Regeling van de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit van 29 februari 2024, nr. WJZ/ 34550459, houdende regels voor de oplegging van bestuurlijke boeten krachtens de Visserijwet 1963 (Regeling bestuurlijke boete Visserijwet 1963)

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,

Gelet op de artikelen 4, tweede en vierde lid, en 6, vierde lid, van het Besluit bestuurlijke boete Visserijwet 1963;

Besluit:

Artikel 1

In deze regeling wordt verstaan onder:

besluit:

Besluit bestuurlijke boete Visserijwet 1963;

kerngegevens:

de lettertekens en het nummer van het vissersvaartuig, de naam van de kapitein, de tijdstippen van vertrek, terugkeer en aanlanding, gegevens betreffende het gebruikte vistuig en de maaswijdte, de datum van vangst, en de gegevens van het betrokken geografische gebied, bedoeld in artikel 4, onderdeel 30, van de controleverordening, waar de vangsten zijn gedaan;

uitvoeringsverordening controleverordening:

uitvoeringsverordening controleverordening als bedoeld in artikel 1, tweede lid, van de Uitvoeringsregeling zeevisserij;

verordening nr. 1005/2008:

verordening nr. 1005/2008 als bedoeld in artikel 1, tweede lid, van de Uitvoeringsregeling zeevisserij.

Artikel 2

  • 1. Voor elke overtreding van een in de kolommen I of II van de bijlage genoemde bepalingen, bepaalt de in kolom III van de bijlage opgenomen aanduiding in welke categorie van overtredingen als bedoeld in artikel 4, eerste lid, van het besluit de overtreding valt.

  • 2. De in kolom III van de bijlage opgenomen aanduidingen corresponderen als volgt met de categorieën, genoemd in artikel 4, eerste lid, van het besluit:

    • A – artikel 4, eerste lid, onderdeel a;

    • B – artikel 4, eerste lid, onderdeel b;

    • C – artikel 4, eerste lid, onderdeel c;

    • D – artikel 4, eerste lid, onderdeel d;

    • E – artikel 4, eerste lid, onderdeel e;

    • F – artikel 4, eerste lid, onderdeel f.

Artikel 3

Overtreding van de in kolom IV van de bijlage opgenomen bepalingen geldt als soortgelijke overtreding als bedoeld in artikel 6, vierde lid, van het besluit, aan de overtreding van de in kolom I of II van de bijlage genoemde bepalingen.

Artikel 4

  • 1. Voor zover een of meer van de kerngegevens in het papieren visserijlogboek, bedoeld in artikel 14 van de controleverordening, in de papieren aangifte van aanlanding, respectievelijk de papieren aangifte van overlading niet juist, niet volledig, niet tijdig of niet wordt of is bijgehouden of ingediend, wordt overtreding van de volgende artikelen als ernstige inbreuk als bedoeld in artikel 42, onderdeel a, in samenhang met artikel 3, eerste lid, onderdeel b, van verordening nr. 1005/2008 aangemerkt:

    • a. artikel 104, eerste lid, in samenhang met artikel 141 van de Uitvoeringsregeling zeevisserij en met artikel 14, eerste, vierde, zesde of achtste lid, van de controleverordening;

    • b. artikel 104, eerste lid, in samenhang met artikel 141 van de Uitvoeringsregeling zeevisserij en met artikel 21, eerste of vierde lid, van de controleverordening;

    • c. artikel 104, eerste lid, in samenhang met artikel 141 van de Uitvoeringsregeling zeevisserij en met artikel 23, eerst of derde lid, van de controleverordening;

    • d. artikel 104, eerste lid, in samenhang met artikel 141 van de Uitvoeringsregeling zeevisserij en met artikel 31, eerste lid, van de uitvoeringsverordening controleverordening.

  • 2. Overtreding van artikel 104, eerste lid, in samenhang met artikel 141 van de Uitvoeringsregeling zeevisserij en met artikel 14, eerste en tweede lid, onderdeel f, van de controleverordening wordt tevens als ernstige inbreuk als bedoeld in artikel 42, onderdeel a, in samenhang met artikel 3, eerste lid, onderdeel b, van verordening nr. 1005/2008 aangemerkt indien de in de papieren aangifte van aanlanding vermelde vangsthoeveelheid, bedoeld in artikel 23, tweede lid, onderdeel c, van de controleverordening, althans de vangsthoeveelheid zoals die met toepassing van artikel 60, vijfde lid, van de controleverordening in de papieren aangifte van aanlanding vermeld had moeten worden, per soort en per visreis meer dan 15 procent, met een minimum van 200 kilogram, afwijkt ten opzichte van de geschatte hoeveelheid die vermeld is in het papieren visserijlogboek.

Artikel 5

  • 1. Voor zover een of meer van de kerngegevens in de aangifte van vertrek of de aangifte van terugkeer naar de haven in het elektronische visserijlogboek, bedoeld in artikel 15, eerste lid, van de controleverordening, in de elektronische aangifte van aanlanding of in de elektronische aangifte van overlading niet juist, niet volledig, niet tijdig of niet wordt of is bijgehouden of ingediend, wordt overtreding van de volgende artikelen als ernstige inbreuk als bedoeld in artikel 42, onderdeel a, in samenhang met artikel 3, eerste lid, onderdeel b, van verordening nr. 1005/2008 aangemerkt:

    • a. artikel 105, eerste lid, in samenhang met artikel 141 van de Uitvoeringsregeling zeevisserij en met artikel 15, eerste of tweede lid, van de controleverordening;

    • b. artikel 108, eerste lid, in samenhang met artikel 141 van de Uitvoeringsregeling zeevisserij en met artikel 22, eerste lid, van de controleverordening;

    • c. artikel 109, eerste lid, in samenhang met artikel 141 van de Uitvoeringsregeling zeevisserij en met artikel 24, eerste lid, van de controleverordening;

    • d. artikel 105, eerste lid, in samenhang met artikel 141 van de Uitvoeringsregeling zeevisserij en met artikel 37, tweede alinea, van de uitvoeringsverordening controleverordening;

    • e. artikel 105, eerste lid, in samenhang met artikel 141 van de Uitvoeringsregeling zeevisserij en met artikel 47, lid 1bis, van de uitvoeringsverordening controleverordening.

  • 2. Overtreding van artikel 105, eerste lid, in samenhang met artikel 141 van de Uitvoeringsregeling zeevisserij en met artikel 15, eerste lid, van de controleverordening wordt tevens als ernstige inbreuk als bedoeld on artikel 42, onderdeel a, in samenhang met artikel 3, eerste lid, onderdeel b, van verordening nr. 1005/2008 aangemerkt indien de in de elektronische aangifte van aanlanding vermelde vangsthoeveelheid als bedoeld in artikel 24, eerste lid, in samenhang met artikel 23, tweede lid, onderdeel c, van de controleverordening, althans de vangsthoeveelheid, zoals die met toepassing van artikel 60, vijfde lid, van de controleverordening in de elektronische aangifte van aanlanding vermeld had moeten worden, per soort en per visreis meer dan 15 procent, met een minimum van 200 kilogram, afwijkt ten opzichte van de geschatte hoeveelheid die vermeld is in het elektronische visserijlogboek, bedoeld in artikel 15, eerste lid, van de controleverordening.

Artikel 6

Overtreding van artikel 124, tweede lid, van de Uitvoeringsregeling zeevisserij in samenhang met artikel 60, vijfde lid, van de controleverordening wordt aangemerkt als ernstige inbreuk als bedoeld in artikel 42, onderdeel a, in samenhang met artikel 3, eerste lid, onderdeel b, van verordening nr. 1005/2008 voor zover het gaat om de aangifte van aanlanding.

