Regeling van de Staatssecretaris van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur van 15 oktober 2024, nr. WJZ/87091043 tot wijziging van de Subsidieregeling permanente reductie rechten op de inzet van staand net en zegen in het IJsselmeergebied

De Staatssecretaris van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur,

Gelet op artikel 3 van de Kaderwet EZK- en LNV-subsidies;

Besluit:

ARTIKEL I

De Subsidieregeling permanente reductie van de rechten op de inzet van staand net en zegen in het IJsselmeergebied wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 4 wordt als volgt gewijzigd:

1. Het eerste lid komt te luiden:

Het subsidieplafond voor de subsidie, bedoeld in artikel 3, eerste en tweede lid, bedraagt € 1.450.000,–.

2. Het tweede lid vervalt, onder vernummering van het derde en vierde lid tot tweede en derde lid.

B

In artikel 7, eerste lid, wordt ‘1 juli 2024 tot en met 12 augustus 2024’ vervangen door ‘1 tot en met 15 november 2024’.

C

In artikel 8, eerste lid, wordt ‘8 oktober 2024’ vervangen door ‘7 december 2024’.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 november 2024. Indien de Staatscourant waarin deze regeling wordt geplaatst, wordt uitgegeven na 31 oktober 2024, treedt zij in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst, en werkt zij terug tot en met 1 november 2024.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

’s-Gravenhage, 15 oktober 2024

De Staatssecretaris van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur, J.F. Rummenie

TOELICHTING

I. ALGEMEEN

1. Aanleiding en doel

Sinds 2019 wordt samen met alle stakeholders gewerkt aan de uitvoering van de afspraken uit het Actieplan toekomstbestendig visserijbeheer IJsselmeergebied (hierna: Actieplan). Doel van het Actieplan is om in de periode tot eind 2025 in een aantal stappen toe te werken naar een duurzame visserijsituatie voor de nettenvisserij op het IJsselmeer. Belangrijk element hierin is een laatste reductiestap van het totaal aantal netten dat op het IJsselmeer/Markermeer mag worden ingezet. Uit onderzoek van het Wageningen Marine Research is gebleken dat er nog een verdere reductie van ca. 10% van de visserijdruk nodig is om tot de beoogde duurzame visserijsituatie te komen.

Om deze reductie te realiseren is een subsidieregeling opgesteld, de Subsidieregeling permanente reductie van de rechten op de inzet van staand net en zegen (hierna: de regeling), die in de periode van 1 juli 2024 tot en met 12 augustus 2024 is opengesteld.1 Deze regeling maakte het mogelijk voor vissers om op vrijwillige basis tegen betaling afstand te doen van (een deel van) hun rechten om te vissen met het staand want en/of hun rechten om te vissen met de zegen.

Voor verdere toelichting omtrent de aanleiding voor het openstellen van de regeling en het doel en de invulling hiervan in relatie tot het Actieplan wordt verwezen naar de toelichting van de regeling.

Uit contacten met de sector is gebleken dat sommige vissers wegens de zomer-/vakantieperiode geen gebruik hebben kunnen maken van de regeling. Om deze vissers tegemoet te komen en de beoogde reductie van visserijdruk te realiseren, wordt de regeling thans nogmaals kortstondig voor inschrijving opengesteld.

2. Inhoud van deze wijzigingsregeling

Deze wijzigingsregeling strekt er uitsluitend toe om een nieuwe openstellingsperiode te regelen, alsmede een daarbij behorend subsidieplafond en een periode waarbinnen op de aanvragen zal worden beslist. Voor het overige blijft de regeling gehandhaafd.

2.1 Begunstigden

IJsselmeervissers2 die rechten op de inzet van staand net of zegenrechten op hun vergunning hebben staan, komen in aanmerking voor deze subsidieregeling. Zie voor overige toelichting de toelichting bij de regeling.

2.2 Hoogte van de subsidie

De uit te keren subsidies per ingeleverd recht om met netten te vissen zijn ongewijzigd ten opzichte van de eerdere openstellingsperiode. Voor verdere toelichting omtrent de berekening van de subsidiebedragen wordt verwezen naar de toelichting van de regeling.

2.3 Plafond en verdeling

Het plafond voor de subsidieregeling is vastgesteld op € 1.450.000,– in totaal. Dit is het resterende totaalbedrag wat vanuit het Ministerie van LVVN, beschikbaar is na aftrek van de uitvoeringskosten voor de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (hierna: RVO). Wanneer niet alle tijdig ingediende aanvragen kunnen worden gehonoreerd, worden de subsidies verdeeld op basis van het ‘wie het eerst komt, wie het eerst maalt’ principe. In deze openstellingsperiode wordt, in afwijking met de eerdere openstelling, geen scheiding aangebracht tussen een bedrag dat voor de subsidie van zegenvisserij beschikbaar is een bedrag dat voor uitkoop van staand net visserij beschikbaar is. Hiermee is het volledige maximale bedrag beschikbaar voor subsidies voor ofwel zegenvisserij ofwel staand net visserij.

