Besluit van de secretaris-generaal van het Ministerie van Justitie en Veiligheid van 22 januari 2024 (5105486/24/DP&O), houdende wijziging van het Mandaatbesluit hoofden taakorganisaties Ministerie van Justitie en Veiligheid in verband met de naamswijziging van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC)

De secretaris-generaal van het Ministerie van Justitie en Veiligheid,

Gelet op artikel 3, eerste lid, onder b, van het Mandaatbesluit Ministerie van Justitie en Veiligheid;

Besluit:

ARTIKEL I

Het Mandaatbesluit hoofden taakorganisaties Ministerie van Justitie en Veiligheid wordt gewijzigd als volgt:

In artikel 1, onderdeel d, wordt ‘Documentatie’ vervangen door ‘Data’.

ARTIKEL II

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst en werkt terug tot 6 november 2023.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De secretaris-generaal van het Ministerie van Justitie en Veiligheid, H.W.M. Schoof

TOELICHTING

Dit besluit strekt tot wijziging van het Mandaatbesluit hoofden taakorganisaties Ministerie van Justitie en Veiligheid (hierna: JenV). Het betreft een actualisering van het Mandaatbesluit hoofden taakorganisaties JenV in verband met de naamswijziging van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC).

De naam ‘Wetenschappelijk Onderzoek en Documentatiecentrum’ wordt gewijzigd in ‘Wetenschappelijk Onderzoek en Data Centrum’. De afkorting WODC blijft bestaan. De betekenis van de letter ‘D’ wordt een andere.

In de taak van het WODC als kennisinstituut van JenV is het belang van databeheer en dataverwerking de laatste jaren sterk toegenomen. Deze ontwikkeling zal zich naar verwachting in de komende jaren voortzetten. Dat is in de eerste plaats een gevolg van de digitalisering van de (primaire) werkprocessen van de organisatieonderdelen die behoren tot het werkterrein van JenV. Verder neemt de variëteit en complexiteit van de wijzen waarop data worden verzameld, beheerd en geanalyseerd toe, mede dankzij de toename van technische mogelijkheden om data te koppelen, te verrijken en te delen. Tevens worden er steeds zwaardere eisen gesteld aan de integriteit van de uitvoering van data gedreven onderzoek. Het belang van data voor de uitvoering van de taak van het WODC als kennisinstituut op het terrein van JenV wordt in de gewijzigde naamgeving tot uitdrukking gebracht.

De secretaris-generaal van het Ministerie van Justitie en Veiligheid, H.W.M. Schoof

Naar boven