Artikel 7

Voor de toepassing van de artikelen 4, tweede lid, en 5, tweede lid, wordt voor het bepalen of een in dat lid bedoelde vangsthoeveelheid afwijkt ten opzichte van de geschatte hoeveelheid die is vermeld in het papieren respectievelijk elektronische visserijlogboek uitgegaan van de vangsthoeveelheid na omrekening in levend visgewicht overeenkomstig artikel 49, eerste lid, van de uitvoeringsverordening controleverordening ofwel artikel 49, derde lid, van de uitvoeringsverordening controleverordening in samenhang met artikel 104, zevende lid, van de Uitvoeringsregeling zeevisserij.

Artikel 8

De Uitvoeringsregeling zeevisserij wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 104, eerste lid, komt te luiden:

  • 1. Het is verboden in strijd te handelen met de artikelen 14, eerste en vierde tot en met achtste lid, 21, eerste en vierde lid, en 23, eerste en derde lid, van de controleverordening en met de artikelen 29, eerste lid, 30, eerste tot en met derde lid, 31, eerste, derde en vierde lid, 32, eerste tot en met vijfde lid, 33, eerste tot en met vijfde lid, 34, eerste en tweede lid, 35, 49, eerste tot en met derde lid, 50, tweede lid, 51, eerste en vierde lid, 52 en 53 van de uitvoeringsverordening controleverordening, in samenhang met de voorschriften die ter uitvoering van deze bepaling zijn opgenomen in het tweede tot en met zesde lid.

B

Artikel 105, eerste lid, komt te luiden:

  • 1. Het is verboden in strijd te handelen met artikel 15, eerste en tweede lid, van de controleverordening, en met de artikelen 36, eerste lid, 37, tweede alinea, 38, tweede lid, 39, eerste, tweede, vierde en vijfde lid, 40, derde lid, 41, derde lid, en 47, eerste tot en met vierde lid, van de uitvoeringsverordening controleverordening.

C

Artikel 124, tweede lid, komt te luiden:

  • 2. Het is verboden in strijd te handelen met artikel 60, tweede en vijfde lid, van de controleverordening en met de artikelen 70, eerste en tweede lid, 71, eerste en tweede lid, 72, tweede en derde lid, 73, tweede lid, 74, eerste en tweede lid, 79, eerste lid, 80, eerste en tweede lid, 81, 82, eerste en tweede lid, 83, 84, tweede en derde lid, 85, 86 en 87 van de uitvoeringsverordening controleverordening.

Artikel 9

Deze regeling treedt in werking op het tijdstip waarop de Wet van 22 augustus 2022 tot wijziging van de Visserijwet 1963 in verband met de invoering van de bestuurlijke boete (Stb. 2022, 343) in werking treedt.

Artikel 10

Deze regeling wordt aangehaald als: Regeling bestuurlijke boete Visserijwet 1963.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

's-Gravenhage, 29 februari 2024

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, P. Adema

BIJLAGE, BEHOREND BIJ DE ARTIKELEN 2 EN 3 VAN DE REGELING BESTUURLIJKE BOETE VISSERIJWET 1963

I – Overtreden bepaling

II – Betreffende Europeesrechtelijke bepaling

III – Boetecategorie

IV – Soortgelijke overtredingen

Visserijwet 1963

     

Artikel 2a, eerste lid, Visserijwet 1963

 

C

 

Artikel 2a, tweede lid, Visserijwet 1963

 

C

 

Artikel 2c, eerste lid, Visserijwet 1963

 

C

 

Artikel 5, eerste lid, Visserijwet 1963

 

C

 

Artikel 7, eerste lid, Visserijwet 1963

 

C

 

Artikel 17, eerste lid, Visserijwet 1963

 

C

 

Artikel 21, eerste lid, Visserijwet 1963

 

C

 

Artikel 27 Visserijwet 1963

 

C

 

Artikel 32, eerste lid, Visserijwet 1963

 

A

 

Artikel 55, eerste lid, Visserijwet 1963

 

A

 

Artikel 61, derde lid, Visserijwet 1963

 

A

 

Voorschriften als bedoeld in artikel 22, tweede, derde en vijfde lid, Visserijwet 1963

 

A

 

Voorschriften als bedoeld in de artikelen 29, tweede lid, en 33, tiende lid, Visserijwet 1963

 

A

 

Besluit registratie vaartuigen 1998

     

Artikel 5 Besluit registratie vissersvaartuigen 1998

 

A

 

Artikel 6, eerste lid, Besluit registratie vissersvaartuigen 1998

 

A

 

Artikel 7, eerste lid, Besluit registratie vissersvaartuigen 1998

 

A

 

Reglement minimummaten en gesloten tijden 1985

     

Artikel 1, tweede lid, Reglement minimummaten en gesloten tijden 1985

 

A

 

Artikel 2, tweede lid, Reglement minimummaten en gesloten tijden 1985

 

A

 

Artikel 3, aanhef en onderdeel a, Reglement minimummaten en gesloten tijden 1985

 

A

 

Artikel 3, aanhef en onderdeel b, Reglement minimummaten en gesloten tijden 1985

 

A

 

Artikel 4 Reglement minimummaten en gesloten tijden 1985

 

A

 

Artikel 5 Reglement minimummaten en gesloten tijden 1985

 

A

 

Reglement voor de binnenvisserij 1985

     

Artikel 2, eerste lid, Reglement voor de binnenvisserij 1985

 

C

 

Artikel 2, tweede lid, Reglement voor de binnenvisserij 1985

 

A

 

Artikel 2, derde lid, Reglement voor de binnenvisserij 1985

 

C

 

Artikel 3 Reglement voor de binnenvisserij 1985

 

A

 

Artikel 4, eerste lid, Reglement voor de binnenvisserij 1985

 

C

Artikel 4, derde en vierde lid, Reglement voor de binnenvisserij 1985

Artikel 4, derde lid, Reglement voor de binnenvisserij 1985

 

C

Artikel 4, eerste en vierde lid, Reglement voor de binnenvisserij 1985

Artikel 4, vierde lid, Reglement voor de binnenvisserij 1985

 

C

Artikel 4, eerste en derde lid, Reglement voor de binnenvisserij 1985

Artikel 5, eerste lid, Reglement voor de binnenvisserij 1985

 

C

 

Artikel 6, eerste lid, Reglement voor de binnenvisserij 1985

 

C

 

Artikel 7, eerste lid, Reglement voor de binnenvisserij 1985

 

C

 

Artikel 7a, eerste lid, Reglement voor de binnenvisserij 1985

 

C

 

Artikel 8, eerste lid, Reglement voor de binnenvisserij 1985

 

C

 

Artikel 10, eerste lid, Reglement voor de binnenvisserij 1985

 

A

 

Artikel 10, derde lid, Reglement voor de binnenvisserij 1985

 

A

 

Artikel 10a, eerste lid, Reglement voor de binnenvisserij 1985

 

A

 

Artikel 10a, tweede lid, Reglement voor de binnenvisserij 1985

 

A

 

Artikel 12 Reglement voor de binnenvisserij 1985

 

C

 

Uitvoeringsregeling visserij

     

Artikel 7, eerste lid, Uitvoeringsregeling visserij

 

A

 

Artikel 7, tweede lid, Uitvoeringsregeling visserij

 

A

 

Artikel 8, eerste lid, Uitvoeringsregeling visserij

 

A

 

Artikel 8, tweede lid, Uitvoeringsregeling visserij

 

A

 

Artikel 8, derde lid, Uitvoeringsregeling visserij

 

A

 

Artikel 8, vierde lid, Uitvoeringsregeling visserij

 

A

 

Artikel 9 Uitvoeringsregeling visserij

 

A

 

Artikel 10a, eerste lid, Uitvoeringsregeling visserij

 

A

 

