Regeling van de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties van 12 februari 2024, nr. 2023-0000051480, houdende wijziging van de Regeling basisregistratie ondergrond met betrekking tot de wijziging van zeven catalogi.

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties,

Gelet op artikel 17, eerste lid, van de Wet basisregistratie ondergrond;

Besluit:

ARTIKEL I

De Regeling basisregistratie ondergrond wordt als volgt gewijzigd:

A

Bijlage IV wordt vervangen door de bijlage, opgenomen in bijlage A bij deze regeling.

B

Bijlage IX wordt vervangen door de bijlage, opgenomen in bijlage B bij deze regeling.

C

Bijlage X wordt vervangen door de bijlage, opgenomen in bijlage C bij deze regeling.

D

Bijlage XI wordt vervangen door de bijlage, opgenomen in bijlage D bij deze regeling.

E

Bijlage XII wordt vervangen door de bijlage, opgenomen in bijlage E bij deze regeling.

F

Bijlage XIII wordt vervangen door de bijlage, opgenomen in bijlage F bij deze regeling.

G

Bijlage XVII wordt vervangen door de bijlage, opgenomen in bijlage G bij deze regeling.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 april 2024.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, H.M. de Jonge

BIJLAGE A BEHOREND BIJ ARTIKEL I, ONDERDEEL A

Bijlage IV. bij artikel 11, onderdeel c, van de Regeling basisregistratie ondergrond

Deze bijlage betreft de catalogus van de registratieobjecten booronderzoek – geologische boormonsterbeschrijving en boormonsteranalyse, versie 3.1, met datum 7 juni 2023, en is gepubliceerd op https://docs.geostandaarden.nl/bro/def-im-bhr-g-20230607/

BIJLAGE B BEHOREND BIJ ARTIKEL I, ONDERDEEL B

Bijlage IX. bij artikel 11, onderdeel h, van de Regeling basisregistratie ondergrond

Deze bijlage betreft de catalogus van het registratieobject grondwatersamenstellingsonderzoek, versie 1.1, met datum 7 juni 2023, en is gepubliceerd op https://docs.geostandaarden.nl/bro/def-im-gar-20230607/

BIJLAGE C BEHOREND BIJ ARTIKEL I, ONDERDEEL C

Bijlage X. bij artikel 11, onderdeel i, van de Regeling basisregistratie ondergrond

Deze bijlage betreft de catalogus van het registratieobject grondwaterstandonderzoek, versie 1.1, met datum 7 juni 2023, en is gepubliceerd op https://docs.geostandaarden.nl/bro/def-im-gld-20230607/

BIJLAGE D BEHOREND BIJ ARTIKEL I, ONDERDEEL D

Bijlage XI. bij artikel 11, onderdeel j, van de Regeling basisregistratie ondergrond

Deze bijlage betreft de catalogus van het registratieobject bodemkaart, versie 1.2, met datum 7 juni 2023, en is gepubliceerd op https://docs.geostandaarden.nl/bro/def-im-SGM-20230607/

BIJLAGE E BEHOREND BIJ ARTIKEL I, ONDERDEEL E

Bijlage XII. bij artikel 11, onderdeel k, van de Regeling basisregistratie ondergrond

Deze bijlage betreft de catalogus van het registratieobject geomorfologische kaart, versie 1.1, met datum 7 juni 2023, en is gepubliceerd op https://docs.geostandaarden.nl/bro/def-im-GMM-20230607/

BIJLAGE F BEHOREND BIJ ARTIKEL I, ONDERDEEL F

Bijlage XIII. bij artikel 11, onderdeel l, van de Regeling basisregistratie ondergrond

Deze bijlage betreft de catalogus van het registratieobject hydrogeologisch model, versie 1.1, met datum 7 juni 2023, en is gepubliceerd op https://docs.geostandaarden.nl/bro/def-im-HGM-20230607/

BIJLAGE G BEHOREND BIJ ARTIKEL I, ONDERDEEL G

Bijlage XVII. bij artikel 11, onderdeel p, van de Regeling basisregistratie ondergrond

Deze bijlage betreft de catalogus van het registratieobject model grondwaterspiegeldiepte, versie 1.1, met datum 7 juni 2023 https://docs.geostandaarden.nl/bro/def-im-wdm-20230607/

TOELICHTING

I. Algemeen

1. Inleiding

De Wet basisregistratie ondergrond (hierna: Wet Bro) is op 1 januari 2018 in werking getreden. In de basisregistratie ondergrond (hierna: BRO) worden gegevens opgenomen over de geologische en bodemkundige opbouw van de ondergrond die voortvloeien uit verkenningen, over ondergrondse constructies, over gebruiksrechten en over authentieke modellen in relatie tot de ondergrond. De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (hierna: de Minister van BZK) is verantwoordelijk voor de inrichting en het beheer en ziet toe op het gebruik van de BRO. De Nederlandse Organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek (hierna: TNO) verricht in opdracht en onder verantwoordelijkheid van de Minister van BZK de feitelijke werkzaamheden met betrekking tot de inrichting en het beheer van de BRO.

