Regeling van de Minister van Economische Zaken en Klimaat van 19 februari 2024, nr. WJZ/ 43465140, tot wijziging van de Regeling radioapparaten 2016 in verband met de implementatie van Richtlijn (EU) 2022/2380

De Minister van Economische Zaken en Klimaat,

Gelet op Richtlijn (EU) 2022/2380 van het Europees Parlement en de Raad van 23 november 2022 tot wijziging van Richtlijn 2014/53/EU betreffende de harmonisatie van de wetgevingen van de lidstaten inzake het op de markt aanbieden van radioapparatuur, de artikelen 10.1, vierde lid, en 10.9, onderdeel e, van de Telecommunicatiewet en artikel 4, onderdeel b, van het Besluit radioapparaten 2016;

Besluit:

ARTIKEL I

Na artikel 3 van de Regeling radioapparaten 2016 wordt een nieuw artikel ingevoegd, luidende:

Artikel 3a

  • 1. Indien een marktdeelnemer consumenten of andere eindgebruikers de mogelijkheid biedt een van de radioapparaten, genoemd in deel I van bijlage I bis van richtlijn nr. 2014/53/EU samen met een oplader aan te schaffen, biedt deze aan hen ook de mogelijkheid dat radioapparaat zonder oplader aan te schaffen, met dien verstande dat deze verplichting voor de radioapparaten, genoemd in deel I, punten 1.1 tot en met 1.12 respectievelijk punt 1.13 van bijlage I bis van richtlijn nr. 2014/53/EU van toepassing is vanaf 28 december 2024 respectievelijk 28 april 2026.

  • 2. Een marktdeelnemer verstrekt informatie die aangeeft of een oplader al dan niet is inbegrepen bij een radioapparaat, bedoeld in het eerste lid.

    Indien een dergelijk radioapparaat beschikbaar wordt gesteld aan consumenten of andere eindgebruikers, wordt daartoe een gebruiksvriendelijk en gemakkelijk te begrijpen pictogram als bedoeld in deel III van bijlage I bis van richtlijn nr. 2014/53/EU gebruikt. Het pictogram wordt op de verpakking afgedrukt of als sticker op de verpakking aangebracht en is goed zichtbaar en goed leesbaar. Bij verkoop op afstand bevindt het pictogram zich bovendien dicht bij de prijsaanduiding. Voor de radioapparaten, genoemd in deel I, punten 1.1 tot en met 1.12 respectievelijk punt 1.13 van bijlage I bis van richtlijn nr. 2014/53/EU zijn deze verplichtingen van toepassing vanaf 28 december 2024 respectievelijk 28 april 2026.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

’s-Gravenhage, 19 februari 2024

De Minister van Economische Zaken en Klimaat, M.A.M. Adriaansens

TOELICHTING

I. Algemeen

1. Inleiding

Met de onderhavige regeling wordt de Regeling radioapparaten 2016 gewijzigd. Deze wijziging strekt tot de beleidsarme implementatie van een onderdeel van Richtlijn (EU) 2022/23801. Deze richtlijn wijzigt de radioapparatenrichtlijn2 met het oog op het voor consumenten bestaande nadeel dat in de handel verschillende connectoren voor het opladen van mobiele telefoons en soortgelijke draagbare elektronische apparaten circuleren, en met het oog op het gebrek aan interoperabiliteit voor het opladen van deze apparaten. Ook ziet richtlijn (EU) 2022/2380 op het milieueffect van de verkoop van deze apparaten in de EU: oude opladers raken doorgaans in onbruik of worden weggegooid. De richtlijn beoogt daarom de interoperabiliteit met opladers en oplaadtechnologieën te bevorderen en de keuzevrijheid van consumenten bij de aankoop van een nieuw toestel te vergroten, onder meer door hun de mogelijkheid te bieden om een nieuw toestel al dan niet met een oplader te kopen, voor een groot aantal apparaten dat een universele oplaadtechnologie ondersteunt.

2. Ontbundelde verkoop van radioapparaten en opladers

Deze regeling ziet op het deel van Richtlijn (EU) 2022/2380 dat betrekking heeft op een ontbundeling van de verkoop van radioapparaten en opladers (artikel 1, onderdeel 2, van richtlijn (EU) 2022/2380).

Het betreft een tweetal verplichtingen. Wanneer een marktdeelnemer (fabrikant, importeur, distributeur of gemachtigde) consumenten of andere eindgebruikers de mogelijkheid biedt bepaalde radioapparaten die daartoe in deze richtlijn zijn vastgesteld samen met een oplader aan te schaffen, moet deze marktdeelnemer ook de mogelijkheid bieden die apparatuur zonder oplader aan te schaffen. Het gaat om mobiele draagbare telefoons, tablets, digitale camera’s, hoofdtelefoons, headsets, draagbare videogameconsoles, draagbare luidsprekers, e-readers, toetsenborden, muizen, draagbare navigatiesystemen, oortelefoontjes en laptops.