Artikel 10a, tweede lid, Uitvoeringsregeling visserij

 

A

 

Artikel 10b, eerste lid, Uitvoeringsregeling visserij

 

A

 

Artikel 10b, tweede lid, Uitvoeringsregeling visserij

 

A

 

Artikel 10b, derde lid, Uitvoeringsregeling visserij

 

A

 

Artikel 11 Uitvoeringsregeling visserij

 

C

 

Artikel 11a Uitvoeringsregeling visserij

 

C

 

Artikel 12, eerste lid, Uitvoeringsregeling visserij

 

C

 

Artikel 12, tweede lid, Uitvoeringsregeling visserij

 

C

 

Artikel 12a Uitvoeringsregeling visserij

 

C

 

Artikel 13, aanhef en onderdeel a, Uitvoeringsregeling visserij

 

C

 

Artikel 13, aanhef en onderdeel b, Uitvoeringsregeling visserij

 

C

 

Artikel 14, eerste lid, aanhef en onderdeel a, Uitvoeringsregeling visserij

 

C

 

Artikel 14, eerste lid, aanhef en onderdeel b, Uitvoeringsregeling visserij

 

C

 

Artikel 14, tweede lid, Uitvoeringsregeling visserij

 

C

 

Artikel 14, derde lid, Uitvoeringsregeling visserij

 

C

 

Artikel 14, vierde lid, Uitvoeringsregeling visserij

 

C

 

Artikel 15 Uitvoeringsregeling visserij

 

C

 

Artikel 16 Uitvoeringsregeling visserij

 

C

 

Artikel 17 Uitvoeringsregeling visserij

 

C

 

Artikel 18, eerste lid, Uitvoeringsregeling visserij

 

C

 

Artikel 18, tweede lid, Uitvoeringsregeling visserij

 

C

 

Artikel 18, derde lid, Uitvoeringsregeling visserij

 

C

 

Artikel 19 Uitvoeringsregeling visserij

 

C

 

Artikel 20 Uitvoeringsregeling visserij

 

C

Artikelen 20a en 21 Uitvoeringsregeling visserij

Artikel 20a Uitvoeringsregeling visserij

 

C

Artikelen 20 en 21 Uitvoeringsregeling visserij

Artikel 21 Uitvoeringsregeling visserij

 

C

Artikelen 20 en 20a Uitvoeringsregeling visserij

Artikel 22 Uitvoeringsregeling visserij

 

C

 

Artikel 23 Uitvoeringsregeling visserij

 

A

 

Artikel 23a, eerste lid, Uitvoeringsregeling visserij

 

A

Artikel 23a, tweede lid, Uitvoeringsregeling visserij

Artikel 23a, tweede lid, Uitvoeringsregeling visserij

 

A

Artikel 23a, eerste lid, Uitvoeringsregeling visserij

Artikel 24 Uitvoeringsregeling visserij

 

C

 

Artikel 25 Uitvoeringsregeling visserij

 

C

 

Artikel 26 Uitvoeringsregeling visserij

 

C

 

Artikel 28 Uitvoeringsregeling visserij

 

C

 

Artikel 28a Uitvoeringsregeling visserij

 

C

 

Artikel 28c, eerste lid, Uitvoeringsregeling visserij

 

C

 

Artikel 29, eerste lid, Uitvoeringsregeling visserij

 

C

 

Artikel 29, tweede lid, Uitvoeringsregeling visserij

 

C

 

Artikel 29, derde lid, Uitvoeringsregeling visserij

 

C

 

Artikel 29, vierde lid, Uitvoeringsregeling visserij

 

C

 

Artikel 29, vijfde lid, Uitvoeringsregeling visserij

 

C

 

Artikel 29, zesde lid, tweede volzin, Uitvoeringsregeling visserij

 

C

 

Artikel 30, eerste lid, Uitvoeringsregeling visserij

 

C

 

Artikel 30, tweede lid, Uitvoeringsregeling visserij

 

C

 

Artikel 31 Uitvoeringsregeling visserij

 

C

 

Artikel 31a Uitvoeringsregeling visserij

 

C

 

Artikel 31b Uitvoeringsregeling visserij

 

C

 

Artikel 32, eerste lid, Uitvoeringsregeling visserij

 

C

 

Artikel 32a, eerste lid, Uitvoeringsregeling visserij

 

C

 

Artikel 32a, tweede lid, Uitvoeringsregeling visserij

 

A

 

Artikel 32b, eerste lid, Uitvoeringsregeling visserij

 

A

Artikel 32b, tweede lid, Uitvoeringsregeling visserij

Artikel 32b, tweede lid, Uitvoeringsregeling visserij

 

A

Artikel 32b, eerste lid, Uitvoeringsregeling visserij

Artikel 33, derde lid, Uitvoeringsregeling visserij

 

C

 

Uitvoeringsregeling zeevisserij

     

Artikel 104, eerste lid, Uitvoeringsregeling zeevisserij, gelezen in samenhang met artikel 141 Uitvoeringsregeling zeevisserij

Artikel 14, eerste lid, controleverordening

B of indien sprake is van een ernstige inbreuk, D

 

Artikel 104, eerste lid, Uitvoeringsregeling zeevisserij, gelezen in samenhang met artikel 141 Uitvoeringsregeling zeevisserij

Artikel 14, vierde lid, controleverordening

B of indien sprake is van een ernstige inbreuk, D

 

Artikel 104, eerste lid, Uitvoeringsregeling zeevisserij, gelezen in samenhang met artikel 141 Uitvoeringsregeling zeevisserij

Artikel 14, vijfde lid, controleverordening

A

 

Artikel 104, eerste lid, Uitvoeringsregeling zeevisserij, gelezen in samenhang met artikel 141 Uitvoeringsregeling zeevisserij

Artikel 14, zesde lid, controleverordening

B of indien sprake is van een ernstige inbreuk, D

 

Artikel 104, eerste lid, Uitvoeringsregeling zeevisserij, gelezen in samenhang met artikel 141 Uitvoeringsregeling zeevisserij

Artikel 14, zevende lid,

controleverordening

A

 

Artikel 104, eerste lid, Uitvoeringsregeling zeevisserij, gelezen in samenhang met artikel 141 Uitvoeringsregeling zeevisserij

Artikel 14, achtste lid, controleverordening

B of indien sprake is van een ernstige inbreuk, D

 

Artikel 104, eerste lid, Uitvoeringsregeling zeevisserij, gelezen in samenhang met artikel 141 Uitvoeringsregeling zeevisserij

Artikel 21, eerste lid, controleverordening

B of indien sprake is van een ernstige inbreuk, D

 

Artikel 104, eerste lid, Uitvoeringsregeling zeevisserij, gelezen in samenhang met artikel 141 Uitvoeringsregeling zeevisserij

Artikel 21, vierde lid, controleverordening

B of indien sprake is van een ernstige inbreuk, D

 

Artikel 104, eerste lid, Uitvoeringsregeling zeevisserij, gelezen in samenhang met artikel 141 Uitvoeringsregeling zeevisserij

Artikel 23, eerste lid, controleverordening

B of indien sprake is van een ernstige inbreuk, D

 

Artikel 104, eerste lid, Uitvoeringsregeling zeevisserij, gelezen in samenhang met artikel 141 Uitvoeringsregeling zeevisserij

Artikel 23, derde lid, controleverordening

B of indien sprake is van een ernstige inbreuk, D

 

Artikel 104, eerste lid, Uitvoeringsregeling zeevisserij

Artikel 29, eerste lid, uitvoeringsverordening controleverordening

A

 

Artikel 104, eerste lid, Uitvoeringsregeling zeevisserij

Artikel 30, eerste lid, uitvoeringsverordening controleverordening

A

 

