Besluit van De Nederlandsche Bank N.V. van 27 februari 2024 houdende wijziging van het Besluit erkenning 9% systeemrisicobuffer België 2022

De Nederlandsche Bank N.V.;

Na openbare consultatie;

Gelet op de Wet op het financieel toezicht, in het bijzonder artikel 3:62a;

Gelet op het Besluit prudentiële regels Wft, in het bijzonder artikel 105, eerste lid, onderdeel d en artikel 105e;

Gelet op de Regeling specifieke bepalingen CRD en CRR, in het bijzonder artikel 2:3, eerste lid;

Gelet op Richtlijn nr. 2013/36/EU van het Europees Parlement en de Raad van 26 juni 2013 betreffende toegang tot het bedrijf van kredietinstellingen en het prudentieel toezicht op kredietinstellingen en beleggingsondernemingen, tot wijziging van Richtlijn 2002/87/EG en tot intrekking van de Richtlijnen 2006/48/EG en 2006/49/EG; in het bijzonder artikel 134;

Besluit:

ARTIKEL I

Het Besluit erkenning 9% systeemrisicobuffer België 2022 wordt als volgt gewijzigd:

A

In artikel 2 wordt ‘9% ‘vervangen door ‘6%’.

B

Artikel 4 komt te luiden:

Artikel 4. Citeertitel

Dit besluit wordt aangehaald als: Besluit erkenning 6% systeemrisicobuffer België 2023.

ARTIKEL II INWERKINGTREDING

Dit besluit treedt inwerking op de dag na publicatie daarvan in de Staatscourant.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

Amsterdam, 27 februari 2024

De Nederlandsche Bank N.V. O. Sleijpen, Directeur

TOELICHTING

De Nationale Bank van België (NBB) heeft de systeemrisicobuffer van 9% voor instellingen die gebruikmaken van de interne-ratingbenadering (IRB) voor het berekenen van hun risicogewogen posten voor blootstellingen met betrekking tot particulieren en kleine partijen (oftewel retail exposures) als bedoeld in artikel 123 van de CRR ten aanzien van natuurlijke personen die gedekt zijn door niet-zakelijk onroerend goed dat in België is gelegen (zowel blootstellingen met als zonder wanbetaling), per 1 april 2024 verlaagd naar 6%.

Het Europees Comité voor systeemrisico's (ESRB) heeft aanbevolen deze macroprudentiële maatregel van de Nationale Bank van België (NBB) te reciproceren (wederkerig te verklaren).1 DNB heeft als uitgangspunt dat zij macroprudentiële maatregelen van andere lidstaten in principe reciproceert als de ESRB dit aanbeveelt.2 Met dit besluit volgt DNB deze aanbeveling op om zo grensoverschrijdende effecten zoals ‘weglekken’ en regelgevingsarbitrage te voorkomen.

Met dit besluit erkent DNB de door de NBB aangepaste maatregel en wordt het door de NBB vastgestelde systeemrisicobufferpercentage van toepassing op instellingen in Nederland die relevante blootstellingen, zoals hierboven beschreven, zijn aangegaan via grensoverschrijdende dienstverlenging in België dan wel via in België gevestigde bijkantoren.

Er geldt een instellingsspecifieke drempel van € 2 miljard. Dit betekent dat het in dit besluit vastgestelde systeemrisicobufferpercentage uitsluitend van toepassing is op instellingen in Nederland met meer dan € 2 miljard aan IRB-blootstellingen met betrekking tot natuurlijke personen die gedekt zijn door niet-zakelijk onroerend goed en waarvoor het onderpand in België is gelegen.

DNB heeft het voornemen tot het nemen van het onderhavige besluit van 26 januari 2024 tot 26 februari 2024 openbaar geconsulteerd op de website van DNB. Hierop zijn geen reacties ontvangen.


X Noot
1

Zie voor meer informatie over de betreffende maatregel: De aanbeveling van het ESRB om deze te reciproceren is hier beschikbaar: [https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/PDF/?uri=CELEX:32023Y00899].

Naar boven