Gaswinning FFW, Kennisgeving voornemen en voorstel voor participatie, Ministerie van Klimaat en Groene Groei

Vermilion Energy Netherlands B.V. (hierna: Vermilion) is van plan om aardgas op te sporen en te produceren in de gemeenten De Fryske Marren en Súdwest-Fryslân. Het Ministerie van Klimaat en Groene Groei (hierna: KGG) coördineert de procedure. In deze kennisgeving leest u wat het project inhoudt op hoofdlijnen, waarover u kunt meedenken en hoe u kunt reageren. In het voornemen worden de plannen voor het project beschreven. Het voorstel voor participatie beschrijft hoe de omgeving bij het energieproject wordt betrokken. Hiermee wordt de verkenningsfase gestart.

Van 27 september tot en met 7 november 2024 kunt u reageren op het voornemen en het voorstel voor participatie.

Wat houdt het project in?

Het project Gaswinning FFW gaat over de opsporing en productie van aardgas in de gemeenten De Fryske Marren en Súdwest-Fryslân. Vermilion is hiervoor de initiatiefnemer. Bij dit project hoort het oprichten van maximaal drie mijnbouwlocaties (inclusief toegangsweg), het uitvoeren van exploratieboring(en) vanaf deze mijnbouwlocatie(s) en, als het FFW gasveld economisch winbaar aardgas aantoont, het oprichten van een productie-installatie op deze locatie(s). Om gaswinning mogelijk te maken, moet(en) de genoemde locatie(s) verbonden worden met de bestaande infrastructuur van Vermilion.

De procedure

Voor de aanleg of uitbreiding van een mijnbouwwerk voor de opsporing of winning van koolwaterstoffen in of onder een Natura 2000-gebied of een bijzonder nationaal natuurgebied is de projectprocedure van toepassing. Deze regeling ziet erop toe dat procedures worden afgestemd met initiatiefnemers, bevoegde gezagen, belanghebbenden, grondeigenaren en burgers. Op deze manier wordt het project en bijbehorende infrastructuur ruimtelijk zorgvuldig ingepast. Dit wordt uiteindelijk vastgelegd in een projectbesluit. Het project zit nu in de verkenningsfase. In deze fase worden de mogelijkheden van de verschillende locaties en tracés onderzocht. Voor dit project wordt in deze fase géén voorkeursbeslissing genomen. In een voorkeursbeslissing geeft het bevoegd gezag aan welke oplossing de voorkeur van het bevoegd gezag heeft. Dit project eindigt in deze fase met een voorkeursalternatief. Hierin maken de Ministers van KGG en van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening (hierna: VRO) een keuze voor de locaties en het tracé. Dit doen ze op basis van adviezen, onderzoeken en inbreng vanuit de omgeving. In de planuitwerkingsfase (verwacht 2025 tot 2028) wordt het voorkeursalternatief uitgewerkt. Hierna worden de definitieve locaties en het definitieve tracé van de nieuwe verbindingen vastgelegd in een projectbesluit. Bij het nemen van het besluit of er gas gewonnen mag worden, wordt rekening gehouden met of de procedure zorgvuldig is doorlopen en of er is aangetoond dat de winning op een veilige en verantwoorde manier kan plaatsvinden.

Wat doet het ministerie?

De Minister van KGG en de Minister van VRO stellen het projectbesluit vast. Besluiten die voor het project nodig zijn, worden zoveel mogelijk voorbereid in één gecoördineerde procedure. De Minister van KGG coördineert deze procedure.

Waarom is dit project nodig?

De energietransitie is een van de belangrijkste uitdagingen van deze tijd. De energiesector is volop in beweging. Maar hoe snel alle ontwikkelingen ook gaan, er is niet genoeg duurzame energie om aardgas te vervangen. Op dit moment is meer dan 90% van alle Nederlandse woningen nog afhankelijk van aardgas voor een warm huis of een warme douche. Ook de industrie kan voorlopig niet zonder aardgas om haar producten te produceren. En voor de totale energievoorziening van Nederland – dus ook bij de productie van elektriciteit – zijn we afhankelijk van aardgas.