Artikel 104, eerste lid, Uitvoeringsregeling zeevisserij

Artikel 30, tweede lid, uitvoeringsverordening controleverordening

A

 

Artikel 104, eerste lid, Uitvoeringsregeling zeevisserij

Artikel 30, derde lid, uitvoeringsverordening controleverordening

A

 

Artikel 104, eerste lid, Uitvoeringsregeling zeevisserij

Artikel 31, eerste lid, uitvoeringsverordening controleverordening

B of indien sprake is van een ernstige inbreuk, D

 

Artikel 104, eerste lid, Uitvoeringsregeling zeevisserij

Artikel 31, derde lid, uitvoeringsverordening controleverordening

A

 

Artikel 104, eerste lid, Uitvoeringsregeling zeevisserij, gelezen in samenhang met artikel 141 Uitvoeringsregeling zeevisserij

Artikel 31, vierde lid, uitvoeringsverordening controleverordening

A

 

Artikel 104, eerste lid, Uitvoeringsregeling zeevisserij, gelezen in samenhang met de artikelen 104, derde tot en met vijfde lid, en 141 Uitvoeringsregeling zeevisserij

Artikel 32, eerste lid, uitvoeringsverordening controleverordening

A

Artikel 32, tweede, derde, vierde en vijfde lid, uitvoeringsverordening controleverordening

Artikel 104, eerste lid, Uitvoeringsregeling zeevisserij, gelezen in samenhang met de artikelen 104, derde tot en met vijfde lid, en 141 Uitvoeringsregeling zeevisserij

Artikel 32, tweede lid, uitvoeringsverordening controleverordening

A

Artikel 32, eerste, derde, vierde en vijfde lid, uitvoeringsverordening controleverordening

Artikel 104, eerste lid, Uitvoeringsregeling zeevisserij, gelezen in samenhang met de artikelen 104, derde tot en met vijfde lid, en 141 Uitvoeringsregeling zeevisserij

Artikel 32, derde lid, uitvoeringsverordening controleverordening

A

Artikel 32, eerste, tweede, vierde en vijfde lid, uitvoeringsverordening controleverordening

Artikel 104, eerste lid, Uitvoeringsregeling zeevisserij, gelezen in samenhang met de artikelen 104, derde tot en met vijfde lid, en 141 Uitvoeringsregeling zeevisserij

Artikel 32, vierde lid, uitvoeringsverordening controleverordening

A

Artikel 32, eerste, tweede, derde en vijfde lid, uitvoeringsverordening controleverordening

Artikel 104, eerste lid, Uitvoeringsregeling zeevisserij, gelezen in samenhang met de artikelen 104, derde tot en met vijfde lid, en 141 Uitvoeringsregeling zeevisserij

Artikel 32, vijfde lid, uitvoeringsverordening controleverordening

A

Artikel 32, eerste, tweede, derde en vierde lid, uitvoeringsverordening controleverordening

Artikel 104, eerste lid, Uitvoeringsregeling zeevisserij, gelezen in samenhang met artikel 141 Uitvoeringsregeling zeevisserij

Artikel 33, eerste lid, uitvoeringsverordening controleverordening

A

 

Artikel 104, eerste lid, Uitvoeringsregeling zeevisserij

Artikel 33, tweede lid, uitvoeringsverordening controleverordening

A

 

Artikel 104, eerste lid, Uitvoeringsregeling zeevisserij

Artikel 33, derde lid, uitvoeringsverordening controleverordening

A

 

Artikel 104, eerste lid, Uitvoeringsregeling zeevisserij

Artikel 33, vierde lid, uitvoeringsverordening controleverordening

A

 

Artikel 104, eerste lid, Uitvoeringsregeling zeevisserij

Artikel 33, vijfde lid, uitvoeringsverordening controleverordening

A

 

Artikel 104, eerste lid, Uitvoeringsregeling zeevisserij, gelezen in samenhang met artikel 141 Uitvoeringsregeling zeevisserij

Artikel 34, eerste lid, uitvoeringsverordening controleverordening

A

 

Artikel 104, eerste lid, Uitvoeringsregeling zeevisserij, gelezen in samenhang met artikel 141 Uitvoeringsregeling zeevisserij

Artikel 34, tweede lid, uitvoeringsverordening controleverordening

A

 

Artikel 104, eerste lid, Uitvoeringsregeling zeevisserij, gelezen in samenhang met artikel 141 Uitvoeringsregeling zeevisserij

Artikel 35 uitvoeringsverordening controleverordening

A

 

Artikel 104, eerste lid, Uitvoeringsregeling zeevisserij, gelezen in samenhang met artikel 141 Uitvoeringsregeling zeevisserij

Artikel 49, eerste lid, uitvoeringsverordening controleverordening

A

 

Artikel 104, eerste lid, Uitvoeringsregeling zeevisserij, gelezen in samenhang met artikel 141 Uitvoeringsregeling zeevisserij

Artikel 49, tweede lid, uitvoeringsverordening controleverordening

A

 

Artikel 104, eerste lid, Uitvoeringsregeling zeevisserij, gelezen in samenhang met artikel 141 Uitvoeringsregeling zeevisserij

Artikel 49, derde lid, uitvoeringsverordening controleverordening

A

 

Artikel 104, eerste lid, Uitvoeringsregeling zeevisserij, gelezen in samenhang met artikel 141 Uitvoeringsregeling zeevisserij

Artikel 50, tweede lid, uitvoeringsverordening controleverordening

A

 

Artikel 104, eerste lid, Uitvoeringsregeling zeevisserij, gelezen in samenhang met artikel 141 Uitvoeringsregeling zeevisserij

Artikel 51, eerste lid, uitvoeringsverordening controleverordening

A

 

Artikel 104, eerste lid, Uitvoeringsregeling zeevisserij, gelezen in samenhang met artikel 141 Uitvoeringsregeling zeevisserij

Artikel 51, vierde lid, uitvoeringsverordening controleverordening

A

 

Artikel 104, eerste lid, Uitvoeringsregeling zeevisserij, gelezen in samenhang met artikel 141 Uitvoeringsregeling zeevisserij

Artikel 52 uitvoeringsverordening controleverordening

A

 

Artikel 104, eerste lid, Uitvoeringsregeling zeevisserij, gelezen in samenhang met artikel 141 Uitvoeringsregeling zeevisserij

Artikel 53 uitvoeringsverordening controleverordening

A

 

Artikel 104a, eerste lid, Uitvoeringsregeling zeevisserij, indien van toepassing gelezen in samenhang met artikel 104a, derde lid, Uitvoeringsregeling zeevisserij en gelezen in samenhang met artikel 141 Uitvoeringsregeling zeevisserij

 

A

 

Artikel 105, eerste lid, Uitvoeringsregeling zeevisserij gelezen in samenhang met artikel 141 Uitvoeringsregeling zeevisserij

Artikel 15, eerste lid, controleverordening

B of indien sprake is van een ernstige inbreuk, D

Artikel 15, tweede lid, controleverordening

Artikel 105, eerste lid, Uitvoeringsregeling zeevisserij gelezen in samenhang met artikel 141 Uitvoeringsregeling zeevisserij

Artikel 15, tweede lid, controleverordening

B of indien sprake is van een ernstige inbreuk, D

Artikel 15, eerste lid, controleverordening

Artikel 105, eerste lid, Uitvoeringsregeling zeevisserij

Artikel 36, eerste lid, uitvoeringsverordening controleverordening

A

 

Artikel 105, eerste lid, Uitvoeringsregeling zeevisserij

Artikel 37, tweede alinea, uitvoeringsverordening controleverordening

B of indien sprake is van een ernstige inbreuk, D

 

Artikel 105, eerste lid, Uitvoeringsregeling zeevisserij

Artikel 38, tweede lid, uitvoeringsverordening controleverordening

A

 

