Staatscourant van het Koninkrijk der Nederlanden
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport | Staatscourant 2024, 31164 | beleidsregel |
Zoals vergunningen, bouwplannen en lokale regelgeving.
Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.
U bent hier:
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport | Staatscourant 2024, 31164 | beleidsregel |
Inhoud
Beleidsregel gevolmachtigde CZ Zorgkantoor
Inleiding
Hoofdstuk 1 Definities
Hoofdstuk 2 Beleidsregel gevolmachtigde
Beleidsregel gevolmachtigde CZ Zorgkantoor
CZ Zorgkantoor,
Gelet op artikel 5.11 Rlz en de daarin besloten bevoegdheid om te beoordelen of een gevolmachtigde namens een Wlz-verzekerde het pgb-beheer op zich mag nemen,
besluit:
Het zorgkantoor is uitvoerder van de Wet langdurige zorg (Wlz). De Wlz komt in beeld als vangnet voor mensen als ze niet (meer) in staat zijn om voor zichzelf te zorgen ondanks steun van de omgeving, zorgverzekeraar of gemeente. Wlz zorg kan ingekocht worden met een persoonsgebonden budget (pgb).
Het zorgkantoor heeft tot taak om voorafgaand aan de inkoop van zorg te controleren in hoeverre de zorg inhoudelijk aan de voorwaarden van de Wlz voldoet en of het pgb-beheer voldoende waarborgen biedt ten aanzien van de verplichtingen bij het pgb.
Het zorgkantoor bekijkt of de budgethouder en/of diens vertegenwoordiger aan die verplichtingen kan voldoen. Het zorgkantoor kan besluiten dat een Wlz-verzekerde alleen een pgb-Wlz krijgt als er iemand is die de Wlz-verzekerde ondersteunt. Dat wordt een gevolmachtigde genoemd.
De begripsbepalingen van artikel 1.1.1 van de Wet langdurige zorg (Wlz), artikel 1.1.1 van het Besluit langdurige zorg (Blz) en artikel 1.1 van de Regeling langdurige zorg (Rlz) zijn van overeenkomstige toepassing op deze beleidsregel.
Gevolmachtigde
Degene die door de Wlz-verzekerde is gemachtigd om namens de Wlz-verzekerde (rechts)handelingen van pgb-beheer te verrichten, als bedoeld in artikel 3:60 BW. De machtiging vindt plaats op basis van het machtigingsformulier pgb-beheerder.
Pgb-beheerder
Degene die het budgetbeheer voert, al dan niet namens de budgethouder. Taken van pgb-beheer omvatten onder meer het inkopen van doelmatige, passende en kwalitatieve zorg, het coördineren en evalueren van de zorg en de daarbij behorende administratie.
Belangenverstrengeling
Een situatie waarbij een persoon een met diens professionele taak als pgb-beheerder strijdig belang heeft. Door deze strijdigheid is er een reëel risico dat de persoonlijke belangen de professionele belangen op een zodanige doorkruisen dat verplichtingen bij het pgb niet worden nagekomen.
Is de persoon die het pgb wil gaan beheren een gevolmachtigde? Dan stelt het zorgkantoor hieraan extra voorwaarden.
De gevolmachtigde is een persoon die door de budgethouder of wettelijk vertegenwoordiger is aangewezen als pgb-beheerder. Een budgethouder of wettelijk vertegenwoordiger geeft iemand een volmacht door het landelijk vastgestelde machtigingsformulier pgb beheerder te ondertekenen. Het zorgkantoor toetst of deze persoon pgb-vaardig is.
De gevolmachtigde heeft de volledige regie en neemt alle verantwoordelijkheden en taken voor het pgb-beheer op zich: het inkopen van doelmatige, passende en kwalitatieve zorg, het coördineren en evalueren van de zorg en de daarbij horende administratie.
De gevolmachtigde moet voldoen aan de volgende voorwaarden:
1. De gevolmachtigde is geen betaalde zorgverlener van de budgethouder.
Wanneer een persoon zowel het budget beheert als pgb-zorgverlener is, kan er sprake zijn van belangenverstrengeling. Voor de gevolmachtigde is het dan lastiger om de inzet van de zorg objectief te beoordelen. De gevolmachtigde moet zorgverleners kunnen aansturen, de zorg coördineren en opdrachtgevers- en/of goed werkgeverschap uitvoeren. Dit kan niet voldoende onafhankelijk wanneer de gevolmachtigde ook zorgverlener is. De taak van een zorgverlener is om de zorg te leveren, niet om het pgb te beheren. Uitzonderingen zijn mogelijk als de gevolmachtigde eerste- of tweedegraads familie1 is van de budgethouder.
2. De gevolmachtigde wordt niet betaald voor de rol als gevolmachtigde.
De gevolmachtigde mag geen financieel voordeel hebben bij het beheer van het pgb. Dit werkt namelijk belangenverstrengeling in de hand.
3. De gevolmachtigde beheert het pgb voor maximaal 3 budgethouders.
Gevolmachtigde zijn vraagt aandacht en tijd. Gevolmachtigden zetten zich in voor de zorg van de budgethouder. Dit betekent ook dat zij de budgethouder met regelmaat zien en/of spreken. Door een grens van maximaal 3 budgethouders te stellen, heeft de gevolmachtigde voldoende tijd om de budgethouder op een goede manier bij te staan. De gevolmachtigde zorgt ervoor dat er kwalitatieve zorg wordt ingekocht en dat deze zorg daadwerkelijk wordt verleend.