De BRO is een onderdeel van het stelsel van basisregistraties. Bestuursorganen die bij de uitvoering van een wettelijke taak of bij het verrichten van werkzaamheden een in het Besluit Basisregistratie ondergrond (hierna: Besluit Bro) aangewezen brondocument ontvangen met betrekking tot de ondergrond van Nederland met inbegrip van het continentaal plat, leveren dat brondocument aan via het bronhouderportaal. Bestuursorganen zijn vervolgens verplicht om de BRO te raadplegen wanneer zij gegevens over de ondergrond nodig hebben. Burgers, bedrijven en overheden kunnen de BRO kosteloos raadplegen.

In de Regeling basisregistratie ondergrond (hierna: Regeling Bro) zijn de technische aspecten van de BRO uitgewerkt. Dit betreft de levering van brondocumenten (via het bronhouderportaal) en de eisen aan de aan te leveren gegevens (catalogus met gegevensstandaarden, maar kan ook betrekking hebben op eisen rondom de technische en administratieve inrichting van de BRO, en de inzage in en verstrekking van gegevens.

De Basisregistratie Ondergrond Catalogus definieert per brondocument (registratieobject) waar de in hoofdstuk 3, paragraaf 2, van de Wet Bro genoemde gegevens moeten worden opgenomen en stelt de kwaliteitseisen waaraan deze gegevens moeten voldoen. In de catalogi worden per registratieobject de gegevensdefinitie, de mogelijke waarden en de nauwkeurigheid van de te leveren gegevens en de eventuele standaarden waaraan de gegevens moeten voldoen, beschreven.

2. Inhoud van deze regeling

Catalogi wijzigen van tijd tot tijd door gewijzigde inzichten en gewijzigde omstandigheden. Dat is thans het geval met zeven eerder vastgestelde catalogi (onder vermelding van het bijlagenummer in de vigerende Regeling):

  • IV Geologisch booronderzoek (BHR-G)

  • IX IX Grondwatersamenstellingsonderzoek (GAR)

  • X X Grondwaterstandonderzoek (GLD)

  • XI Bodemkaart van Nederland (SGM)

  • XII Geomorfologische kaart van Nederland (GMM)

  • XIII Regis II hydrogeologisch model (HGM)

  • XVII Model Grondwaterspiegeldiepte (WDM)

Inhoudelijk zijn de wijzigingen beperkt van omvang.

Van bijlage IV (geologisch booronderzoek) is de standaard uitgebreid voor het aanleveren van archiefgegevens volgens classificatiesysteem NEN5104.

Van bijlagen IX (grondwatersamenstellingsonderzoek) en X (grondwaterstandonderzoek) zijn de bestaande waardelijsten uitgebreid.

De wijzigingen in bijlage XI (bodemkaart) en bijlage XII (geomorfologische kaart) betreffen modernisering van de onderliggende modellen, in overeenstemming met de vraag uit het werkveld.

Bijlage XIII (hydrogeologisch model) is uitgebreid met informatie over modelonzekerheden.

Ten slotte is in bijlage XVII (model grondwaterspiegeldiepte) een extra laag toegevoegd om vergelijking van grondwatertrappen eenvoudiger te maken.

De wijzigingen in de catalogi zijn tot stand gekomen door samenwerking tussen alle partijen die betrokken zijn bij de desbetreffende informatieketen. Dat betreft partijen als overheden (gemeenten, provincies, waterschappen), bedrijfsleven (ingenieursbureaus en adviesbureaus) en wetenschappelijke instituten (TNO, WENR1). Over de wijzigingen bestaat breed overeenstemming.

3. Gevolgen

Gelet op de beperkte omvang van de wijzigingen en de brede ondersteuning ervan door de stakeholders, worden geen significante administratieve lasten voor het bedrijfsleven verwacht. Voor bestuursorganen vloeien uit deze regeling geen wezenlijke gevolgen voort, anders dan de eisen en standaarden voor de registratie van gegevens die de catalogus met zich meebrengt. Burgers worden door de wijzigingen niet geraakt.

4. Advies en consultatie

Het ontwerp van de regeling is bestuurlijk geconsulteerd bij de leden van de Programmastuurgroep BRO.