2.4 Aanvraag en directe vaststelling

De subsidie kan worden aangevraagd gedurende een periode van twee weken. Dit betreft een korte periode. De vissers zijn vanuit de eerdere openstellingsperiode reeds bekend met de systematiek van de uitkoopregeling. Voorafgaand aan de nieuwe openstelling van de regeling worden de vissers per brief opnieuw geïnformeerd. Dit geeft de vissers voldoende tijd om een aanvraag voor te bereiden en in te dienen.

De aanvraag kan zowel online als op papier worden gedaan, steeds bij RVO als uitvoerder van deze regeling. Voor verdere toelichting omtrent de aanvraag en directe vaststelling wordt verwezen naar de toelichting bij de regeling.

2.5 Afwijzingsgronden

De afwijzingsgronden zoals vermeld in artikel 11 van de regeling blijven ongewijzigd. Voor verdere toelichting in dit kader wordt verwezen naar de toelichting bij de regeling.

3. Fiscale aspecten

Voor verdere toelichting omtrent consequenties voor de fiscale aspecten, zoals de belastingheffing voor IJsselmeervissers, wordt verwezen naar de toelichting bij de regeling.

4. Staatssteun

De regeling is op 25 augustus 2023 genotificeerd bij de Europese Commissie (dossiernummer notificatie SA.102930 (2023/N)). De Europese Commissie heeft bij besluit van 5 februari 2024 goedkeuring verleend aan de staatssteun.

De goedkeuring van de Europese Commissie gaat uit van een uiterste datum van verstrekking van 31 december 2024. Daarbij zijn het doel en de noodzaak van de regeling niet gewijzigd en brengt deze nieuwe openstelling geen verandering aan in de concurrentiesituatie en de toetsingscriteria. Daarmee past de nieuwe openstelling van de regeling binnen de goedkeuring zoals deze is verleend door de Europese Commissie. De Europese Commissie is hierover geïnformeerd.

5. Regeldruk en administratieve lasten

De berekende regeldruk zal met deze heropeningstelling van de regeling ongewijzigd blijven. Voor verdere toelichting hierover wordt verwezen naar de toelichting bij de regeling.

6. Uitvoerbaarheid en handhaafbaarheid

De uitvoering van deze subsidieregeling is in handen van RVO. Bij de totstandkoming van zowel de eerdere openstelling als bij deze heropenstelling van de regeling, is RVO betrokken bij de uitvoerbaarheid van de regeling en een uniforme uitvoeringspraktijk. Voor verdere toelichting hierover wordt verwezen naar de regeling.

7. Inwerkingtreding

In beginsel treedt de regeling in werking met ingang van 1 november 2024. Bij het proces van subsidieverstrekking is, gezien de goedkeuring van de Europese Commissie tot en met 31 december 2024, enige spoed geboden. Daarom voorziet artikel II, mocht de publicatie in de Staatscourant niet tijdig plaatsvinden, dat de regeling terugwerkende kracht heeft tot en met 1 november 2024. Zo loopt de uitvoering van de regeling geen vertraging op en kunnen de gelden, ondanks de korte termijnen, op tijd worden uitgekeerd. Het is in het belang van de doelgroep dat de hernieuwde openstelling geen vertraging oploopt. De doelgroep moet in staat zijn tijdig aanspraak te maken op de gelden die beschikbaar zijn voor de reductie van de visserijdruk.

Ten aanzien van de invoeringstermijn van tenminste twee maanden tussen bekendmaking en inwerkingtreding wordt afgeweken van de systematiek van de vaste verandermomenten, bedoeld in aanwijzing 4.17, tweede lid, van de Aanwijzingen voor de regelgeving conform aanwijzing 4.17 lid 5 onder a.

Zo biedt de regeling de sector de mogelijkheid om tegen betaling afstand te doen van visrechten en wordt met de regeling tegemoetgekomen aan de wens van de sector om nogmaals tot openstelling over te gaan. Het is zodoende van belang voor de visserij dat de regeling nogmaals wordt opengesteld. Hierbij is ook van belang geacht dat de door de Europese Commissie gegeven toestemming voor de regeling slechts geldig is tot 31 december 2024. Indien de regeling niet opnieuw wordt opengesteld, kan na deze datum het hiervoor gereserveerde subsidiebudget niet langer worden gebruikt. Dit zou ten nadele zijn van zowel de visstand als de visserij.

Tevens is van belang geacht dat de doelgroep reeds bij de eerdere openstelling uitgebreid is geïnformeerd over de regeling en dat zij enkele weken voorafgaand aan de datum van de heropenstelling van de regeling opnieuw een brief met informatie over de heropenstelling van de subsidieregeling ontvangen.

Gelet op het bovenstaande wordt niet verwacht dat een afwijking van de vaste verandertermijn tot problemen leidt. De doelgroep van de regeling is gebaat bij een spoedige inwerkingtreding

De Staatssecretaris van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur, J.F. Rummenie


X Noot
1

Regeling van de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit van 29 april 2024, nr. WJZ/ 45789941, houdende vaststelling van een subsidiekader ten behoeve van een permanente reductie van de rechten op de inzet van staand net en zegen in het IJsselmeergebied (Stcrt. 2024, 14179).

X Noot
2

MKB-ondernemingen die visserij in het IJsselmeer beoefenen waarvoor een visvergunning en een schriftelijke toestemming als bedoeld in artikel 21, tweede lid, onderdeel a, van de Visserijwet 1963 zijn verleend.

Naar boven