Kennisgeving projectplan Waterwet Kaderrichtlijn Water Maas, Tranche 3, Maatregelen Ecologisch Herstel, Rijkswaterstaat, Deelproject 6

Logo Rijkswaterstaat

De Minister van Infrastructuur en Waterstaat maakt ter voldoening aan het bepaalde in de Algemene wet bestuursrecht (uniforme openbare voorbereidingsprocedure) het volgende bekend:

Bij besluit van 15 oktober 2024 is op grond van artikel 5.4, eerste lid, van de Waterwet het projectplan Waterwet, met kenmerk RWSZ2023-00017862, vastgesteld voor de realisatie van maatregelen ten behoeve van het ecologisch herstel van de waterkwaliteit middels het herstellen van leefgebieden van vissen, macrofauna en waterplanten en het realiseren van kwelgeulen, voor de deelgebieden gelegen in Deelproject 6 in de Zandmaas:

Maatregel (waterlichaam en kilometrering linker- of rechteroever)

Beschrijving

Geul Bouxweerd-Kerkhoofsmaesje

[ZM_86_L]

Aanleg 450 m geïsoleerde (kwel)geul met drempel

Geul Bouxweerd

[ZM_86_L]

Aanleg 1100 m geïsoleerde (kwel)geul met drempel

Oever Bouxweerd

[ZM_87_L]

Aanleg 910 m natuurvriendelijke oever door verwijderen bestorting en preventief ontgraven oever

Geulen Rijkelse Bemden

[ZM_90_R]

Aanleg 510 m geïsoleerde (kwel)geul en een eenzijdig aangetakte geul

Monding Stepkensbeek

[ZM_110_R]

Natuurlijk inrichten beekmonding door verleggen beekloop

Oever Broekhuizerweerd-2

[ZM_122_L]

Aanleg 300 m natuurvriendelijke oever door verwijderen bestorting en preventief ontgraven oever

Geul Wellerlooi

[ZM_129_R]

Aanleg 1200 m geïsoleerde (kwel)geul

Monding Looise Graaf

[ZM_130_R]

Natuurlijk inrichten beekmonding door verwijderen breuksteen en verlagen en aanpassen bodem

Oever Bergen-5

[ZM_141_R]

Aanleg 490 m natuurvriendelijke oever door verwijderen

Oever Afferden-2

[ZM_144_R]

Aanleg 390 m natuurvriendelijke oever door verwijderen bestorting

Eveneens is bij besluit van 6 november 2023, RWS-2023/45036, een m.e.r.-beoordelingsbesluit vastgesteld.

Ontwerp-projectplan

Het ontwerp-projectplan en de bijbehorende stukken hebben van 5 december 2023 tot en met 15 januari 2024 ter inzage gelegen. Op het ontwerp-projectplan zijn twaalf zienswijzen binnengekomen. De beantwoording van de zienswijzen is opgenomen in de nota van antwoord, waarin is weergegeven op welke wijze met de binnengekomen reacties op het ontwerp-projectplan is omgegaan. De nota van antwoord is opgenomen als bijlage bij het projectplan Waterwet.

Waar kunt u de stukken inzien?

U vindt het projectplan Waterwet met alle bijlagen op het Rijkswaterstaat Publicatie Platform (https://open.rijkswaterstaat.nl) onder het tabblad ‘Ter inzage’. Verder is het projectplan Waterwet van 16 oktober 2024 tot en met 26 november 2024 tijdens reguliere openingstijden, na telefonische afspraak, in te zien op de volgende locatie:

Rijkswaterstaat Zuid-Nederland, Magistratenlaan 82, 5223 MB te ’s‑Hertogenbosch.

Bent u het niet eens met dit besluit?

Dan kunt u op grond van de Algemene wet bestuursrecht beroep indienen bij de bestuursrechter. Met deze procedure legt u de zaak aan de rechter voor om te bepalen of Rijkswaterstaat het juiste besluit heeft genomen. U moet hiervoor wel belanghebbende bij het besluit zijn. U bent belanghebbende als uw belangen rechtstreeks bij het besluit zijn betrokken.

Hoe dient u beroep in?

Om in beroep te gaan bij de bestuursrechter moet u, binnen zes weken na de dag waarop dit besluit is bekendgemaakt, een beroepschrift indienen. U kunt uw beroepschrift sturen naar de sector bestuursrecht van de rechtbank binnen het rechtsgebied waar u uw woonplaats heeft.

In het beroepschrift moet in ieder geval het volgende staan:

  • -

    uw naam en adres;

  • -

    een duidelijke omschrijving van het besluit waartegen u beroep instelt (bijvoorbeeld door de datum en het kenmerk van het besluit te vermelden) en zo mogelijk een kopie van het besluit;

  • -

    de reden waarom u beroep instelt;en

  • -

    de datum en uw handtekening.

Voor de behandeling van een beroepschrift wordt een bedrag aan griffierecht in rekening gebracht.

Crisis- en Herstelwet

Op dit besluit is afdeling 2 van hoofdstuk 1 van de Crisis- en herstelwet van toepassing. Dat betekent voor uw beroepschrift dat:

  • -

    de beroepsgronden in het beroepschrift worden opgenomen;

  • -

    het beroep niet-ontvankelijk wordt verklaard, indien binnen de beroepstermijn geen gronden zijn ingediend; en

  • -

    deze na afloop van de beroepstermijn niet meer kunnen worden aangevuld.

Voorlopige voorziening

Het indienen van een beroepschrift heeft geen schorsende werking. Dat betekent dat het besluit blijft gelden in de tijd dat uw beroepschrift in behandeling is. Als u dit niet wilt, bijvoorbeeld omdat het besluit onherstelbare gevolgen heeft voor u, dan kunt u een verzoek om voorlopige voorziening indienen bij de Voorzieningenrechter van de rechtbank binnen het rechtsgebied waar u uw woonplaats heeft. De rechtbank zal u hiervoor griffierecht in rekening brengen.

U kunt uw verzoek om voorlopige voorziening of uw beroep ook digitaal instellen bij genoemde rechtbank via http://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht. Daarvoor moet u wel beschikken over een elektronische handtekening (DigiD). Kijk op de genoemde site voor de precieze voorwaarden.

Meer weten of vragen?

Voor het verkrijgen van nadere inlichtingen over de procedure kunt u tijdens kantooruren contact opnemen met het Service Center Vergunningen Rijkswaterstaat (088-7974300). Kijk voor meer informatie over het KRW Maas-programma en een klikbare kaart met alle maatregelen die in voorbereiding en uitvoering zijn op: https://www.samenwerkenaanriviernatuur.nl/overzicht-projecten/maas/.

DE MINISTER VAN INFRASTRUCTUUR EN WATERSTAAT

namens deze,

Het hoofd vergunningverlening Rijkswaterstaat Zuid-Nederland,

P.A.M. Smeets

Naar boven