Participatie: uw mening en inbreng zijn belangrijk

Dit project raakt de belangen van veel partijen zoals burgers, bedrijven, maatschappelijke organisaties en bestuursorganen. Het Ministerie van KGG en Vermilion vinden het daarom belangrijk dat deze partijen de mogelijkheid hebben om ideeën in te brengen en mee te denken over het project. U kunt in deze fase bijvoorbeeld mee denken over de locatie-alternatieven. In het voornemen en voorstel voor participatie staat verder beschreven hoe de verschillende partijen worden betrokken. Dit voorstel voor participatie wordt een participatieplan en geactualiseerd bij verschillende fasen in het project.

Inloopbijeenkomst

U bent welkom bij de inloopbijeenkomst die het Ministerie van KGG organiseert, samen met Vermilion. U kunt daar uw vragen stellen. Er is geen plenaire presentatie. U kunt (zonder aanmelding) in- en uitlopen tussen 19.00 en 21.00 uur.

De bijeenkomst is op:

Bij de inloopbijeenkomst vindt u informatie over het project en over de procedure. Ook kunt u uw vragen stellen aan de medewerkers van Vermilion en het Ministerie van KGG.

Wilt u reageren?

U kunt van vrijdag 27 september tot en met donderdag 7 november 2024 reageren op het Voornemen en het Voorstel voor Participatie. In deze periode kunt u deze documenten bekijken op www.rvo.nl/ffw.

U kunt op drie manieren reageren.

  • Bij voorkeur digitaal: via www.rvo.nl/ffw

  • Per post:

    Bureau Energieprojecten

    Inspraakpunt Gaswinning FFW

    Postbus 111

    9200 AC Drachten

    Wilt u uw brief ondertekenen en uw adres vermelden? Dan sturen wij u per brief een ontvangstbevestiging.

  • Voor het opnemen van mondelinge reactie is er tijdens de inloopbijeenkomst een notulist aanwezig. Ook kunt u op werkdagen tussen 9.00 en 17.00 uur bellen met Bureau Energieprojecten op 070 379 89 79.

Wat gebeurt er met uw reactie?

Uw reactie op het voorstel wordt betrokken bij het opstellen van de zogenoemde concept Notitie Reikwijdte en Detailniveau (concept-NRD). In de concept-NRD staat welke tracé-alternatieven en welke locatie-alternatieven in de volgende fase van het project worden onderzocht en hoe het onderzoek wordt gedaan. De concept-NRD zal naar verwachting februari 2025 ter inzage liggen.

Uw reactie op het voorstel voor participatie wordt gebruikt om het participatieproces verder uit te werken. Ingediende reacties toetsen we inhoudelijk en bundelen we in een reactienota. Het participatieplan zal aan de hand van de nieuwe inzichten geüpdatet worden en tegelijk met de reactienota, en de concept-NRD gepubliceerd worden.

Heeft u hulp nodig?

De overheid vindt het belangrijk dat iedereen mee kan doen. Niet iedereen is even handig met computers. Daarom zijn er Informatiepunten Digitale Overheid. Deze informatiepunten vindt u in de bibliotheken. U kunt er makkelijk binnenlopen om uw vragen over websites van de overheid te stellen. Bijvoorbeeld voor het op de computer bekijken van documenten die bij dit project horen. Vraag ernaar bij de bibliotheek bij u in de buurt. Voor meer informatie kunt u terecht op de website: www.informatiepuntdigitaleoverheid.nl.

Wilt u meer weten?

Meer informatie over Gaswinning FFW en alle bijbehorende documenten vindt u op www.rvo.nl/ffw en www.vermilionenergy.com/nl/FFW. Heeft u vragen over de procedure? Bel dan met telefoonnummer 070 379 89 79. Of stel uw vragen tijdens de inloopbijeenkomst.

Naar boven