Netuitbreiding Maasbracht–Eindhoven, Ministerie van Economische Zaken

Kennisgeving voornemen en voorstel voor participatie

Het Ministerie van Klimaat en Groene Groei (hierna: KGG) en TenneT TSO B.V. (hierna: TenneT) zijn van plan om een nieuwe 380 kV-hoogspanningsverbinding te realiseren tussen de 380 kV-hoogspanningsstations Maasbracht en Eindhoven. Deze netuitbreiding wordt aangesloten op de bestaande hoogspanningsstations in de gemeenten Maasgouw en Eindhoven. In deze kennisgeving leest u wat het project inhoudt op hoofdlijnen, waarover u kunt meedenken en hoe u kunt reageren. In het voornemen worden de plannen voor het project beschreven. Het participatieplan beschrijft hoe de omgeving bij het energieproject wordt betrokken. Hiermee wordt de verkenningsfase gestart.

Van vrijdag 4 oktober 2024 tot en met donderdag 14 november 2024 kunt u reageren op het voornemen en het voorstel voor participatie.

Wat houdt het project in?

Het plan is om een nieuwe 380 kV-hoogspanningsverbinding aan te leggen tussen de hoogspanningsstations Maasbracht en Eindhoven. De Minister van KGG coördineert de procedure die nodig is voor de besluitvorming. TenneT legt de hoogspanningsverbinding aan.

De procedure

Het project zit nu in de verkenningsfase. Er is een zoekgebied bepaald en de uitgangspunten zijn bekend. Hiermee worden de mogelijkheden van verschillende tracés (routes) onderzocht. Na de verkenning kiezen de Ministers van KGG en Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening (hierna:VRO) een tracé. Dit doen zij op basis van onderzoeken, adviezen en inbreng van de omgeving. In de uitwerkingsfase (verwacht tussen 2027 en 2030) wordt gewerkt aan het definitieve tracé. Dat wordt vastgesteld met een projectbesluit. Daarna start de bouw.

Wat doet het ministerie?

De Minister van KGG en de Minister van VRO stellen het projectbesluit vast. Besluiten die voor het project nodig zijn, worden voorbereid in één gecoördineerde procedure. De Minister van KGG coördineert deze procedure.

Waarom is dit project nodig?

De bestaande 380 kV-hoogspanningsverbinding tussen Maasbracht en Eindhoven kan vanaf 2030 niet genoeg stroom vervoeren. Dit knelpunt op de huidige hoogspanningsverbinding ontstaat door meer opwek van duurzame energie op zee én de grotere vraag naar elektriciteit van huishoudens en bedrijven in Noord-Brabant en Limburg. Deze extra 380 kV-hoogspanningsverbinding biedt de oplossing voor het vervoer van stroom.

Samenhang met andere projecten

Het project staat niet op zichzelf, maar hangt samen met andere projecten die TenneT uitvoert. De uitwerking en besluitvorming worden zoveel mogelijk op elkaar afgestemd. Er is samenhang met de vernieuwing van 380 kV-hoogspanningsstations Maasbracht en Eindhoven en met het uitbreiden van de capaciteit van bestaande 380 kV-hoogspanningsverbindingen van Maasbracht naar Eindhoven, Boxmeer en Graetheide. Ook komt er een nieuwe 150 kV-hoogspanningsverbinding tussen Eindhoven en Maarheeze en wordt station Maarheeze vernieuwd en opgewaardeerd. In het Voornemen staan andere raakvlakken omschreven zoals met het programma Verbindingen Aanlanding Wind op Zee (VAWOZ).

Participatie: uw mening en inbreng zijn belangrijk

Dit project raakt de belangen van veel partijen zoals burgers, bedrijven, maatschappelijke organisaties en bestuursorganen. Het Ministerie van KGG en TenneT vinden het daarom belangrijk dat deze partijen de mogelijkheid hebben om ideeën in te brengen en mee te denken over het project. In het Voornemen en Participatieplan staat beschreven hoe de verschillende partijen worden betrokken. Dit Participatieplan wordt geactualiseerd bij verschillende fasen in het project.

Webinar

Op donderdag 17 oktober om 19.30 uur kunt u een Webinar volgen. Daarin wordt meer over het project verteld en kunt u vragen stellen. Het Webinar is na afloop terug te zien. Op www.rvo.nl/netuitbreiding-maasbracht-eindhoven vindt u de link. Inschrijven is niet nodig.

Inloopbijeenkomsten

U bent welkom bij de inloopbijeenkomsten die het Ministerie van KGG organiseert samen met TenneT. U kunt daar uw vragen stellen. Er is geen algemene presentatie. U kunt (zonder aanmelding) in- en uitlopen tussen 19.00 en 21.00 uur.

De bijeenkomsten zijn op:

Bij de inloopbijeenkomst vindt u informatie over het project en over de procedure. Ook kunt u uw vragen stellen aan medewerkers van de TenneT en het Ministerie van Klimaat en Groene Groei.

Wilt u reageren?

U kunt van vrijdag 4 oktober 2024 tot en met donderdag 14 november 2024 reageren op het Voornemen en het Participatieplan. In deze periode kunt u deze documenten bekijken op www.rvo.nl/netuitbreiding-maasbracht-eindhoven.

U kunt op drie manieren reageren.

Wilt u uw brief ondertekenen en uw adres vermelden? Dan sturen wij u per brief een ontvangstbevestiging.

  • 3. Voor het opnemen van mondelinge reactie is er tijdens de inloopbijeenkomst een notulist aanwezig. Ook kunt u op werkdagen tussen 9.00 en 17.00 uur bellen met Bureau Energieprojecten op 070 379 89 79.

Wat gebeurt er met uw reactie?

Uw reactie op het voornemen wordt gebruikt bij het opstellen van de zogenoemde concept Notitie Reikwijdte en Detailniveau (concept-NRD). In de concept-NRD staat welke tracé-alternatieven in de volgende fase van het project worden onderzocht en hoe het onderzoek wordt gedaan. De concept-NRD zal naar verwachting medio 2025 ter inzage liggen.

Uw reactie op het participatieplan wordt gebruikt om het participatieproces verder uit te werken. Ingediende reacties toetsen we inhoudelijk en bundelen we in een Reactienota. Het participatieplan zal aan de hand van de nieuwe inzichten geüpdatet worden en tegelijk met de Reactienota, en de concept-NRD gepubliceerd worden.

Heeft u hulp nodig?

De overheid vindt het belangrijk dat iedereen mee kan doen. Niet iedereen is even handig met computers. Daarom zijn er Informatiepunten Digitale Overheid. Deze informatiepunten vindt u in de bibliotheken. U kunt er makkelijk binnenlopen om uw vragen over websites van de overheid te stellen. Bijvoorbeeld voor het op de computer bekijken van documenten die bij dit project horen. Vraag ernaar bij de bibliotheek bij u in de buurt. Voor meer informatie kunt u terecht op de website: www.informatiepuntdigitaleoverheid.nl.

Wilt u meer weten?

Meer informatie over de netuitbreiding Maasbracht–Eindhoven en alle bijbehorende documenten vindt u op www.rvo.nl/netuitbreiding-maasbracht-eindhoven en www.tennet.eu/netuitbreiding-maasbracht-eindhoven. Heeft u vragen over de procedure? Bel dan met telefoonnummer 070 379 89 79. Of stel uw vragen tijdens één van de inloopbijeenkomsten.

Naar boven