Staatscourant van het Koninkrijk der Nederlanden
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Politie | Staatscourant 2024, 29789 | interne regeling |
Zoals vergunningen, bouwplannen en lokale regelgeving.
Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.
U bent hier:
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Politie | Staatscourant 2024, 29789 | interne regeling |
De korpschef,
gelet op artikel 25 van de Politiewet 2012;
gelet op artikel 3 tweede lid van de Arbeidsomstandighedenwet; en
gelet op hoofdstuk 9 van de Algemene wet bestuursrecht;
overwegende
dat de politie een organisatie wil zijn waar oog is voor de menselijke maat en een Ombudsfunctionaris politie het functioneren van de politie als sociale organisatie helpt te verbeteren door zicht te bieden op wat speelt en wat nodig is;
dat de korpschef als werkgever daartoe actief beleid wil voeren en daarbij te verzekeren dat medewerkers ook terecht kunnen bij een onafhankelijk van de politieorganisatie gepositioneerde Ombudsfunctionaris politie en deze de benodigde bevoegdheden te geven, zodat ook langs deze lijn kan worden bijgedragen aan een veilige werkomgeving;
dat de evaluatie van de instelling van een Ombudsfunctionaris politie positief was en reden gaf het huidige Protocol Ombudsfunctionaris politie te herzien, zodat de taken en bevoegdheden en voorwaarden van de inzet van de Ombudsfunctionaris politie worden verduidelijkt;
dat de Ombudsfunctionaris politie uitdrukkelijk niet afdoet aan de binnen de politieorganisatie al bestaande voorzieningen (loketten) en bevoegdheden in de lijn die zijn gericht op bejegening, integriteit en sociale veiligheid; ook niet aan wettelijke interne en externe mogelijkheden tot het indienen van een klacht, verzoek, bezwaar of beroep;
dat de Ombudsfunctionaris politie voor bepaalde, bijzondere gevallen in soms slepende kwesties een extra, laagdrempelige voorziening kan zijn die een alerte, herkenbare en verbindende schakel voor de (loketten in de) organisatie vormt met oplossingsgerichte oordelen en adviezen en daarbij ook direct aan de korpschef in persoon kan rapporteren;
dat de Ombudsfunctionaris politie met een Bureau Ombudsfunctionaris politie om de onafhankelijkheid te benadrukken buiten de politieorganisatie is gepositioneerd en kantoor houdt bij Centrum Arbeidsverhoudingen Overheidspersoneel (CAOP) te Den Haag; en
dat ter verduidelijking van positie en werkwijze in goed overleg met de Ombudsfunctionaris politie hiermee een herzien Protocol Ombudsfunctionaris politie 2024 – verder te noemen: Protocol – wordt vastgesteld;
besluit:
In dit Protocol wordt verstaan onder:
het Bureau Ombudsfunctionaris politie als bedoeld in artikel 4, tweede lid;
de korpschef van de politie als bedoeld in artikel 27 van de Politiewet 2012;
de persoon door de korpschef benoemd als Ombudsfunctionaris politie
het landelijk politiekorps als bedoeld in artikel 25, eerste lid van de Politiewet 2012;
de (voormalig) medewerker of degene die uit anderen hoofde werkzaamheden (heeft) verricht bij of ten behoeve van de politie en die bij de Ombudsfunctionaris een verzoek indient, alsmede hun directe familieleden;
een door een verzoeker of door de politie ingediend verzoek om advies en/of bemiddeling en/of onderzoek; en
de korpschef als ambtelijk bevoegd gezag als bedoeld in artikel 1 onder l van het Besluit algemene rechtspositie politie en werkgever als bedoeld in artikel 1 van de Arbeidsomstandighedenwet, inclusief de op grond van het Mandaatbesluit politie gemandateerden.
1. Er is een Ombudsfunctionaris politie.
2. De Ombudsfunctionaris wordt benoemd door de korpschef voor een periode van vier jaar, met de mogelijkheid tot herbenoeming voor een periode van vier jaar.
3. De Ombudsfunctionaris kan slechts door de korpschef tussentijds uit zijn functie worden ontheven:
a. op schriftelijk verzoek van de Ombudsfunctionaris, of
b. in geval van algemene veronachtzaming van de vervulling van zijn taken of van handelen of nalaten waardoor het in de Ombudsfunctionaris gestelde vertrouwen ernstig is geschaad.
4. Zodra mag worden verwacht dat de Ombudsfunctionaris voor langere duur de functie niet kan vervullen, benoemt de korpschef een plaatsvervanger.
5. De Ombudsfunctionaris is niet ondergeschikt aan enig orgaan binnen de politie. De benoeming is onverenigbaar met het vervullen van een andere functie binnen de politie.
6. De Ombudsfunctionaris heeft rechtstreeks toegang tot de korpschef.
1. De Ombudsfunctionaris heeft tot taak ten behoeve van de politie bij te dragen aan het bevorderen van de sociale veiligheid, integriteit en correcte bejegening binnen de politie door:
a. de verzoeker en de werkgever te informeren en te adviseren;
b. tussen verzoeker en werkgever te bemiddelen en daarbij ook loketten binnen de politieorganisatie met elkaar te verbinden;
c. al dan niet op eigen initiatief onderzoek te (laten) doen binnen de politieorganisatie en daarover de werkgever te adviseren, en;
d. gevraagd en ongevraagd de werkgever in brede zin op actuele thema’s en aandachtsgebieden te adviseren.
