Regeling van de Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking van 16 februari 2024, nr. Min-BuZa.2024.20501-7, tot wijziging van de Regeling algemene doorvoervergunning NL007 en de Regeling Algemene Vergunning NL009 voor de beperking van de reikwijdte van deze vergunningen

De Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking,

Gelet op de artikelen 6a, eerste en tweede lid, en 13, eerste en tweede lid, van het Besluit strategische goederen;

Besluit:

ARTIKEL I

Artikel 4 van de Regeling algemene doorvoervergunning NL007 wordt als volgt gewijzigd:

1. Voor de tekst wordt de aanduiding ‘1.’ geplaatst.

2. Er wordt een lid toegevoegd, luidende:

  • 2. Doorvoerzending van militaire goederen is niet toegestaan indien vaststaat dat deze eindbestemming Israël heeft, voor zover die goederen vallen binnen het kader van het F-35 Lightning II programma.

ARTIKEL II

Artikel 3 van de Regeling Nationale Algemene Vergunning NL009 wordt als volgt gewijzigd:

1. Voor de tekst wordt de aanduiding ‘1.’ geplaatst.

2. Er wordt een lid toegevoegd, luidende:

  • 2. Doorvoer en uitvoer van goederen binnen het kader van het F-35 Lightning II programma is niet toegestaan indien vaststaat dat deze eindbestemming Israël heeft.

ARTIKEL III

  • 1. Deze regeling treedt in werking met ingang van 20 februari 2024.

  • 2. Indien de Staatscourant waarin deze wijziging wordt geplaatst, wordt uitgegeven na 20 februari 2024, treedt zij in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst en werkt zij terug tot en met 20 februari 2024.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, G.E.W. van Leeuwen

TOELICHTING

Op grond van de artikelen 6a, eerste en tweede lid, en 13, eerste en tweede lid, van het Besluit strategische goederen wordt een algemene doorvoervergunning en uitvoervergunning bij ministeriële regeling vastgesteld. Ook kan een algemene doorvoer- en uitvoervergunning onder beperkingen worden vastgesteld.

Van deze bevoegdheid wordt nu gebruik gemaakt om uitvoering te geven aan het arrest van het Gerechtshof Den Haag van 12 februari 2024 in de zaak van Stichting Oxfam Novib, Stichting Vredesbeweging PAX Nederland en Stichting The Rights Forum tegen de Staat der Nederlanden (nr. 200.336.130/01, ECLI:NL:GHDHA:2024:191). Daarin heeft het Gerechtshof de Staat gelast uiterlijk binnen 7 dagen na betekening van het arrest iedere (feitelijke) uitvoer en doorvoer van F-35 onderdelen met eindbestemming Israël te (doen) staken.

Artikel I

De reikwijdte van de Regeling algemene doorvoervergunning NL007 wordt om bovengenoemde reden door middel van een wijziging van artikel 4 beperkt, doordat in een nieuw tweede lid wordt bepaald dat doorvoer van militaire goederen niet is toegestaan indien vaststaat dat deze eindbestemming Israël heeft, voor zover die goederen vallen binnen het F-35 Lightning II programma. Het is aan een beschikkingsbevoegde om de eindbestemming van een transactie vast te stellen.

Artikel II

De reikwijdte van de Algemene Vergunning NL009 wordt om bovengenoemde reden door middel van een wijziging van artikel 3 beperkt, doordat in een nieuw tweede lid wordt bepaald dat doorvoer en uitvoer van goederen van het F-35 Lightning II programma niet is toegestaan indien vaststaat dat deze eindbestemming Israël heeft. Het is aan een beschikkingsbevoegde om de eindbestemming van een transactie vast te stellen.

Artikel III

Het Gerechtshof Den Haag gelastte de Staat binnen 7 dagen na betekening van het arrest de doorvoer en uitvoer met eindbestemming Israël te staken. Hieraan wordt uitvoering gegeven door deze regeling in werking te laten treden met ingang van 20 februari 2024 of de inwerkingtreding tot die datum te laten terugwerken.

De Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, G.E.W. van Leeuwen

Naar boven