Artikel 105, eerste lid, Uitvoeringsregeling zeevisserij, gelezen in samenhang met artikel 141 Uitvoeringsregeling zeevisserij

Artikel 39, eerste lid, uitvoeringsverordening controleverordening

A

 

Artikel 105, eerste lid, Uitvoeringsregeling zeevisserij, gelezen in samenhang met artikel 141 Uitvoeringsregeling zeevisserij

Artikel 39, tweede lid, uitvoeringsverordening controleverordening

A

 

Artikel 105, eerste lid, Uitvoeringsregeling zeevisserij

Artikel 39, vierde lid, uitvoeringsverordening controleverordening

A

 

Artikel 105, eerste lid, Uitvoeringsregeling zeevisserij

Artikel 39, vijfde lid, uitvoeringsverordening controleverordening

A

 

Artikel 105, eerste lid, Uitvoeringsregeling zeevisserij, gelezen in samenhang met artikel 141 Uitvoeringsregeling zeevisserij

Artikel 40, derde lid, uitvoeringsverordening controleverordening

A

 

Artikel 105, eerste lid, Uitvoeringsregeling zeevisserij, gelezen in samenhang met artikel 141 Uitvoeringsregeling zeevisserij

Artikel 41, derde lid, uitvoeringsverordening controleverordening

A

 

Artikel 105, eerste lid, Uitvoeringsregeling zeevisserij, gelezen in samenhang met artikel 141 Uitvoeringsregeling zeevisserij

Artikel 47, eerste lid, uitvoeringsverordening controleverordening

A

 

Artikel 105, eerste lid, Uitvoeringsregeling zeevisserij, gelezen in samenhang met artikel 141 Uitvoeringsregeling zeevisserij

Artikel 47, lid 1bis, uitvoeringsverordening controleverordening

B of indien sprake is van een ernstige inbreuk, D

 

Artikel 105, eerste lid, Uitvoeringsregeling zeevisserij, gelezen in samenhang met artikel 141 Uitvoeringsregeling zeevisserij

Artikel 47, tweede lid, uitvoeringsverordening controleverordening

A

 

Artikel 105, eerste lid, Uitvoeringsregeling zeevisserij

Artikel 47, derde lid, uitvoeringsverordening controleverordening

A

 

Artikel 105, eerste lid, Uitvoeringsregeling zeevisserij, gelezen in samenhang met artikel 141 Uitvoeringsregeling zeevisserij

Artikel 47, vierde lid, uitvoeringsverordening controleverordening

A

 

Artikel 108, eerste lid, Uitvoeringsregeling zeevisserij, gelezen in samenhang met artikel 141 Uitvoeringsregeling zeevisserij

Artikel 22, eerste lid, controleverordening

B of indien sprake is van een ernstige inbreuk, D

 

Artikel 109, eerste lid, Uitvoeringsregeling zeevisserij, gelezen in samenhang met artikel 141 Uitvoeringsregeling zeevisserij

Artikel 24, eerste lid, controleverordening

B of indien sprake is van een ernstige inbreuk, D

 

Artikel 124, eerste lid, Uitvoeringsregeling zeevisserij

 

A

 

Artikel 124, tweede lid, Uitvoeringsregeling zeevisserij

Artikel 60, tweede lid, controleverordening

A

 

Artikel 124, tweede lid, Uitvoeringsregeling zeevisserij, gelezen in samenhang met artikel 141 Uitvoeringsregeling zeevisserij

Artikel 60, vijfde lid, controleverordening

B of indien sprake is van een ernstige inbreuk, D

 

Artikel 124, tweede lid, Uitvoeringsregeling zeevisserij, gelezen in samenhang met artikel 141 Uitvoeringsregeling zeevisserij

Artikel 70, eerste lid, uitvoeringsverordening controleverordening

A

 

Artikel 124, tweede lid, Uitvoeringsregeling zeevisserij

Artikel 70, tweede lid, uitvoeringsverordening controleverordening

A

 

Artikel 124, tweede lid, Uitvoeringsregeling zeevisserij

Artikel 71, eerste lid, uitvoeringsverordening controleverordening

A

 

Artikel 124, tweede lid, Uitvoeringsregeling zeevisserij

Artikel 71, tweede lid, uitvoeringsverordening controleverordening

A

 

Artikel 124, tweede lid, Uitvoeringsregeling zeevisserij, gelezen in samenhang met artikel 141 Uitvoeringsregeling zeevisserij

Artikel 72, tweede lid, uitvoeringsverordening controleverordening

A

 

Artikel 124, tweede lid, Uitvoeringsregeling zeevisserij, gelezen in samenhang met artikel 141 Uitvoeringsregeling zeevisserij

Artikel 72, derde lid, uitvoeringsverordening controleverordening

A

 

Artikel 124, tweede lid, Uitvoeringsregeling zeevisserij, gelezen in samenhang met artikel 141 Uitvoeringsregeling zeevisserij

Artikel 73, tweede lid, uitvoeringsverordening controleverordening

A

 

Artikel 124, tweede lid, Uitvoeringsregeling zeevisserij

Artikel 74, eerste lid, uitvoeringsverordening controleverordening

A

 

Artikel 124, tweede lid, Uitvoeringsregeling zeevisserij, gelezen in samenhang met artikel 141 Uitvoeringsregeling zeevisserij

Artikel 74, tweede lid, uitvoeringsverordening controleverordening

A

 

Artikel 124, tweede lid, Uitvoeringsregeling zeevisserij

Artikel 79, eerste lid, uitvoeringsverordening controleverordening

A

 

Artikel 124, tweede lid, Uitvoeringsregeling zeevisserij, gelezen in samenhang met artikel 141 Uitvoeringsregeling zeevisserij

Artikel 80, eerste lid, uitvoeringsverordening controleverordening

A

 

Artikel 124, tweede lid, Uitvoeringsregeling zeevisserij, gelezen in samenhang met artikel 141 Uitvoeringsregeling zeevisserij

Artikel 80, tweede lid, uitvoeringsverordening controleverordening

A

 

Artikel 124, tweede lid, Uitvoeringsregeling zeevisserij, gelezen in samenhang met artikel 141 Uitvoeringsregeling zeevisserij

Artikel 82, eerste lid, uitvoeringsverordening controleverordening

A

 

Artikel 124, tweede lid, Uitvoeringsregeling zeevisserij

Artikel 82, tweede lid, uitvoeringsverordening controleverordening

A

 

Artikel 124, tweede lid, Uitvoeringsregeling zeevisserij, gelezen in samenhang met artikel 141 Uitvoeringsregeling zeevisserij

Artikel 83 uitvoeringsverordening controleverordening

A

 

Artikel 124, tweede lid, Uitvoeringsregeling zeevisserij, gelezen in samenhang met artikel 141 Uitvoeringsregeling zeevisserij

Artikel 84, tweede lid, uitvoeringsverordening controleverordening

A

 

Artikel 124, tweede lid, Uitvoeringsregeling zeevisserij, gelezen in samenhang met artikel 141 Uitvoeringsregeling zeevisserij

Artikel 84, derde lid, uitvoeringsverordening controleverordening

A

 

Artikel 124, tweede lid, Uitvoeringsregeling zeevisserij

Artikel 85 uitvoeringsverordening controleverordening

A

 

Artikel 124, tweede lid, Uitvoeringsregeling zeevisserij

Artikel 86 uitvoeringsverordening controleverordening

A

 

Artikel 124, tweede lid, Uitvoeringsregeling zeevisserij, gelezen in samenhang met artikel 141 Uitvoeringsregeling zeevisserij

Artikel 87 uitvoeringsverordening controleverordening

A

 

Artikel 124, vierde lid, tweede zin, Uitvoeringsregeling zeevisserij

 

A

 