2. De Ombudsfunctionaris draagt zorg voor adequate registratie en dossiervorming van de (afhandeling van de) verzoeken en onderzoeken in een eigen, afgeschermd deel van de bedrijfssystemen van het CAOP, waar het Bureau Ombudsfunctionaris politie is gevestigd. De Ombudsfunctionaris neemt daarbij voor de persoonsgegevens de beginselen inzake gegevensverwerking als genoemd in de Algemene Verordening Gegevensbescherming in acht, mede aan de hand van een protocol voor de gegevensverwerking.
1. De korpschef stelt de Ombudsfunctionaris de noodzakelijke ambtelijke ondersteuning en middelen ter beschikking voor de goede uitoefening van de taak.
2. De Ombudsfunctionaris kan zich bij de uitvoering van de taak laten bijstaan en ondersteunen door functionarissen van het Bureau Ombudsfunctionaris politie dat is ondergebracht bij het CAOP aan het Lange Voorhout 13 te 2514 EA Den Haag. Indien de Ombudsfunctionaris dit noodzakelijk acht, kunnen op incidentele basis externe adviezen worden ingewonnen op grond van een specifieke deskundigheid.
3. De Ombudsfunctionaris is verantwoordelijk voor de taakuitvoering van deze functionarissen. Zij zijn voor de uitvoering van hun werkzaamheden uitsluitend verantwoording schuldig aan de Ombudsfunctionaris.
Indien naar het oordeel van de Ombudsfunctionaris een verzoek zich niet leent voor behandeling door de Ombudsfunctionaris omdat de daarvoor geschikte en beschikbare interne of externe voorzieningen nog niet (voldoende) zijn benut, kan verwijzing plaatsvinden naar deze voorziening of naar een leidinggevende bij de politie.
1. Ten behoeve van de uitvoering van de taak is de Ombudsfunctionaris bevoegd onderzoek te doen binnen de politie en te adviseren aan de werkgever en wordt hij daarbij in ieder geval in staat gesteld tot:
a. het persoonlijk spreken en anderszins communiceren met de terzake betrokken personen voor het verkrijgen van de benodigde inlichtingen;
b. het kennisnemen en desgevraagd verkrijgen van afschriften van relevante gegevens;
c. het bijwonen van bijeenkomsten;
d. het verkrijgen van toegang tot locaties van de politie; en
e. het adviseren om een voorgenomen of lopend proces van individuele besluitvorming in de politieorganisatie voor een korte periode op te schorten (time-out).
2. De Ombudsfunctionaris is niet bevoegd een onderzoek in te stellen, indien en zodra een verzoek betrekking heeft op een in artikel 9:22 van de Algemene wet bestuursrecht genoemde aangelegenheid.
3. De Ombudsfunctionaris is niet verplicht te adviseren of een onderzoek in te stellen (of voort te zetten), indien en zodra sprake is van een situatie genoemd in de artikelen 9:23 en 9:24 van de Algemene wet bestuursrecht.
4. De werkgever faciliteert met instemming van betrokkene(n) desgevraagd de informatievoorziening van de politie aan de Ombudsfunctionaris binnen de daarvoor geldende wettelijke kaders.
1. De Ombudsfunctionaris en de onder zijn gezag werkzame functionarissen die de beschikking krijgen over gegevens waarvan zij het vertrouwelijke karakter kennen of redelijkerwijs moeten vermoeden, en voor wie niet reeds uit hoofde van ambt, beroep of wettelijk voorschrift ter zake van die gegevens een geheimhoudingsplicht geldt, zijn verplicht vertrouwelijk om te gaan met die gegevens, behoudens voor zover enig wettelijk voorschrift hem tot mededeling verplicht of uit hun taak de noodzaak tot mededeling voortvloeit.
2. De verzoeker die zich tot de Ombudsfunctionaris heeft gewend wordt op geen enkele wijze in diens positie benadeeld voor zover die benadeling enkel en alleen het gevolg zou zijn van het inschakelen van de Ombudsfunctionaris.
De Ombudsfunctionaris brengt jaarlijks aan de korpschef schriftelijk verslag uit over zijn werkzaamheden in het afgelopen kalenderjaar. De Ombudsfunctionaris maakt het verslag openbaar in een vorm waarbij de bescherming van de persoonlijke levenssfeer van betrokkenen is gewaarborgd. De korpschef doet na ontvangst van het jaarverslag zijn schriftelijke reactie aan de Ombudsfunctionaris toekomen.
Het Bureau Ombudsfunctionaris politie beheert en archiveert de bij het CAOP berustende gegevens die zien op de werkzaamheden van de Ombudsfunctionaris met inachtneming van de terzake geldende bepalingen van de Wet open overheid en de Archiefwet met daarop gebaseerde regelgeving. Op (delen van) het archief kunnen wettelijke beperkingen gelden in verband met de vereiste vertrouwelijkheid.
1. Dit Protocol zal worden gepubliceerd in de Staatscourant en op Externe link: www.politie.nl en treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst. Met ingang van de datum van inwerkingtreding van het Protocol komt het huidige Protocol Ombudsfunctionaris politie te vervallen
2. Het Protocol wordt aangehaald als: Protocol Ombudsfunctionaris politie 2024.
Kopieer de link naar uw clipboard
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/stcrt-2024-29789.html
De hier aangeboden pdf-bestanden van het Staatsblad, Staatscourant, Tractatenblad, provinciaal blad, gemeenteblad, waterschapsblad en blad gemeenschappelijke regeling vormen de formele bekendmakingen in de zin van de Bekendmakingswet en de Rijkswet goedkeuring en bekendmaking verdragen voor zover ze na 1 juli 2009 zijn uitgegeven. Voor pdf-publicaties van vóór deze datum geldt dat alleen de in papieren vorm uitgegeven bladen formele status hebben; de hier aangeboden elektronische versies daarvan worden bij wijze van service aangeboden.