeft geconstateerd dat er twee verschillende berichten met dezelfde stamgegevens over de meetinrichting door de meetverantwoordelijke aan de netbeheerder gestuurd worden. MFF acht dit een onwenselijke situatie. MFF stelt dan ook voor mogelijke dubbelingen in de gegevensuitwisseling te voorkomen door een aantal gegevens in de bovengenoemde artikelen te schrappen.

  • 8. De ACM is van mening dat de voorgestelde wijzigingen bijdragen aan een eenduidig en transparant berichtenverkeer en dubbele gegevensuitwisseling voorkomen.

  • 9. De ACM komt tot het oordeel dat de wijzigingen die MFF voorstelt niet in strijd zijn met de belangen, regels en eisen bedoeld in artikel 23 van de Gaswet en artikel 36 van de Elektriciteitswet 1998.

Naar boven