Vergunning burgermedegebruik militaire luchthaven Eindhoven ten behoeve van de Stichting Koninklijke Luchtmacht Historische Vlucht (SKHV), Ministerie van Defensie

5 februari 2024

Nummer: MLA/030/2024

Kenmerk: BS2024002468

De Minister van Defensie,

Handelende in overeenstemming met de Minister van Infrastructuur en Waterstaat;

Gelezen het verzoek van het hoofd dienst planning en coördinatie van de Stichting Koninklijke Luchtmacht Historische Vlucht van 12 december 2023;

Gelet op artikel 10.27 van de Wet luchtvaart;

Besluit:

Artikel 1

Aan de Stichting Koninklijke Luchtmacht Historische Vlucht (SKHV) wordt vergunning verleend om in afwijking van de verbodsbepaling van artikel 10.13, eerste lid, van de Wet luchtvaart onder haar verantwoordelijkheid historische burgerluchtvaartuigen op te doen stijgen van of te doen landen op de militaire luchthaven Eindhoven.

Artikel 2

Het medegebruik, bedoeld in artikel 1, wordt vergund voor de dagen en tijdstippen, genoemd in artikel 4.3.2 van het Luchthavenbesluit Eindhoven.

Artikel 3

  • 1. De vergunning geldt uitsluitend voor vluchten die een recreatief karakter dragen.

  • 2. De vergunning wordt verleend onder de voorwaarde dat de grenswaarde voor de maximaal toegelaten geluidsbelasting van de militaire luchthaven niet wordt overschreden.

Artikel 4

De SKHV registreert en verstrekt de gegevens inzake feitelijk uitgevoerde vliegtuigbewegingen op de in artikel 3 van de Regeling registratie en verstrekking gegevens militaire luchthavens voorgeschreven wijze.

Artikel 5

  • 1. Deze beschikking treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst en werkt terug tot 5 februari 2024.

  • 2. Deze beschikking vervalt met ingang van 1 januari 2026.

Deze beschikking zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Defensie, voor deze De Directeur Militaire Luchtvaart Autoriteit, J.P. Apon Commodore

Tegen deze beschikking kunnen belanghebbenden op grond van de Algemene wet bestuursrecht binnen 6 weken na de dag waarop deze beschikking is bekendgemaakt, een bezwaarschrift indienen. Dit bezwaarschrift kan digitaal of schriftelijk worden ingediend. Het digitale bezwaarschrift dient te worden ingediend via www.defensie.nl/bezwaarJDV. Het schriftelijke bezwaarschrift dient te worden gericht aan de Minister van Defensie, Dienstencentrum Juridische Dienstverlening, ter attentie van de Commissie advisering bezwaarschriften Defensie, MPC 55A, Postbus 90004, 3509 AA Utrecht. Het bezwaarschrift dient te zijn ondertekend en moet ten minste bevatten: de naam en het adres van de indiener; de dagtekening; een omschrijving van de beschikking waartegen het bezwaar is gericht en de gronden van het bezwaar. Indien onverwijlde spoed dat vereist, is het mogelijk een voorlopige voorziening te vragen bij de president van de rechtbank die bevoegd is. In dat geval is griffierecht verschuldigd. Voorwaarde is dat een bezwaarschrift is ingediend.

TOELICHTING

Het starten van of landen op een militaire luchthaven met een burgerluchtvaartuig is op grond van artikel 10.13 van de Wet luchtvaart verboden, zonder of in afwijking van een voor dat opstijgen of landen door de Minister van Defensie, in overeenstemming met de Minister van Infrastructuur en Waterstaat, verleende vergunning voor burgermedegebruik.

Het burgermedegebruik van de militaire luchthaven Eindhoven kenmerkt zich door een combinatie van structureel commercieel burgerluchtverkeer door tussenkomst van een burgerexploitant en recreatief burgerluchtverkeer voornamelijk met sportvliegtuigen, waaronder begrepen historische vliegtuigen.

In onderhavig geval is aan de Stichting Koninklijke Luchtmacht Historische Vlucht (SKHV) opnieuw een vergunning verleend voor structureel recreatief burgermedegebruik als bedoeld in artikel 10.27 van de Wet luchtvaart, omdat de eerder verleende vergunning van 5 januari 2021, nr. MLA/051/2020, inmiddels is vervallen.

Kenmerkend voor structureel recreatief burgermedegebruik is dat het medegebruik zich afspeelt door tussenkomst van een rechtspersoon waaraan bepaalde rechten en plichten worden toegedeeld. Zo dient de SKHV, met inbegrip van de personen onder haar verantwoordelijkheid, binnen de voorwaarden, gesteld in deze beschikking, het Luchthavenbesluit Eindhoven en het Besluit militaire luchthavens, verplichtingen op het gebied van registratie en handhaving van het burgermedegebruik na te leven.

Ten aanzien van de geluidsbelasting is het volgende van belang. De grenswaarde voor de geluidsbelasting door het recreatieve burgerluchtverkeer dat medegebruik maakt van de militaire luchthaven Eindhoven, krijgt gestalte door een in het luchthavenbesluit vastgelegd maximum aantal vliegtuigbewegingen per gebruiksjaar (de periode van een jaar die loopt van 1 januari tot en met 31 december). Volgens artikel 4.3.1 van het Luchthavenbesluit Eindhoven geldt voor het recreatief burgerluchtverkeer in zijn totaliteit als grenswaarde een maximum van 12.000 vliegtuigbewegingen per gebruiksjaar. De SKHV zal een deel daarvan voor haar rekening nemen.

Naar boven