Regeling van de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van 11 maart 2024, nr. 2024-0000035803, houdende wijziging van het Organisatie-, mandaat- en volmachtbesluit inspecteur-generaal Nederlandse Arbeidsinspectie 2017

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,

Gelet op de artikelen 2, onderdeel e, 8, derde lid, aanhef en onderdeel a, en artikel 23, eerste lid, van het Organisatie-, mandaat- en volmachtbesluit SZW 2009;

Besluit:

ARTIKEL I

Het Organisatie-, mandaat- en volmachtbesluit inspecteur-generaal Nederlandse Arbeidsinspectie 2017 wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 1 wordt als volgt gewijzigd:

1. ‘IG-team: de inspecteur-generaal en de directeuren van de directies die ressorteren onder de inspecteur-generaal;’ wordt vervangen door ‘Directieteam: het Directieteam van de Nederlandse Arbeidsinspectie bestaat uit de inspecteur-generaal en de directeuren van de directies die ressorteren onder de inspecteur-generaal;’.

2. ‘portfolio:het’ wordt vervangen door ‘portfolio: het’.

B

Artikel 3 wordt als volgt gewijzigd:

1. In het opschrift wordt ‘IG-team’ vervangen door ‘Directieteam’.

2. In het eerste lid wordt ‘IG-team’ vervangen door ‘Directieteam’.

C

In artikel 4, tweede lid, wordt ‘IG-team’ vervangen door ‘Directieteam’.

D

Aan artikel 7, tweede lid, wordt onder wijziging van de punt in een puntkomma achter onderdeel n een nieuw onderdeel toegevoegd, luidende:

  • o. het opstellen van bestuursdwangbeschikkingen ter handhaving van de medewerkingsplicht als bedoeld in artikel 5:20, eerste lid, van de Algemene wet bestuursrecht, voor zover dit niet is voorbehouden aan de directeur Meldingen en Verzoeken.

E

Aan artikel 8 wordt onder wijziging van de punt in een puntkomma achter onderdeel o een nieuw onderdeel toegevoegd, luidende:

  • p. het opstellen van bestuursdwangbeschikkingen ter handhaving van de medewerkingsplicht als bedoeld in artikel 5:20, eerste lid, van de Algemene wet bestuursrecht, voor zover dit niet is voorbehouden aan de directeur Toezicht.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na dagtekening van de Staatscourant waarin deze wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

Den Haag, 11 maart 2024

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, namens deze, R.G. de Boer Inspecteur-generaal Nederlandse Arbeidsinspectie

TOELICHTING

De leiding van de Nederlandse Arbeidsinspectie berust bij de inspecteur-generaal en de directeuren van de verschillende directies van de Nederlandse Arbeidsinspectie. Tezamen vormen zij het IG-team. Vanwege de herkenbaarheid voor externe partijen is besloten om de naam IG-team te wijzigen in Directieteam.

Met dit wijzigingsbesluit wordt de naamswijziging vastgelegd in het Organisatie-, mandaat- en volmachtbesluit inspecteur-generaal Nederlandse Arbeidsinspectie 2017.

Per 1 juli 2021 is artikel 5:20, Algemene wet bestuursrecht (Awb), aangepast, waarmee het mogelijk is om overtreding van de medewerkingsplicht bestuurlijk te handhaven doormiddel van een last onder bestuursdwang of een last onder dwangsom (artikel 5:20, derde lid, Awb juncto artikel 5:32, eerste lid, Awb). Met dit wijzigingsbesluit worden de directeuren Toezicht en Meldingen en Verzoeken medeverantwoordelijk voor het opstellen van de bestuursdwangbeschikkingen ter handhaving van de medewerkingsplicht ingevolge artikel 5:20, eerste lid, Awb. De directeur Analyse, Programmering en Strategie blijft verantwoordelijk voor de invordering van de beschikkingen.

Tot slot worden in dit besluit enkele wijzigingen van redactionele aard geregeld.

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, namens deze, R.G. de Boer Inspecteur-generaal Nederlandse Arbeidsinspectie

Naar boven