Artikel 124, vijfde lid, Uitvoeringsregeling zeevisserij

 

A

 

TOELICHTING

Algemeen

1. Inleiding

In de Wet van 22 augustus 2022 tot wijziging van de Visserijwet 1963 in verband met de invoering van de bestuurlijke boete1 is de bevoegdheid gecreëerd voor het opleggen van een bestuurlijke boete bij een overtreding van de voorschriften gesteld bij of krachtens de Visserijwet 1963 (hierna: de visserijregelgeving). In artikel 54c, tweede lid, van de Visserijwet 1963 (hierna: de wet) is vastgelegd dat bij of krachtens algemene maatregel van bestuur regels worden gesteld over de hoogte van de bestuurlijke boete die voor een overtreding of voor categorieën van overtredingen kan worden opgelegd. Hierbij zal de hoogte van de boete afhankelijk zijn van de mate van verwijtbaarheid, de ernst van de overtreding en het daarmee behaalde voordeel. Aan die bepaling wordt invulling gegeven door het Besluit bestuurlijke boete Visserijwet 1963 (hierna: het Besluit). Met onderhavige regeling wordt per overtreding bepaald in welke categorie van overtredingen bepaalde activiteiten vallen. Niet alle overtredingen waarop artikel 54c van de wet betrekking heeft, kunnen vanaf het tijdstip van inwerkingtreding van de wet met een bestuurlijke boete worden bestraft. Om ervaring op te doen met de bestuurlijke boete binnen de visserij en om de uitvoeringslasten geleidelijk te kunnen opbouwen, zal gewerkt worden met een zogenoemd ingroeimodel. Met de huidige regeling is een start gemaakt om overtredingen op grond van artikel 54c van de wet te kunnen handhaven met een bestuurlijke boete.

Doel van de introductie van de bestuurlijke boete is om de naleving van visserijregelgeving te verbeteren. Gelet op de geringe normatieve lading van het merendeel van de voorschriften uit de visserijregelgeving en gelet op het feit dat significant financieel gewin is te behalen bij overtreding van visserijregelgeving, is er behoefte aan handhavingsinstrumentarium waarmee een overtreder eenvoudig en op betrekkelijk korte termijn met de gevolgen van diens handelen kan worden geconfronteerd (lik-op-stukbeleid). De bevoegdheid een bestuurlijke boete op te leggen voorziet hierin. Bovendien kan een bestuurlijke boete behulpzaam zijn bij het voorkomen van recidive.

Met de uitbreiding van het bestuurlijke handhavingsinstrumentarium wordt tevens uitvoering gegeven aan een aanbeveling van de Europese Commissie aan Nederland om een bestuurlijke boete in te voeren voor bepaalde overtredingen van de regels van het Europese Gemeenschappelijk Visserijbeleid (hierna: GVB) om een meer afschrikwekkend sanctiestelsel te realiseren.2 De lange duur van een strafrechtelijke procedure vermindert in de optiek van de Europese Commissie de effectiviteit van de handhaving van de regels van het GVB.

Naast de bestuurlijke boete blijven de reeds beschikbare herstelsancties, zijnde last onder bestuursdwang, last onder dwangsom en het puntenstelsel uit het GVB, bestaan. Ook de mogelijkheid voor de toezichthouder om in plaats van het opleggen van bestuurlijke boetes, overtredingen aan het Openbaar Ministerie (OM) voor te leggen in verband met mogelijke strafrechtelijke vervolging blijft bestaan. Daarmee ontstaat een duaal stelsel, waarbij voor de handhaving van visserijregelgeving door middel van punitieve sancties zowel de bestuursrechtelijke als de strafrechtelijke weg openstaat.

In paragraaf 2 wordt de achtergrond van de verschillende overtredingen en het ingroeimodel toegelicht. In paragraaf 3 wordt uiteengezet wat de gevolgen van deze regeling zijn voor de regeldruk. In paragraaf 4 wordt ingegaan op de uitvoering van deze regeling. Aan het slot van deze toelichting wordt een artikelsgewijze toelichting op deze regeling gegeven.

2. Hoofdlijnen van de regeling

Alle voorschriften die op grond van artikel 54c van de wet kunnen worden gehandhaafd met een bestuurlijke boete zullen worden gekoppeld aan een boetebedrag.3 In deze regeling worden de beboetbare feiten gekoppeld aan de categorieën van overtredingen zoals neergelegd in het Besluit.

In het kader van het ingroeimodel is ervoor gekozen de lichtste overtredingen als eerste onder het bestuurlijke boetestelsel te brengen. Voor overtredingen in de binnenvisserij worden relatief lage boetebedragen opgelegd omdat de winsten in deze sector laag zijn. Daarom zijn alle overtredingen in de binnenvisserij met deze regeling bestuurlijk beboetbaar gemaakt. De boetebedragen zijn al in het Besluit vastgelegd.

Voor de binnenvisserij geldt dat overtredingen in de categorie van overtredingen A of C kunnen vallen. Dit betekent dat op basis van artikel 4, eerste lid, van het Besluit deze overtredingen worden gezien als overtredingen niet zijnde illegale visserij en die tevens niet kunnen kwalificeren als ernstige inbreuk (A), of overtredingen zijnde illegale visserij die niet kunnen kwalificeren als ernstige inbreuk (C).

Voor de zeevisserij wordt aangesloten op de in het GVB gehanteerde kwalificatie ‘ernstige inbreuken’. Ernstige inbreuken betreffen overtredingen die een aantasting betekenen van het visserijbeheer gericht op duurzame visserij en zijn daarmee overtredingen die ernstige schade tot gevolg hebben voor de visbestanden en de natuur. Categorieën van activiteiten die de kwalificatie ‘ernstige inbreuk’ kunnen krijgen, staan opgesomd in artikel 90 van de Europese controleverordening4 en artikel 42 van de Europese verordening inzake illegale, ongemelde en ongereglementeerde visserij (verordening nr. 1005/2008)5. De Beleidsregel ernstige inbreuken GVB 2020 (hierna: Beleidsregel) vult in wanneer een overtreding valt binnen de categorie van activiteiten die de kwalificatie ‘ernstige inbreuk’ kunnen krijgen en geeft aan wanneer een dergelijke overtreding zal worden gekwalificeerd als een ernstige inbreuk. Voor de bestuurlijke boete ter zake van dergelijke overtredingen is in artikel 4, eerste lid, van het Besluit een onderscheid gemaakt tussen overtredingen die als ernstige inbreuk kunnen kwalificeren, maar dat in het concrete geval niet doen (categorie B) en overtredingen die wel kwalificeren als ernstige inbreuk (categorieën D, E en F). Bij die laatste groep wordt een verdere onderverdeling gemaakt in een ernstige inbreuk waarvoor 3 (drie) punten worden toegewezen (D), een ernstige inbreuk waarvoor 4 (vier) of 5 (vijf) punten worden toegewezen of waarop het puntensysteem uit de controleverordening niet van toepassing is (E), en een ernstige inbreuk waarvoor 6 (zes) of 7 (zeven) punten worden toegewezen (F). Het puntenstelsel voor ernstige inbreuken volgt uit bijlage XXX bij de uitvoeringsverordening controleverordening.6

Voor de zeevisserij zijn met deze regeling de overtredingen uit artikel 8, eerste lid, onderdelen a tot en met e, van de Beleidsregel bestuurlijk te beboeten. Deze overtredingen zijn ernstige inbreuken waarvoor 3 (drie) punten worden toegewezen. Dit zijn dus de lichtste ernstige inbreuken, vandaar dat hier in het kader van het ingroeimodel mee gestart is. Daarnaast komen deze ernstige inbreuken relatief veel voor. Hiermee wordt dus ook voor kleinere overtredingen een afschrikwekkend sanctiestelsel gerealiseerd.

