Besluit van de plaatsvervangend secretaris-generaal van het Ministerie van Justitie en Veiligheid van 15 februari 2024, (5124166/24/DP&O), houdende wijziging van het Mandaatbesluit SG-cluster Ministerie van Veiligheid en Justitie 2022 in verband met wijziging in de bevoegdheid tot het beslissen op verzoeken op basis van de Wet open overheid alsmede het wijzigen van de titel van dit besluit

De plaatsvervangend secretaris-generaal van het Ministerie van Justitie en Veiligheid,

Gelet op artikel 2, Mandaatbesluit hoofden clusters Ministerie van Justitie en Veiligheid;

Besluit:

ARTIKEL I

A

De titel van het besluit wordt gewijzigd en komt als volgt te luiden:

Mandaatbesluit SG-cluster Ministerie van Justitie en Veiligheid 2022

B

In artikel 1, derde lid komt de zinsnede ‘verzoeken op grond van de Wet Open Overheid,’ te vervallen.

ARTIKEL II

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst en werkt terug tot en met 1 februari 2024.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De plaatsvervangend secretaris-generaal van het Ministerie van Justitie en Veiligheid, H.J.I.M. de Rooij

TOELICHTING

Dit besluit bevat een wijziging van het Mandaatbesluit SG-cluster Ministerie van Justitie en Veiligheid 2022 in verband met het beleggen van de bevoegdheid tot het nemen van beslissingen op grond van de Wet open overheid (Woo) voor het bestuursdepartement bij de directie Openbaarmaking. Hierdoor zal niet langer de directeur van de directie Wetgeving en Juridische zaken namens – in dit geval – de plaatsvervangend secretaris-generaal als hoofd van het SG-cluster, bevoegdheid hebben op verzoeken op grond van de Woo te beslissen.

De afgelopen jaren is het aantal Wob/Woo-verzoeken in aantal, omvang en complexiteit toegenomen. Met het centraal beleggen van de Woo-afhandeling bij de directie Openbaarmaking, wordt, in samenspel met de betreffende onderdelen van het bestuursdepartement, het Woo-proces geüniformeerd en geoptimaliseerd. Specialistische kennis en vaardigheden worden hierdoor verenigd en vakmanschap versterkt.

In een afzonderlijk mandaatbesluit zal deze bevoegdheid voor het gehele bestuursdepartement worden belegd bij de directeur van de directie Openbaarmaking.

Per abuis blijkt de titel van het mandaatbesluit niet correct te zijn (Mandaatbesluit SG-cluster Ministerie van Veiligheid en Justitie in plaats van Justitie en Veiligheid). Met dit wijzigingsbesluit wordt dit gewijzigd.

De plaatsvervangend secretaris-generaal van het Ministerie van Justitie en Veiligheid, H.J.I.M. de Rooij

Naar boven