Besluit van de Minister van Justitie en Veiligheid van 4 maart 2024 (5253883/24/DP&O), houdende wijziging van het Organisatiebesluit Ministerie van Justitie en Veiligheid in verband met de opheffing van Programmadirectoraat-generaal Oekraïense Ontheemden en het instellen van de programmadirectie Oekraïense Ontheemden bij het Directoraat-Generaal Migratie

ARTIKEL I

A

In artikel 44, derde lid wordt onder verlettering van onderdeel d tot onderdeel e, een onderdeel toegevoegd, luidende:

  • d. de programmadirectie Oekraïense Ontheemden;

B

Na artikel 46a wordt een artikel ingevoegd, luidende:

Artikel 47

  • 1. De programmadirectie Oekraïense Ontheemden is belast met de interdepartementale coördinerende en integrale beleidsfunctie met betrekking tot de opvang van Oekraïense ontheemden, met als doel goede invulling te geven aan de rechten van Oekraïense ontheemden, die voortkomen uit de EU-Richtlijn Tijdelijke Bescherming (verblijf, onderwijs, zorg en werk). Deze Richtlijn loopt tot 4 maart 2025.

  • 2. De programmadirectie Oekraïense Ontheemden is voorts belast met:

    • a) het zorgdragen voor de coördinatie van de bijzondere crisisbesluitvorming inzake ontheemden als bedoeld in artikel 47, eerste lid;

    • b) het voeren van regie op de keten van registratie, plaatsing, opvang en repatriëring of bestendigd verblijf van ontheemden als bedoeld in artikel 47, eerste lid;

    • c) het monitoren van en rapporteren over de ontheemdenstromen uit Oekraïne en het maatschappelijk sentiment in Nederland om te komen tot bijdragen aan het creëren van maatschappelijk draagvlak en een behoeftestelling richting uitvoerende organisaties en beleidsverantwoordelijke ministeries;

    • d) het voorbereiden en coördineren van de afbouw van activiteiten wanneer dat aan de orde is.

  • 3. De programmadirectie Oekraïense Ontheemden bestaat uit:

    • a. de afdeling Beleid;

    • b. de afdeling Staf en Bedrijfsvoering;

    • c. de afdeling Externe Betrekkingen;

    • d. de afdeling Opdrachtgeverschap, Financiën en Informatievoorziening.

C

Hoofdstuk 7c. en artikel 49f vervallen.

ARTIKEL II

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst en werkt terug tot 1 augustus 2023.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Justitie en Veiligheid, D. Yeşilgöz-Zegerius

TOELICHTING

Dit besluit strekt tot wijziging van het Organisatiebesluit Ministerie van Justitie en Veiligheid (hierna: JenV). Het betreft het vervallen van het programmadirectoraat-generaal Oekraïense Ontheemden per 1 augustus 2023 en het onderbrengen van de programmadirectie Oekraïense Ontheemden bij het directoraat-generaal Migratie.

In het voorjaar van 2022 is er een apart directoraat-generaal Oekraïense Ontheemden opgericht om goede invulling te kunnen geven aan de rechten van Oekraïense Ontheemden die voortkomen uit de EU-Richtlijn Tijdelijke Bescherming. Na een zorgvuldig besluitvormingsproces is per 1 augustus 2023 het programmadirectoraat-generaal Oekraïense Ontheemden formeel ondergebracht als programmadirectie bij het directoraat-generaal Migratie. De opvang van ontheemden uit Oekraïne betreft in de kern een migratievraagstuk. Hierdoor zijn vanaf de oprichting programmadirectoraat-generaal Oekraïense Ontheemden en directoraat-generaal Migratie al nauw met elkaar verbonden.

De belangrijkste reden voor het onderbrengen van programmadirectoraat-generaal Oekraïense Ontheemden als programmadirectie bij directoraat-generaal Migratie is het normaliseren en creëren van organisatorische rust voor beide DG’s, gezien de omvangrijke maatschappelijke opvang waar ze voor staan. Daarnaast draagt het administratief onderbrengen van programmadirectoraat-generaal Oekraïense Ontheemden als programmadirectie bij directoraat-generaal Migratie bij aan betere samenwerking en community building.

Deze onderbrenging is administratief van aard en betreft geen aanpassing van de governance van vraagstukken die gerelateerd zijn aan de opvang van ontheemden uit Oekraïne. De kenmerken van een programma-organisatie blijven gehandhaafd in de programmadirectie Oekraïense Ontheemden, wat betekent dat zij slagvaardig is, korte lijnen heeft en flexibel/wendbaar is. De programmadirectie Oekraïense Ontheemden bij het directoraat-generaal Migratie zet de specifieke crisisstructuur Oekraïense Ontheemden voort. De programmadirectie Oekraïense Ontheemden blijft ook de opdrachtgever van de Nationale Opvang Organisatie (NOO).

Artikel II

Het besluit werkt terug tot 1 augustus 2023.

De Minister van Justitie en Veiligheid, D. Yeşilgöz-Zegerius

Naar boven