4. De gevolmachtigde zit niet in detentie.
Een gevolmachtigde moet in staat zijn om de zorgsituatie van de budgethouder te beoordelen en om adequaat actie te ondernemen. Een gevolmachtigde komt bij de budgethouder thuis, spreekt zorgverleners en gaat in op verzoeken en verplichtingen van het zorgkantoor. Dat lukt niet als een gevolmachtigde in detentie zit.
5. De gevolmachtigde moet de Nederlandse taal machtig zijn.
Dit is nodig om te communiceren met het zorgkantoor, de Sociale Verzekeringsbank (SVB) en de zorgverleners.
6. De gevolmachtigde is duurzaam betrokken bij budgethouder.
In het belang van de budgethouder dient de gevolmachtigde de taak voor een langere periode op zich neemt.
7. De gevolmachtigde is een natuurlijk persoon.
Rechtspersonen, bijvoorbeeld een bedrijf of organisatie, zijn geen natuurlijke personen. Een rechtspersoon mag niet gevolmachtigd worden.
8. De gevolmachtigde heeft een woonadres.
De gevolmachtigde heeft een bekend woonadres. In Nederland betekent dit een adres dat staat in de Basisregistratie Personen (BRP). Wanneer de gevolmachtigde in het buitenland woont, geeft de gevolmachtigde het woonadres door aan het zorgkantoor.
9. De gevolmachtigde woont op redelijke afstand van de budgethouder om toezicht te kunnen houden op de zorg die de budgethouder ontvangt. Of de gevolmachtigde toont aan dat gevolmachtigde voldoet aan de taken en verantwoordelijkheden van een pgb-beheerder, ondanks de fysieke afstand.
Het is belangrijk dat er goed toezicht is op de levering van de juiste zorg. Een gevolmachtigde moet dan ook op tijd kunnen ingrijpen als dit niet het geval is. Een gevolmachtigde is op de hoogte van wat er speelt. Als redelijke afstand geldt een grens van 200 kilometer. Woont de gevolmachtigde verder weg, dan kan het zorgkantoor vragen hoe vaak de gevolmachtigde aanwezig is op locatie bij de budgethouder en hoe de gevolmachtigde zicht houdt op de kwaliteit en passendheid van de zorg.
10. De gevolmachtigde heeft minimaal elke maand persoonlijk contact met de budgethouder en met de zorgverleners over de kwaliteit en passendheid van de zorg.
Het is belangrijk dat er goed toezicht is op de levering van de juiste zorg. Een gevolmachtigde moet dan ook op tijd kunnen ingrijpen als dit niet het geval is. Een gevolmachtigde moet weten wat er speelt.
11. De gevolmachtigde zit niet in de Wet schuldsanering natuurlijke personen (Wsnp), is niet failliet verklaard en er is bij gevolmachtigde geen sprake van surseance van betaling.
Dit geldt ook al op het moment dat een verzoek tot van toepassing verklaring van die regelingen bij de rechtbank is ingediend.
12. De gevolmachtigde heeft geen wettelijk vertegenwoordiger.
Als een rechter een wettelijk vertegenwoordiger heeft aangesteld, heeft de rechtbank geconstateerd dat deze persoon onvoldoende in staat is om de inhoud van de zorg en/of een correcte financiële administratie bij te houden.
13. De gevolmachtigde heeft eerder bewezen in staat te zijn om alle taken en verantwoordelijkheden van een pgb-beheerder uit te voeren als diegene eerder pgb-beheerder is geweest.
Er is niet gebleken dat de gevolmachtigde bij een eerdere pgb-toekenning niet in staat is geweest om alle taken en verantwoordelijkheden van een pgb-beheerder uit te voeren.
14. De gevolmachtigde moet op de hoogte zijn van de zorg in natura (ZIN) die de budgethouder krijgt.
Als de budgethouder naast pgb ook zorg in natura (ZIN) ontvangt, is het belangrijk dat de gevolmachtigde daarvan op de hoogte is. Op het moment dat de zorgsoort en/of zorgbehoefte wijzigt in het pgb kan dit gevolgen hebben voor de ZIN (en andersom). Een gevolmachtigde heeft dus de totale zorginzet in beeld: de zorg vanuit het pgb en de ZIN.
Voldoet de beoogd gevolmachtigde naar het oordeel van het zorgkantoor aan alle voorwaarden? Dan mag deze persoon als gevolmachtigde optreden namens de Wlz-verzekerde.
Kopieer de link naar uw clipboard
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/stcrt-2024-31164.html
De hier aangeboden pdf-bestanden van het Staatsblad, Staatscourant, Tractatenblad, provinciaal blad, gemeenteblad, waterschapsblad en blad gemeenschappelijke regeling vormen de formele bekendmakingen in de zin van de Bekendmakingswet en de Rijkswet goedkeuring en bekendmaking verdragen voor zover ze na 1 juli 2009 zijn uitgegeven. Voor pdf-publicaties van vóór deze datum geldt dat alleen de in papieren vorm uitgegeven bladen formele status hebben; de hier aangeboden elektronische versies daarvan worden bij wijze van service aangeboden.