In samenhang met de voornoemde verplichting moeten marktdeelnemers voorafgaand aan de mogelijke verkoop consumenten en andere eindgebruikers ook afdoende informeren onder welke omstandigheid het radioapparaat wordt aangeboden: met of zonder bijgevoegde oplader. Hiertoe moet een gebruikersvriendelijk en gemakkelijk te begrijpen pictogram (beschreven in deel III van bijlage I bis van Richtlijn (EU) 2922/2380) worden gebruikt dat goed zichtbaar en goed leesbaar is en dat zich tevens bij verkoop op afstand dicht bij de prijsaanduiding bevindt. Dit pictogram moet op de verpakking worden afgedrukt of als sticker op de verpakking worden aangebracht.

Op grond van Richtlijn (EU) 2022/2380 moeten deze verplichtingen gelden vanaf 28 december 2024 voor de genoemde categorieën radioapparaten met uitzondering van laptops, en voor laptops vanaf 28 april 2026. Het zij opgemerkt dat de Europese Commissie bevoegd is om gedelegeerde handelingen vast te stellen om het pictogram te wijzigen indien daaraan gerelateerde onderdelen van bijlage I bis worden gewijzigd, indien de etiketteringseisen in de toekomst worden gewijzigd, of indien technologische vooruitgang een wijziging noodzakelijk maakt.

3. Regeldruk

De gevolgen voor de regeldruk van het geheel van verplichtingen die voortvloeien uit Richtlijn (EU) 2022/2380 voor Nederlandse entiteiten zijn lastig vast te stellen, onder meer vanwege het grote aantal en de variëteit van radioapparaten die jaarlijks op de EU markt komen. De Europese Commissie geeft op basis van diverse aannames enkele inschattingen voor bedrijven in de EU3. De kosten zijn voornamelijk toe te schrijven aan fabrikanten die in hun producten nog geen USB-Type-C-standaard ondersteunen, de oplader niet ontbundelen of geen universeel oplaadprotocol ondersteunen. De specifieke kosten van overschakelen op (ook) een ontbundelde verkoop van opladers zijn door de Europese Commissie verder niet expliciet in kaart gebracht. Wel wordt gesteld dat de effecten voor fabrikanten die het oplaadsysteem van deze apparatuur opnieuw (deels) moeten ontwerpen en/of moeten overschakelen op (ook) een ontbundelde verkoop van opladers verwaarloosbaar zijn door een ruime overgangsperiode.

Het Adviescollege Toetsing Regeldruk heeft het dossier niet geselecteerd voor een formeel advies, omdat het geen omvangrijke gevolgen voor de regeldruk heeft.

4. Consultatie

Omdat de onderhavige regeling enkel strekt ter implementatie van Europese regelgeving, is afgezien van een openbare internetconsultatie.

5. Inwerkingtreding

De regeling treedt in werking met ingang van de dag nadat deze in de Staatscourant is verschenen. Met deze publicatie- en inwerkingtredingsdatum wordt afgeweken van de systematiek van de vaste verandermomenten, inhoudende dat ministeriële regelingen met ingang van de eerste dag van een kwartaal in werking treden en minimaal twee maanden voordien bekend worden gemaakt. Daartegen bestaat in dit geval geen bezwaar omdat er voldoende tijd zit tussen de inwerkingtreding van deze regeling en het moment waarop de verplichtingen uit deze regeling ingaan.

II. Artikelsgewijs

Artikel I

De verplichtingen met betrekking tot de ontbundelde verkoop van radioapparaten en opladers zijn opgenomen in artikel 1, onderdeel 2, van richtlijn (EU) 2022/2380, dat een artikel (artikel 3 bis) toevoegt aan de radioapparatenrichtlijn. Dit onderdeel wordt geïmplementeerd in het nieuwe artikel 3a van de Regeling radioapparaten 2016. Het eerste lid omvat de verplichte ontbundelde verkoop van een radioapparaten en opladers, het tweede lid omvat de verplichting om een pictogram te gebruiken waarbij aan bepaalde voorwaarden moet worden voldaan. Deze verplichtingen en voorwaarden zijn beschreven in het algemeen deel van de toelichting.

De Minister van Economische Zaken en Klimaat, M.A.M. Adriaansens


X Noot
1

Richtlijn (EU) 2022/2380 van het Europees Parlement en de Raad van 23 november 2022 tot wijziging van Richtlijn 2014/53/EU betreffende de harmonisatie van de wetgevingen van de lidstaten inzake het op de markt aanbieden van radioapparatuur (PbEU 2022, L 315).

X Noot
2

Richtlijn 2014/53/EU van het Europees Parlement en de Raad van 16 april 2014 betreffende de harmonisatie van de wetgevingen van de lidstaten inzake het op de markt aanbieden van radioapparatuur en tot intrekking van Richtlijn 1999/5/EG (PbEU 2014, L 153).

X Noot
3

Commission staff working document impact assessment report, Accompanying the document Proposal for a Directive of the European Parliament and of the Council amending Directive 2014/53/EU on the harmonisation of the laws of the Member States relating to the making available on the market of radio equipment, SWD(2021) 245 final.

Naar boven