Besluit van de Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, van 27 februari 2024, nr. IENW/BSK-2024/63684, houdende wijziging van het Besluit mandaat, volmacht en machtiging ANVS

De Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat,

Gelet op de artikelen 10:3 en 10:12 van de Algemene wet bestuursrecht;

BESLUIT:

ARTIKEL I

Het Besluit mandaat, volmacht en machtiging ANVS wordt als volgt gewijzigd:

A

In artikel 1 vervalt ‘ARAR: Algemeen Rijksambtenarenreglement,’.

B

Artikel 3, tweede lid, komt te luiden:

  • 2. In afwijking van het eerste lid geldt het mandaat, de volmacht en de machtiging niet voor de volgende aangelegenheden:

    • a. wijzigingen in de topstructuur en topfuncties schaal 16 en hoger;

    • b. het verlenen van ontslag op grond van een vaststellingsovereenkomst;

    • c. het voeren van de personeels- en salarisadministratie.

C

Artikel 5 komt te luiden:

Artikel 5. Procedures

Aan de ANVS wordt mandaat, volmacht en machtiging verleend:

  • a. voor het behandelen van bezwaar- en beroepschriften gericht tegen besluiten als bedoeld in artikel 2, waaronder het nemen van beslissingen op bezwaarschriften en het instellen van (hoger) beroep; en

  • b. voor het indienen van of behandelen van verzoekschriften en vorderingen gericht tegen besluiten en rechtshandelingen als bedoeld in de artikelen 3 en 4, waaronder begrepen het instellen van (hoger) beroep.

D

Artikel 9 wordt als volgt gewijzigd:

1. Het woord ‘en’ aan het slot van onderdeel f vervalt.

2. Onder verlettering van onderdeel g tot onderdeel h wordt een onderdeel ingevoegd, luidende:

  • g. de CAO Rijk; en.

ARTIKEL II

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst, en werkt terug tot en met 1 januari 2020.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, V.L.W.A. Heijnen

TOELICHTING

De Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming is een zelfstandig bestuursorgaan ingesteld bij artikel 3 van de Kernenergiewet (Kew). De Minister van Infrastructuur en Waterstaat stelt de ANVS ingevolge artikel 10 Kew voldoende en gekwalificeerd personeel ter beschikking. Dit personeel is in dienst van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. De ANVS is mandaat, volmacht en machtiging verleend voor de aangelegenheden op het gebied van personeel, organisatie en formatie en het daarmee samenhangende budget ten aanzien van het personeel dat de Minister aan de ANVS ter beschikking stelt (artikel 3, eerste lid, van het Besluit mandaat, volmacht en machtiging ANVS). De wijziging van het mandaatbesluit is nodig in verband met de inwerkingtreding en toepasselijkheid van de CAO Rijk, en het vervallen van het Algemeen Rijksambtenarenreglement (ARAR) met ingang van 1 januari 2020. Op de arbeidsverhouding tussen rijksambtenaren en het ministerie waarvoor zij werkzaam zijn, zijn sindsdien de regels van het arbeidsovereenkomstenrecht uit het Burgerlijk Wetboek van toepassing, alsmede de afspraken uit de CAO Rijk. Het wijzigingsbesluit gaat om technische aanpassingen van de tekst over de onder het gezag van de ANVS werkzame ambtenaren en de daarbij horende volmacht en machtiging.

De Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, V.L.W.A. Heijnen

Naar boven