Staatscourant van het Koninkrijk der Nederlanden
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Ministerie van Economische Zaken | Staatscourant 2024, 36325 | overige overheidsinformatie |
Zoals vergunningen, bouwplannen en lokale regelgeving.
Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.
U bent hier:
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Ministerie van Economische Zaken | Staatscourant 2024, 36325 | overige overheidsinformatie |
De Minister van Klimaat en Groene Groei (hierna: KGG) heeft voor de tracé van Waterstofnetwerk Noordzeekanaalgebied een voorkeursalternatief (VKA) gekozen. Dat betekent dat er een keuze is gemaakt voor het tracé van de waterstofbuisleidingen uit de verschillende onderzochte alternatieven.
Van vrijdag 19 april tot en met donderdag 30 mei 2024 lagen het concept-voorkeursalternatief, het milieueffectrapport (MER) fase 1 en de integrale effectenanalyse (IEA) ter inzage. Op 13 oktober 2024 is het VKA vastgesteld door de Minister van KGG. Het is niet meer mogelijk om een reactie te geven op het definitieve VKA.
Hynetwork wil een transportnetwerk aanleggen voor waterstofgas in het Noordzeekanaalgebied. Dit wordt een onderdeel van het landelijke waterstofnetwerk van Hynetwork. Het landelijke waterstofnetwerk verbindt vijf grote industriegebieden in Nederland met elkaar, met waterstofopslag en met het buitenland. Het bestaat uit bestaande en nieuwe ondergrondse buisleidingen.
In het duurzame energiesysteem van de toekomst speelt CO2-vrije waterstof een onmisbare rol. Waterstof kan een vervanger zijn voor aardgas voor de industrie. Om het waterstof te vervoeren is een netwerk nodig. Dit zorgt ervoor dat vraag en aanbod met elkaar zijn verbonden.
Dit waterstofnetwerk is in eerste instantie bedoeld voor grootschalige gebruikers, zoals industrie in de haven van Amsterdam en in IJmuiden. De industrie is verantwoordelijk voor ongeveer 25% van de CO2-uitstoot van Nederland. Het waterstofnetwerk helpt bedrijven over te stappen naar waterstof en versnelt zo de energietransitie in de regio. Huizen en kleine bedrijven kunnen niet aansluiten op dit waterstofnetwerk van Hynetwork.
Op de besluitvorming voor dit project is de projectprocedure van toepassing. Dit betekent dat het tracé zal worden vastgesteld in een projectbesluit door de Minister van KGG en de Minister van VRO. Het projectbesluit wordt voorbereid in één gecoördineerde procedure samen met een aantal andere besluiten (vergunningen en ontheffingen) die voor het project nodig zijn. De Minister van KGG coördineert de procedure.
Het voorkeursalternatief beschrijft het gekozen tracé van het toekomstige waterstofnetwerk in het Noordzeekanaalgebied. De keuze is gemaakt op basis van opgevraagde adviezen en reacties, het MER en de IEA.
In het MER staan de milieueffecten van het project. Ook staan er maatregelen in hoe deze kunnen worden beperkt of voorkomen. In deze procedure bestaat het milieueffectrapport uit twee fasen: MER fase 1 en MER fase 2. De eerste fase lag ter inzage. Hierbij ging het om de effecten van de tracé-alternatieven op het milieu. Effecten op de omgeving, kosten, techniek en toekomstvastheid kregen ook een rol. Dit staat in de IEA. Daarmee werden de voor- en nadelen van de verschillende tracés duidelijk.
Het concept van het VKA heeft ter inzage gelegen van vrijdag 19 april tot en met donderdag 30 mei 2024. Iedereen heeft in die periode een reactie kunnen indienen. Er zijn binnen de inspraaktermijn in totaal 20 reacties ontvangen. De Commissie voor de milieueffectrapportage (Commissie mer) heeft op 11 juli 2024 een advies uitgebracht op het concept-VKA. Uit de reacties en het advies van de Commissie mer komt een aantal zaken naar voren die belangrijk zijn om in de vervolgonderzoeken van het MER op te nemen. Hoe er met deze aangedragen reacties is omgegaan, is te lezen in de Reactienota op www.rvo.nl/waterstofnetwerk-nzkg.
Het VKA zal de komende periode worden onderzocht in het MER fase 2. Het MER fase 2 zal samen met het ontwerpprojectbesluit en andere ontwerpbesluiten ter inzage worden gelegd. Wederom kan iedereen hierop reageren. De start van de terinzageleggingen en hiermee ook de reactietermijn wordt te zijner tijd aangekondigd in onder andere de Staatscourant en op www.rvo.nl/waterstofnetwerk-nzkg. Hierna zal het projectbesluit vastgesteld worden.
De overheid vindt het belangrijk dat iedereen mee kan doen. Daarom zijn er Informatiepunten Digitale Overheid in bibliotheken. Vraag ernaar bij de bibliotheek bij u in de buurt. Voor meer informatie kunt u terecht op de website www.informatiepuntdigitaleoverheid.nl
Meer informatie over Waterstofnetwerk Noordzeekanaalgebied en alle bijbehorende stukken vindt u op www.rvo.nl/waterstofnetwerk-nzkg. Heeft u vragen? Dan kunt u Bureau Energieprojecten bellen op 070 379 89 79.
Kopieer de link naar uw clipboard
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/stcrt-2024-36325.html
De hier aangeboden pdf-bestanden van het Staatsblad, Staatscourant, Tractatenblad, provinciaal blad, gemeenteblad, waterschapsblad en blad gemeenschappelijke regeling vormen de formele bekendmakingen in de zin van de Bekendmakingswet en de Rijkswet goedkeuring en bekendmaking verdragen voor zover ze na 1 juli 2009 zijn uitgegeven. Voor pdf-publicaties van vóór deze datum geldt dat alleen de in papieren vorm uitgegeven bladen formele status hebben; de hier aangeboden elektronische versies daarvan worden bij wijze van service aangeboden.