Regeling van de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit van 28 januari 20241, nr. WJZ/ 4392356, tot wijziging van de Regeling veterinaire maatregelen specifieke dierziekten of zoönosen vanwege aanpassing van het verbod op het bezoeken van vogelverblijfplaatsen

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,

Gelet op artikelen 5.1, eerste en tweede lid, en 5.6, eerste en tweede lid, aanhef en onderdeel b, van de Wet dieren;

Besluit:

ARTIKEL I

In artikel 3.8, tweede lid, onderdeel a, van de Regeling veterinaire maatregelen specifieke dierziekten of zoönosen wordt na ‘in de stal aanwezige personen,’ ingevoegd ‘ toezicht als bedoeld in artikel 5:15 van de Algemene Wet Bestuursrecht of opsporing als bedoeld in het Wetboek van Strafvordering en de Wet economische delicten,’.

ARTIKEL II

Deze regeling wordt bekendgemaakt op www.rijksoverheid.nl, en treedt onmiddellijk na haar bekendmaking op het internet2 in werking.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

’s-Gravenhage, 28 januari 2024

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, P. Adema

TOELICHTING

Om de verspreiding van vogelgriep te voorkomen zijn er al meer dan twee jaar maatregelen van kracht. Er wordt voortdurend gekeken naar welke maatregelen moeten worden ingesteld en welke kunnen worden ingetrokken. Dit wordt gedaan op basis van de actuele situatie, in overleg met uitvoerende en toezichthoudende instanties en in sommige gevallen ondersteund door de deskundigengroep dierziekten.

De regionale omgevingsdiensten en regionale uitvoeringsdiensten liepen in de praktijk door het bezoekersverbod tegen problemen aan. Deze partijen achten het wenselijk dat er voor hen een afwijkingsmogelijkheid wordt opgenomen.

Deze regeling wijzigt de Regeling veterinaire maatregelen specifieke dierziekten of zoönosen. Met deze regeling wordt verduidelijkt dat het bezoekverbod van vogelverblijfplaatsen voor toezichthouders en opsporingsambtenaren niet van toepassing is.

Het is een toezichthouder toegestaan een vogelverblijfplaats te betreden op grond van artikel 5:15 van de Algemene wet bestuursrecht, indien dit noodzakelijk is voor de uitoefening van toezicht op de naleving van regels. Hetzelfde geldt voor een opsporingsambtenaar die op grond van de Wet op de economische delicten of het Wetboek van Strafvordering bevoegd is de vogelplaats te betreden vanwege een verdenking van niet-naleving van regels. Hoewel voornoemde toezichthouder en opsporingsambtenaar zich reeds toegang mogen verschaffen tot vogelverblijfplaatsen op grond van artikel 5:15 van de Algemene wet bestuursrecht, de Wet op de economische delicten of het Wetboek van Strafvordering, wordt het vanuit oogpunt van duidelijkheid wenselijk geacht in de regeling expliciet een afwijking van het bezoekersverbod op te nemen.

Aangezien deze regels zijn vastgesteld in het kader van de aanpak van dierziektecrises, is afgezien van een adviesaanvraag aan het Adviescollege toetsing regeldruk, en van publicatie en inwerkingtreding op een vast verandermoment. Ook is er geen notificatie bij de Europese Commissie vereist in het kader van richtlijn 2015/15353 en van de Dienstenrichtlijn4.

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, P. Adema


X Noot
1

In de publicatie van de regeling op internet staat abusievelijk 29 januari 2024 vermeld.

X Noot
2

29 januari 2024

X Noot
3

Richtlijn nr. 2015/1535 van het Europees Parlement en de Raad van 9 september 2015 betreffende een informatieprocedure op het gebied van technische voorschriften en regels betreffende de diensten van de informatiemaatschappij (codificatie) (PbEU L 241).

X Noot
4

Richtlijn nr. 2006/123/EG van het Europees Parlement en de Raad van 12 december 2006 betreffende diensten op de interne markt (PbEU 2006, L 376).

Naar boven