De inhoud van deze regeling (de uitbreiding van de catalogus) is met de betrokken overheden, bedrijven en andere stakeholders afgestemd. Daarbij is een afzonderlijk consultatieproces doorlopen voor de catalogus. De zeven ontwerpcatalogi hebben in mei 2023 ter inzage gelegen via www.basisregistratieondergrond.nl.

De concept-regeling is voorgelegd aan het Adviescollege Toetsing Regeldruk (ATR). Het ATR heeft het dossier niet geselecteerd voor een formeel advies, omdat het naar verwachting geen omvangrijke gevolgen voor de regeldruk heeft.

5. Notificatie

De ontwerpregeling is op 14/09/2023 voorgelegd aan de Europese Commissie (notificatienummer 2023/0605/NL) ingevolge artikel 5, eerste lid, van richtlijn (EU) nr. 2015/1535 van het Europees parlement en de Raad van 9 september 2015 betreffende een informatieprocedure op het gebied van technische voorschriften en regels betreffende diensten van de informatiemaatschappij (PbEU 2015, L 241). Van de Commissie is geen reactie ontvangen.

6. Inwerkingtreding

De inwerkingtreding van deze regeling is bepaald op 1 april 2024, wat voor alle stakeholders een vast en herkenbaar wijzigingsmoment is. Omdat het ondergeschikte wijzigingen betreft die in de uitvoeringspraktijk al worden toegepast, vormt een invoeringstermijn van iets minder dan drie maanden geen knelpunt bij stakeholders.

II Artikelsgewijze toelichting

Artikel I

Onderdeel A

Dit onderdeel wijzigt bijlage IV, waarin de catalogus voor het registratieobject geologisch booronderzoek is opgenomen. De wijziging van bijlage IV betreft een uitbreiding van de reikwijdte van dit registratieobject. Voor een nadere toelichting wordt verwezen naar paragraaf 2 van het algemene deel van deze toelichting.

Onderdeel B

Dit onderdeel wijzigt bijlage IX, waarin de catalogus voor het registratieobject grondwatersamenstellingsonderzoek is opgenomen. De wijziging van bijlage IX betreft een uitbreiding van de reikwijdte van dit registratieobject. Voor een nadere toelichting wordt verwezen naar paragraaf 2 van het algemene deel van deze toelichting.

Onderdeel C

Dit onderdeel wijzigt bijlage X, waarin de catalogus voor het registratieobject grondwaterstandonderzoek is opgenomen. De wijziging van bijlage X betreft een uitbreiding van de reikwijdte van dit registratieobject. Voor een nadere toelichting wordt verwezen naar paragraaf 2 van het algemene deel van deze toelichting.

Onderdeel D

Dit onderdeel wijzigt bijlage XI, waarin de catalogus voor het registratieobject bodemkaart is opgenomen. De wijziging van bijlage XI betreft een uitbreiding van de reikwijdte van dit registratieobject. Voor een nadere toelichting wordt verwezen naar paragraaf 2 van het algemene deel van deze toelichting.

Onderdeel E

Dit onderdeel wijzigt bijlage XII, waarin de catalogus voor het registratieobject geomorfologische kaart is opgenomen. De wijziging van bijlage XII betreft een uitbreiding van de reikwijdte van dit registratieobject. Voor een nadere toelichting wordt verwezen naar paragraaf 2 van het algemene deel van deze toelichting.

Onderdeel F

Dit onderdeel wijzigt bijlage XIII, waarin de catalogus voor het registratieobject hydrogeologisch model is opgenomen. De wijziging van bijlage XIII betreft een uitbreiding van de reikwijdte van dit registratieobject. Voor een nadere toelichting wordt verwezen naar paragraaf 2 van het algemene deel van deze toelichting.

Onderdeel G

Dit onderdeel wijzigt bijlage XVII, waarin de catalogus voor het registratieobject model grondwaterspiegeldiepte is opgenomen. De wijziging van bijlage XVII betreft een uitbreiding van de reikwijdte van dit registratieobject. Voor een nadere toelichting wordt verwezen naar paragraaf 2 van het algemene deel van deze toelichting.

Artikel II

Dit artikel regelt de inwerkingtreding van deze regeling op 1 april 2024. De minimuminvoeringstermijn van drie maanden tussen publicatie en inwerkingtreding wordt in dit geval niet gehaald. Omdat het ondergeschikte wijzigingen betreft die in de uitvoeringspraktijk al worden toegepast, vormt een iets kortere invoeringstermijn geen knelpunt bij stakeholders.

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, H.M. de Jonge


X Noot
1

WENR staat voor Wageningen Environmental Research, een onderdeel van de universiteit van Wageningen. WENR vervaardigt onder meer de in de BRO opgenomen bodemkaart, het model grondwaterspiegeldiepte en de geomorfologische kaart.

Naar boven