V-59173 – Intrekken startvergunning voor opsporen van aardwarmte in het kader van door de centrale overheid te voeren beleid voor het gebied genaamd Haarlem-Amsterdam West 1, Ministerie van Economische Zaken en Klimaat

Aanvraag

EBN B.V. (hierna: EBN) is houder van de bij beschikking van de Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat (hierna: de Staatssecretaris) op 27 december 2023 op grond van artikel 24b, 24c, eerste lid, en 24t van de Mijnbouwwet (hierna: Mbw) en artikel 29p en 29q van het Mijnbouwbesluit (hierna: Mbb) verleende startvergunning voor het opsporen van aardwarmte in het kader van door de centrale overheid te voeren beleid voor het gebied genaamd Haarlem-Amsterdam West 1 (kenmerk: PDGGO-TDO / V-48196).

De vergunning is verleend in het kader van de Seismische Campagne Aardwarmte Nederland (hierna: SCAN, zie ook onder andere de brief aan de Tweede Kamer d.d. 16 juni 2023 met kenmerk PDGGO-DTDO/25629693).

Per e-mail, ontvangen op 4 januari 2024, heeft EBN een aanvraag ingediend voor het intrekken van een startvergunning voor het opsporen van aardwarmte in het kader van door de centrale overheid te voeren beleid voor het gebied genaamd Haarlem-Amsterdam West 1.

Wettelijk kader

Op de startvergunning voor het opsporen van aardwarmte in het kader van door de centrale overheid te voeren beleid zijn, op basis van artikel 24c van de Mbw, de bepalingen uit hoofdstuk 2a van de Mbw van toepassing voor zover dit te verenigen is met het bijzondere karakter van deze vergunning.

Op grond van artikel 24ab, eerste lid, van de Mbw kan de Staatssecretaris op aanvraag van de houder van een startvergunning aardwarmte een startvergunning wijzigen of intrekken. De toepassing van dit artikel is verenigbaar met het bijzondere karakter van een vergunning voor door de centrale overheid te voeren beleid, omdat ook die vergunning moet kunnen worden ingetrokken of gewijzigd, als daarom verzocht wordt of ambtshalve als de omstandigheden daarom vragen.

Op grond van artikel 24ab, derde lid, van de Mbw, beslist de Staatssecretaris binnen acht weken na ontvangst van de aanvraag op een aanvraag om intrekking van de startvergunning.

Gelet op:

Artikel 24c, eerste lid en 24ab, eerste lid, van de Mijnbouwwet;

Besluit

Artikel 1

De startvergunning voor het opsporen van aardwarmte in het kader van door de centrale overheid te voeren beleid voor het gebied genaamd Haarlem-Amsterdam West 1 (kenmerk: PDGGO-TDO / V-48196), op 27 december 2023 verleend bij beschikking van de Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat, wordt ingetrokken.

Deze beschikking treedt in werking met ingang van de dag na die waarop de beschikking is bekendgemaakt.

Deze beschikking wordt bekendgemaakt door toezending aan de aanvrager. Van deze beschikking wordt mededeling gedaan door plaatsing in de Staatscourant.

De Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat, namens deze: J. Visser MT-lid Directie Transitie Diepe Ondergrond

Tegen dit besluit kan degene, wiens belang rechtstreeks bij dit besluit is betrokken, binnen 6 weken na de dag waarop dit besluit is verzonden, een gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij de Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat, directie Wetgeving en Juridische Zaken, Postbus 20401, 2500 EK Den Haag. Dit besluit is verzonden op de in de aanhef vermelde datum.

Naar boven