Als gevolg van de herziening van de controleverordening7 zullen alle overtredingen voor de zeevisserij onder het bestuurlijke boetestelsel komen te vallen. Hiertoe zal de regeling binnen twee jaar na inwerkingtreding van de herziening van de controleverordening, dat wil zeggen voor 10 januari 2026, worden gewijzigd.

Nu de overtredingen genoemd in artikel 8, eerste lid, onderdelen a tot en met e, van de Beleidsregel bestuurlijk beboetbaar zijn geworden, is de inhoud van die onderdelen overgenomen in de onderhavige regeling in de artikelen 4 tot en met 7. Er is gekozen om deze artikelen te herformuleren, maar de inhoud is gelijk gebleven.

De hoogte van de boetebedragen komt voort uit het Besluit en is afhankelijk van de soort overtreder. Hiervoor is in de bijlage bij het Besluit een matrix opgenomen waarin de categorie van de overtreding (bepaald in de bijlage bij deze regeling) en de soort overtreder gecombineerd kunnen worden en leiden tot een gefixeerd boetebedrag. Als het behaalde voordeel aanzienlijk hoger is dan het boetebedrag dat is gekoppeld aan die overtreding, kan een bestuurlijke boete worden opgelegd van maximaal 10% van de jaaromzet. Deze omzetgerelateerde boete is begrensd door het wettelijk boetemaximum. Dit wettelijke boetemaximum is per overtreding verschillend omdat het is gelijkgesteld met de maximale strafrechtelijke boete voor de specifieke overtreding.

Ook recidive is een boeteverhogende omstandigheid. Het boetebedrag wordt verdubbeld als een overtreder binnen drie jaar nadat voor een overtreding een bestuurlijke boete onherroepelijk is geworden, opnieuw eenzelfde of soortgelijke overtreding begaat. Een overtreder aan wie eerder een boete van 1.500 euro is opgelegd en die binnen drie jaar nadat die boete onherroepelijk is geworden eenzelfde of soortgelijke overtreding begaat, krijgt dan voor die tweede overtreding een boete van 3.000 euro. Om te voorkomen dat de boete voor een betrekkelijk lichte overtredingen door een opeenstapeling van recidive disproportioneel hoog wordt, is in het Besluit voorzien in een recidiveplafond. Het plafond is gezet op zeven maal de boete die initieel opgelegd kan worden (artikel 6, derde lid, van het Besluit). In de bijlage bij deze regeling is bij enkele overtredingen aangegeven welke overtreding als soortgelijk wordt gezien. Als overtreding van een bepaling wordt gevolgd door een overtreding van een bepaling die als soortgelijk wordt gezien, worden de regels voor recidive toegepast.

3. Regeldruk

Regeldruk betreft de investeringen en inspanningen die normadressaten moeten verrichten om zich aan wet- en regelgeving van de rijksoverheid te houden. Regeldruk bestaat uit regeldrukkosten en ervaren regeldruk.

Deze regeling heeft voor het bedrijfsleven en de sportvisser geen gevolgen voor de regeldruk. De voorschriften die zij moeten naleven wijzigen niet. Het enige dat wijzigt, is dat overtreding van de voorschriften voortaan ook met een bestuurlijke boete kan worden bestraft.

De kosten gemoeid met het indienen van een bezwaarschrift tegen de beschikking waarmee een bestuurlijke boete is opgelegd, vallen niet onder regeldrukkosten, omdat het gaat om bestuursrechtelijke handhaving. Deze categorie is uitgezonderd van het begrip regeldrukkosten.

Het Adviescollege Toetsing Regeldruk (ATR) heeft besloten om over deze regeling geen formeel advies uit te brengen, omdat er geen substantiële gevolgen zijn voor de regeldruk.

4. Uitvoering

Zowel de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) als de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) constateren overtredingen van de visserijregelgeving. Beide organisaties hebben ruime ervaring met andere bestuurlijke boetestelsels en hebben expertise opgebouwd met betrekking tot dit instrument. Het heeft de voorkeur om de uitvoering van het stelsel van bestuurlijke boetes voor de visserijregelgeving bij één instantie te beleggen. Het beleggen van deze taak bij één organisatie leidt tot duidelijkheid voor de normadressaten; er is dan één loket. Daar de NVWA de meeste overtredingen constateert, is de NVWA belast met het opleggen van bestuurlijke boetes aan overtreders. Door RVO geconstateerde overtredingen van de visserijregelgeving worden in een rapport van bevindingen doorgegeven aan de NVWA, die vervolgens oordeelt over oplegging van een bestuurlijke boete. Het Centraal Justitieel Incasso Bureau zal de opgelegde boetes invorderen, zoals ook bij de bestuurlijke boetes die worden opgelegd op grond van bijvoorbeeld de Meststoffenwet en de Wet dieren het geval is. De behandeling van bezwaar en beroep is eveneens bij de NVWA belegd.

Op 6 februari 2024 heeft de NVWA een handhaafbaarheid-, uitvoerbaarheid- en fraudegevoeligheidstoets uitgebracht. De NVWA acht deze regeling uitvoerbaar, handhaafbaar en fraudebestendig.

5. Inwerkingtreding en overgangsrecht

Deze regeling treedt tegelijk met de wet in werking. Voor toelichting daarop wordt verwezen naar het inwerkingtredingsbesluit dat daarvoor wordt vastgesteld en gepubliceerd.

Artikelsgewijs

Artikel 1

Artikel 1 geeft de begripsbepalingen die nodig zijn voor deze regeling. In de eerste plaats gaat het om een verkorte aanduiding van het Besluit bestuurlijke boete Visserijwet 1963.

Voorts is een definitie gegeven voor kerngegevens. Het gaat om de belangrijkste gegevens die door een visser in het visserijlogboek moeten worden bijgehouden. Dit is overgenomen uit artikel 8, tweede lid, van de Beleidsregel zoals dat artikellid luidde voorafgaand aan de inwerkingtreding van deze regeling.

Tevens is een verkorte aanduiding opgenomen voor de uitvoeringsverordening controleverordening. Hierbij is verwezen naar de begripsbepaling in artikel 1, tweede lid, van de Uitvoeringsregeling zeevisserij. Hierin is opgenomen dat met uitvoeringsverordening controleverordening wordt verwezen naar Uitvoeringsverordening (EU) nr. 404/2011 van de Commissie van 8 april 2011 houdende bepalingen voor de uitvoering van Verordening (EG) nr. 1224/2009 van de Raad tot vaststelling van een communautaire controleregeling die de naleving van de regels van het gemeenschappelijke visserijbeleid moet garanderen (PbEU 2011, L 112).

Ten slotte is een verkorte aanduiding opgenomen van verordening nr. 1005/2008. Ook hiervoor is verwezen naar de begripsbepaling in artikel 1, tweede lid, van de Uitvoeringsregeling zeevisserij. Hierin is opgenomen dat met verordening nr. 1005/2008 wordt verwezen naar Verordening (EG) nr. 1005/2008 van de Raad van 29 september 2008 houdende de totstandbrenging van een communautair systeem om illegale, ongemelde en ongereglementeerde visserij te voorkomen, tegen te gaan en te beëindigen, tot wijziging van Verordeningen (EEG) nr. 2847/93, (EG) nr. 1936/2001 en (EG) nr. 601/2004 en tot intrekking van Verordeningen (EG) nr. 1093/94 en (EG) nr. 1447/1999 (PbEU 2008, L 286).

