Kennisgeving ontwerpbesluit omgevingsvergunning – diepboring SCAN Oss (in Heesch), Energie Beheer Nederland B.V., Ministerie van Economische Zaken en Klimaat

Op 10 augustus 2023 heeft Energie Beheer Nederland B.V. te Utrecht, ingevolge de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht, een aanvraag voor een omgevingsvergunning ingediend voor een boring naar aardwarmte. De aanvraag heeft betrekking op het mijnbouwwerk boorlocatie Oss, gelegen in Heesch. Het perceel is kadastraal bekend als gemeente Heesch, sectie B, nummer 4781, 4783 en 7955.

De aanvraag betreft het oprichting van een mijnbouwwerk voor de maximale duur van twee jaar, om de aanwezigheid van aardwarmte te onderzoeken. Op de locatie wordt een boorgat aangelegd met behulp van een mobiele installatie. Na uitvoering van de boring zal de geboorde put getest, afgesloten, en definitief worden ontmanteld. Daarna zal de locatie worden opgeruimd en in oorspronkelijke staat worden teruggebracht. Het betreft een tijdelijke activiteit, waarvan naar verwachting de duur maximaal drie maanden zal bedragen.

De aanvraag is gedaan in het kader van een campagne genaamd ‘Seismische Campagne Aardwarmte Nederland’ (hierna: SCAN). Met behulp van SCAN wordt ondergronddata voor een groot gebied publiek beschikbaar gemaakt. Op deze manier onderzoekt EBN waar de ondergrond geschikt is voor de winning van aardwarmte en streeft EBN ernaar een zo compleet mogelijk beeld van de ondergrond te creëren.

Per 1 januari 2024 is de Omgevingswet in werking getreden. Op basis van artikel 4.3 van de Invoeringswet Omgevingswet is het overgangsrecht van toepassing op de voorliggende aanvraag. Derhalve is de aanvraag behandeld overeenkomstig de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht.

De Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat is voornemens de gevraagde vergunning te verlenen.

Procedure ontwerpbesluit

Het ontwerpbesluit, alsmede relevante stukken, liggen met ingang van vrijdag 16 februari 2024 gedurende zes weken ter inzage op de secretarie van de gemeente Bernheze. Wij adviseren u voor de inzage van dit ontwerpbesluit eerst contact op te nemen met de gemeente (tel. 0412-45 88 88). Het ontwerpbesluit zal ook raadpleegbaar zijn op de website: www.mijnbouwvergunningen.nl.

Tot en met 29 maart 2024 kan een ieder onder vermelding van het kenmerk V-52175 zienswijzen met betrekking tot het ontwerpbesluit kenbaar maken aan mijnbouwvergunningen@minezk.nl.

Voor inlichtingen kunt u zich wenden tot:

Ministerie van Economische Zaken en Klimaat

Directoraat-generaal Groningen en Ondergrond

Directie Transitie Diepe Ondergrond

Postbus 20401

2500 EK Den Haag

070-379 7976

mijnbouwvergunningen@minezk.nl

Naar boven