Regeling van de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van 19 februari 2024, kenmerk 3770937-1059316-LZ, houdende wijziging van de Regeling subsidies aardbevingsbestendige zorg in verband met indexatie van enkele bedragen en mogelijkheid verlenging inrichting projectorganisatie

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

Gelet op artikel 3 van de Kaderwet VWS subsidies;

Besluit:

ARTIKEL I

De Regeling subsidies aardbevingsbestendige zorg wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 4.3 wordt als volgt gewijzigd:

1. In het derde lid wordt ‘€ 106.811’ vervangen door ‘€ 109.481’.

2. In het vierde lid wordt ‘€ 77.565’ vervangen door ‘€ 79.504’.

3. In het vijfde lid wordt ‘€ 31.788’ vervangen door ‘€ 32.583’.

B

Aan artikel 5.1, eerste lid, wordt een zin toegevoegd, luidende:

Op deze subsidie is artikel 4.3, tweede lid, Kaderregeling niet van toepassing.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst en werkt terug tot en met 1 januari 2024.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, C. Helder

TOELICHTING

Algemeen

De onderhavige wijzigingsregeling strekt tot wijziging van de Regeling subsidies aardbevingsbestendige zorg (hierna: de Regeling).

Artikelsgewijs

Artikel I

Onderdeel A

In het Groninger Zorgakkoord (Stcrt. 2019, 30316) is afgesproken dat er een jaarlijkse indexatie van de normbedragen plaatsvindt, conform de systematiek van de Normatieve Huisvestingscomponent (‘Advies NHC-onderhoud, Langdurige intramurale zorg’, februari 2012, Nederlandse Zorgautoriteit, Utrecht). Dit heeft tot gevolg dat de normbedragen voor het realiseren van nieuwbouw, genoemd in artikel 4.3. van de regeling, voor het jaar 2024 zijn geïndexeerd met 2,5%.

Onderdeel B

In dit onderdeel wordt geregeld dat artikel 4.3, tweede lid, van de Kaderregeling niet van toepassing is op de subsidie aan één zorgorganisatie voor het inrichten van de projectorganisatie. In deze is eerder een projectsubsidie verleend voor het inrichten van de projectorganisatie en deze subsidie zal dus langer door kunnen lopen dan vijf jaar.

Artikel II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst en werkt terug tot en met 1 januari 2024. Dit is nodig om de nieuwe geïndexeerde bedragen toe te passen voor het gehele jaar 2024. De regeling wordt minder dan twee maanden voorafgaand aan de inwerkingtreding gepubliceerd. Hiermee wordt afgeweken van de minimale periode van twee maanden tussen publicatie en inwerkingtreding van regelingen. Dit is te rechtvaardigen omdat jaarlijkse indexering is vastgelegd in het Groninger Zorgakkoord en aanvragers hiervan op de hoogte zijn. Voor terugwerkende kracht is gekozen zodat in 2024 ingediende aanvragen kunnen worden afgehandeld op grond van de geïndexeerde bedragen. Omdat indexatie louter begunstigend is voor aanvragers is dit gerechtvaardigd.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, C. Helder

Naar boven