Artikel 2 en bijlage, kolommen I, II en III

In artikel 2 is bepaald hoe in de bijlage is aangegeven in welke categorie een bepaalde overtreding valt. In de tabel in de bijlage zijn de bepalingen opgenomen die met een bestuurlijke boete bestraft kunnen worden. In kolom I zijn de bepalingen van nationaal recht opgenomen waarin de gebods- of verbodsbepaling is opgenomen. In kolom II is indien toepasselijk de betreffende bepalingen van Europese regelgeving opgenomen. Zoals hiervoor is toegelicht, zijn in de bijlage de artikelen opgenomen die zijn genoemd in artikel 8, eerste lid, onderdelen a tot en met e, van de Beleidsregel. Hierbij zijn alle Europeesrechtelijke bepalingen opgenomen die genoemd zijn in de artikelen uit de Uitvoeringsregeling zeevisserij die genoemd werden in artikel 8, eerste lid, onderdelen a tot en met e, van de Beleidsregel (thans de artikelen 4 tot en met 7 van deze regeling).

Vervolgens is in kolom III bepaald in welke categorie de specifieke overtreding valt. In artikel 2, tweede lid, is aangegeven welke letteraanduiding correspondeert met welk onderdeel van artikel 4, eerste lid, van het Besluit. Voor overtredingen die kunnen kwalificeren als ernstige inbreuk is in kolom III zowel de letter B weergegeven als de letter die correspondeert met de categorie van overtredingen waarvoor een aantal punten wordt toegekend omdat sprake is van een ernstige inbreuk. Als een overtreding dus als ernstige inbreuk wordt gekwalificeerd, is die andere letteraanduiding van toepassing. Aangezien het nu alleen gaat om ernstige inbreuken waarvoor drie punten worden toegekend, is in de onderhavige regeling alleen sprake van een letteraanduiding D als sprake is van een ernstige inbreuk.

Artikel 3 en bijlage, kolom IV

In artikel 3 is bepaald dat in kolom IV overtredingen zijn opgenomen die gelden als soortgelijk aan de overtredingen in de kolommen I en II. Indien een bepaalde overtreding wordt gevolgd door een overtreding die geldt als soortgelijk, wordt op deze tweede overtreding de recidivebepaling uit het Besluit (artikel 6, tweede en derde lid) toegepast. Het bepalen van soortgelijke overtredingen is gebaseerd op artikel 6, vierde lid, van het Besluit.

Artikelen 4 tot en met 7

De tekst uit deze artikelen is afkomstig uit artikel 8, eerste lid, onderdelen a tot en met e, en derde lid, van de Beleidsregel zoals dat luidde voor inwerkingtreding van deze regeling. Er is gekozen om de bepalingen op te splitsen in meerdere artikelen en te herformuleren zodat is voldaan aan aanwijzing 3.59, tweede lid, van de Aanwijzingen voor de regelgeving.

Artikel 4 bevat artikel 8, eerste lid, onderdelen a en b, van de Beleidsregel zoals dat luidde voor inwerkingtreding van deze regeling. Artikel 5 bevat artikel 8, eerste lid, onderdelen c en d, van de Beleidsregel zoals dat luidde voor inwerkingtreding van deze regeling en artikel 6 bevat onderdeel e van artikel 8, eerste lid, van de Beleidsregel zoals dat luidde voor inwerkingtreding van deze regeling. Het derde lid van artikel 8 van de Beleidsregel zoals dat luidde voor inwerkingtreding van deze regeling is opgenomen in artikel 7.

Artikel 8

In dit artikel is de Uitvoeringsregeling zeevisserij gewijzigd vanwege een aantal verduidelijkingen die verband houden met deze regeling.

In onderdeel A is in de eerste plaats niet meer verwezen naar artikel 23, tweede lid, van de controleverordening. Deze bepaling hangt dusdanig samen met artikel 23, eerste lid, dat een zelfstandige verbodsbepaling niet nodig is. Verder is verduidelijkt dat de artikelen 32, 33 en 34 van de uitvoeringsverordening controleverordening meerdere leden hebben waarop de verbodsbepaling ziet.

In onderdeel B is verduidelijkt dat de verbodsbepaling ten aanzien van artikel 37 van de uitvoeringsverordening controleverordening alleen ziet op de tweede alinea. Dit is hiermee in lijn gebracht met artikel 8, eerste lid, onderdeel c, onder ii, van de Beleidsregel zoals dat luidde voor inwerkingtreding van deze regeling (thans artikel 5, eerste lid, onderdeel d, van deze regeling). Voorts is de verwijzing naar artikel 41, vierde lid, van de uitvoeringsverordening controleverordening geschrapt, omdat deze bepaling bij nader inzien gericht is tot de lidstaten. Ten slotte is verduidelijkt dat artikel 47 vijf leden heeft (waaronder lid 1bis) waarop de verbodsbepaling betrekking heeft.

In onderdeel C is verduidelijkt dat de artikelen 70, 74 en 82 van de uitvoeringsverordening controleverordening meerdere leden hebben, waarop de verbodsbepaling ziet.

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, P. Adema


X Noot
1

Stb. 2022, 343.

X Noot
2

Aanbeveling 9 uit de Bijlage bij Uitvoeringsbesluit van de Commissie van 7 maart 2016 tot vaststelling van een actieplan om de tekortkomingen van de Nederlandse visserijcontrole te verhelpen, C(2016) 1315 final.

X Noot
3

Enige uitzondering hierop is artikel 51 van de wet. Dit artikel heeft betrekking op de leden van de Kamer voor Binnenvisserij. Nu deze Kamer juist op afstand van de Minister van Landbouw, Natuur en Visserij (de Minister) opereert, is het niet passend dat de Minister deze personen een sanctie kan opleggen. Eventuele handhaving van artikel 51 van de wet zal via het strafrecht gebeuren.

X Noot
4

Verordening (EG) nr. 1224/2009 van de Raad van 20 november 2009 tot vaststelling van een communautaire controleregeling die de naleving van de regels van het gemeenschappelijk visserijbeleid moet garanderen, tot wijziging van Verordeningen (EG) nr. 847/96, (EG) nr. 2371/2002, (EG) nr. 811/2004, (EG) nr. 768/2005, (EG) nr. 2115/2005, (EG) nr. 2166/2005, (EG) nr. 388/2006, (EG) nr. 509/2007, (EG) nr. 676/2007, (EG) nr. 1098/2007, (EG) nr. 1300/2008, (EG) nr. 1342/2008 en tot intrekking van Verordeningen (EEG) nr. 2847/93, (EG) nr. 1627/94 en (EG) nr. 1966/2006 (PbEU 2009, L 343).

X Noot
5

Verordening (EG) nr. 1005/2008 van de Raad van 29 september 2008 houdende de totstandbrenging van een communautair systeem om illegale, ongemelde en ongereglementeerde visserij te voorkomen, tegen te gaan en te beëindigen, tot wijziging van Verordeningen (EEG) nr. 2847/93, (EG) nr. 1936/2001 en (EG) nr. 601/2004 en tot intrekking van Verordeningen (EG) nr. 1093/94 en (EG) nr. 1447/1999 (PbEU 2008, L 286).

X Noot
6

Uitvoeringsverordening (EU) nr. 404/2011 van de Commissie van 8 april 2011 houdende bepalingen voor de uitvoering van Verordening (EU) nr. 1224/2009 van de Raad tot vaststelling van een communautaire controleregeling die de naleving van de regels van het gemeenschappelijk visserijbeleid moet garanderen (PbEU 2011, L 112).

X Noot
7

Verordening (EU) 2023/2842 van het Europees Parlement en de Raad van 22 november 2023 tot wijziging van Verordening (EG) nr. 1224/2009 van de Raad en tot wijziging van Verordeningen (EG) nr. 1967/2006 en (EG) nr. 1005/2008 van de Raad en Verordeningen (EU) 2016/1139, (EU) 2017/2403 en (EU) 2019/473 van het Europees Parlement en de Raad wat betreft visserijcontrole.

Naar boven