Kennisgeving Kernenergiewet Ontwerpbeschikking Stichting Martini Ziekenhuis, Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming

Vanaf 20 november 2024 tot en met 1 januari 2025 ligt de ontwerpvergunning aan Stichting Martini Ziekenhuis ter inzage. Tot en met 1 januari 2025 kan eenieder zienswijzen over de ontwerpvergunning indienen.

Achtergrond van de beschikking

Stichting Martini Ziekenhuis is een groot opleidingsziekenhuis in Groningen. Zij leveren medisch specialistische zorg voor de regio Groningen. Voor een aantal behandelingen maakt Stichting Martini Ziekenhuis gebruik van ioniserende straling, zowel toestellen als radioactieve stoffen. Voor het gebruik van ioniserende straling heeft Stichting Martini Ziekenhuis sinds 30 november 2007 een Kernenergiewetvergunning met kenmerk 2007/2469-11, laatstelijk gewijzigd op 25 augustus 2023 met kenmerk ANVS-PP-2023/0097772-04. Om de behandelingen voor patiënten uit te breiden wil Stichting Martini Ziekenhuis haar vergunning wijzigen. Het gaat onder andere om het verhogen van de dosis voor schildklierbehandelingen en het voorhanden hebben van meer radioactieve stoffen.

De Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS) is op grond van de Kernenergiewet het bevoegd gezag.

Procedure

Stichting Martini Ziekenhuis heeft op 31 juli 2024 een aanvraag voor wijziging van een vergunning ingediend.

Op verzoek van het bevoegd gezag is deze aanvraag op 16 oktober 2024 door Stichting Martini Ziekenhuis nog nader aangevuld.

Voor de behandeling van de vergunningaanvraag wordt de uniforme openbare voorbereidingsprocedure van afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht toegepast. Met deze kennisgeving wordt mededeling gedaan van de ontwerpwijzigingsbeschikking en van de mogelijkheid tot inspraak.

Ontwerpvergunning

In de ontwerpwijzigingsvergunning is met de aangevraagde handelingen onder voorwaarden ingestemd. De vergunning zal worden verleend op grond van de artikelen 19 en 29 van de Kernenergiewet en de artikelen 3.5 en 3.8 van het Besluit basisveiligheidsnormen stralingsbescherming.

Waar kunt u de ontwerpvergunning inzien?

De ontwerpvergunning, de aanvraag en de overige relevante stukken kunt u vanaf 20 november 2024 tot en met 1 januari 2025 inzien op de volgende locaties:

  • ANVS, Koningskade 4 te Den Haag. Om de stukken in te zien, kunt u telefonisch een afspraak maken: telefoon 088-489 05 00 (bereikbaar op werkdagen van 8.30 uur tot 17.00 uur). Op verzoek zijn de stukken digitaal beschikbaar.

  • Gemeente Groningen, Grote Markt 1 te Groningen. Om de stukken in te zien kunt u een afspraak maken via: https://gemeente.groningen.nl/afspraak-maken-langskomen of telefonisch via 14 050.

  • Online op www.autoriteitnvs.nl.

Hoe kunt u op de ontwerpvergunning reageren?

Eenieder kan tot en met 1 januari 2025 zienswijzen met betrekking tot de ontwerpvergunning naar voren brengen. Zienswijzen kunnen schriftelijk, per e-mail of mondeling worden ingediend:

  • Schriftelijk kunnen zienswijzen worden ingediend bij de ANVS, o.v.v. Zienswijze Martini Ziekenhuis, Postbus 16001, 2500 BA Den Haag.

  • Per e-mail kunnen zienswijzen worden ingediend bij Postbus.Aanvragenenmelden@anvs.nl, o.v.v. Zienswijze Martini Ziekenhuis.

  • Mondelinge zienswijzen kunnen tijdens kantooruren worden ingediend bij het ‘Informatiepunt Kernenergiewetvergunningen’, telefoon 088-489 05 00.

Wie zienswijzen indient, kan verzoeken de door hem/haar vermelde persoonsgegevens niet openbaar te maken.

Wat gebeurt er met de inspraakreacties?

Na de ontwerpvergunning wordt de definitieve vergunning opgesteld. In de definitieve vergunning wordt op de naar aanleiding van de ontwerpvergunning ingebrachte zienswijzen gereageerd.

Ook van de definitieve vergunning wordt openbaar kennisgegeven.

Waar vindt u meer informatie?

Heeft u vragen over de stukken of de procedure? Dan kunt u tijdens kantooruren bellen met het Informatiepunt Kernenergiewetvergunningen, telefoon 088-489 05 00.

Ook is het mogelijk om uw vraag te stellen via https://www.autoriteitnvs.nl/contact onder vermelding van ‘Vraag m.b.t. Zienswijze Martini Ziekenhuis’.

Naar boven