Regeling van het bestuur van de Raad voor Rechtsbijstand, van 2 februari 2024, houdende intrekking van de Subsidieregeling Stichting het Juridisch Loket 2013 (Intrekkingsregeling Subsidieregeling Subsidie Stichting het Juridisch Loket 2013)

Het bestuur van de Raad voor Rechtsbijstand,

Gelet op artikel 42b van de Wet op de rechtsbijstand

Besluit:

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

‘s-Hertogenbosch, 2 februari 2024

I.D. Nijboer Algemeen directeur / bestuurder Raad voor Rechtsbijstand

TOELICHTING

De Minister voor Rechtsbescherming heeft in zijn brief bij de negende voortgangsrapportage stelselvernieuwing gesubsidieerde rechtsbijstand (TK 2022-2023, 31 753, nr. 270) van 3 juli 2023 zijn besluit om het Juridisch Loket apart van de Raad voor Rechtsbijstand te positioneren kenbaar gemaakt. Dit betekent ook dat er sprake is een directe opdrachtgevers- en financieringsrelatie tussen het departement en het Juridisch Loket. Reden hiervoor is dat – als onderdeel van de stelselvernieuwing – wordt ingezet op een sterke eerste lijn, waarbij het Juridisch Loket een prominentere plek binnen het stelsel krijgt. Hiermee reikt de positie van het Juridisch Loket verder dan een voorziening van de Raad voor Rechtsbijstand. Gelet op die prominentere plek is voor het Ministerie van Justitie en Veiligheid van belang, vanwege de verantwoordelijkheid voor het gehele stelsel van gesubsidieerde rechtsbijstand, om een direct opdrachtgeverschap en financieringsrelatie ten aanzien van het Juridisch Loket te realiseren, alsmede een eigen verantwoordelijkheid van het Juridisch Loket voor de uitvoering van opdrachten. De huidige Wet op de rechtsbijstand biedt hiervoor geen basis en zal daarom aangepast worden. Hiervoor zullen de voorbereidingen ter hand worden genomen. Het Ministerie van Justitie en Veiligheid heeft reeds met ingang van 1 januari 2020 tijdelijk (tot de wijziging van de Wet op de rechtsbijstand ten behoeve van de stelselvernieuwing van kracht is) het opdrachtgeverschap en de subsidierelatie met het Juridisch Loket van de Raad voor Rechtsbijstand overgenomen. Begin 2024 zijn de statuten van het Juridisch Loket hierop aangepast. Een logische stap is dat nu ook bijgaande subsidieregeling wordt ingetrokken.

Naar boven