Regeling van de Minister van Economische Zaken van 28 augustus 2024, nr. WJZ/ 85905851, tot wijziging van de Regeling nationale EZK- en LNV-subsidies en de Regeling openstelling EZK-en LNV-subsidies 2024 in verband met wijziging en openstelling van de subsidiemodule Mijn cyberweerbare zaak

De Minister van Economische Zaken,

Gelet op de artikelen 16, 25, 44, tweede lid, en 50, achtste lid, van het Kaderbesluit nationale EZK- en LNV-subsidies;

Besluit:

ARTIKEL I

De regeling nationale EZK- en LNV-subsidies wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 3.18a.1. wordt als volgt gewijzigd:

1. De begripsbepaling ‘routekaart’ vervalt.

2. In de alfabetische volgorde wordt een begripsbepaling ingevoegd, luidende:

tabel cyberweerbaarheidsmaatregelen:

in bijlage 3.18a.1 opgenomen overzicht van alle cyberweerbaarheidsmaatregelen voor aanvragers.

B

In artikel 3.18a.2., eerste lid, wordt ‘routekaart’ vervangen door ‘tabel cyberweerbaarheidsmaatregelen’.

C

Artikel 3.18a.4 wordt als volgt gewijzigd:

1. Voor de tekst wordt de aanduiding ‘1.’ geplaatst.

2. In het eerste lid wordt ‘routekaart’ vervangen door ‘tabel cyberweerbaarheidsmaatregelen’.

3. Er wordt een lid toegevoegd, luidende:

  • 2. Onverminderd het eerste lid, komen de kosten voor betaalde abonnementen behorend bij producten en diensten met een looptijd van meer dan één jaar met betrekking tot de in de tabel cyberweerbaarheidsmaatregelen opgenomen maatregelen, uitsluitend voor een periode van één jaar voor subsidie in aanmerking.

D

Artikel 3.18a.7 wordt als volgt gewijzigd:

1. In onderdeel c wordt ‘routekaart’ vervangen door ‘tabel cyberweerbaarheidsmaatregelen’.

2. Onder vervanging van de punt aan het slot van onderdeel e door een puntkomma, worden drie onderdelen toegevoegd, luidende:

  • f. in de aanvraag kosten zijn opgenomen voor meer persoonsgebonden producten of diensten dan het aantal werkzame personen bij de onderneming ten behoeve waarvan de aanvraag is ingediend;

  • g. de subsidiabele kosten minder dan € 200 bedragen;

  • h. het een aanvraag voor subsidie betreft voor in de tabel cyberweerbaarheidsmaatregelen opgenomen maatregelen die voor 2 september 2024 zijn afgenomen en geïmplementeerd.

E

Artikel 3.18a.8, tweede lid, onderdeel b, komt te luiden:

  • b. een afschrift van de factuur en het betalingsbewijs van de ten behoeve van de subsidiabele activiteit gemaakte en betaalde kosten.

F

Artikel 3.18a.9 komt te luiden:

Artikel 3.18a.9. Subsidievaststelling

De beschikking tot subsidieverlening, bedoeld in artikel 3.18a.2, eerste lid, houdt tevens de beschikking tot subsidievaststelling in.

G

Bijlage 3.18a.1 komt te luiden:

BIJLAGE 3.18a.1 BEHORENDE BIJ ARTIKEL 3.18a.1 VAN DE REGELING NATIONALE EZK- EN LNV-SUBSIDIES

Cyberweerbaarheid

1

Veilige netwerktoegang/wifi

 

2

Wachtwoordmanager

 

3

Tweefactorauthenticatie (2FA), tweestapsverificatie en multifactortauthenticatie (MFA)

 

4

Patch-management

 

5

Antivirussoftware

 

6

Back-ups instellen en testen

 

7

Risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E)

 

8

Cyber awareness trainingen

ARTIKEL II

De tabel van artikel 1 van de Regeling openstelling EZK- en LNV-subsidies 2024 wordt als volgt gewijzigd:

1. In de rij met titel 3.9 en thema/programma Technische ontwikkelingsprojecten wordt ‘€ 30.000.000’ vervangen door ‘€ 40.000.000’.

2. Na de rij met de aanduiding Titel 3.16 wordt een rij ingevoegd, luidende:

Titel 3.18a: Mijn cyberweerbare zaak

3.18a.2

   

02-09-2024 t/m 31-12-2024

€ 1.000.000

ARTIKEL III

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

’s-Gravenhage, 28 augustus 2024

De Minister van Economische Zaken, D.S. Beljaarts

TOELICHTING

I Algemeen

1. Aanleiding

Deze wijzigingsregeling voorziet in een wijziging van de subsidiemodule Mijn cyberweerbare zaak. De wijziging betreft voorts de openstelling van voornoemde module. De subsidiemodule wordt opnieuw opengesteld in de periode van 2 september 2024 tot en met 31 december 2024. Het uitkeringsplafond wordt vastgesteld op € 1.000.000.

Van de gelegenheid is ook gebruik gemaakt om enkele kleine wijzigingen aan te brengen ter verduidelijking van de regeling.

2. Doel van de regeling

De onderhavige subsidieregeling heeft als doel de cyberweerbaarheid van bedrijven te verhogen door het verminderen van financiële knelpunten die met name kleine ondernemingen als drempel ervaren bij het nemen van cyberweerbaarheidsmaatregelen. Het betreft een subsidieregeling waarmee ondernemers 50% van de aanschafwaarde van een digitale technologie vergoed krijgen, tot een maximum van € 1.250. Voor een uitgebreidere achtergrond van deze subsidiemodule wordt verwezen naar paragraaf 2 van de algemene toelichting van de wijzigingsregeling waarmee deze subsidiemodule is ingevoerd.1

Naar aanleiding van de eerste openstelling van de subsidiemodule Mijn cyberweerbare zaak is een uitgebreide evaluatie uitgevoerd. Deze evaluatie is uitgevoerd via 3 sporen: een analyse van de door Dialogic uitgevoerde evaluatie2 van de in opzet vergelijkbare subsidiemodule Mijn Digitale Zaak, een evaluatie van de subsidiemodule Mijn cyberweerbare zaak uitgevoerd door onderzoeksbureau MarketResponse, en een inhoudelijke evaluatie van de subsidieaanvragen in overleg met de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (hierna: RVO). Op basis van deze evaluatie is een nieuwe openstelling, onder voorbehoud van enkele aanpassingen in de subsidiemodule, wenselijk bevonden. Deze wijzigingen houden onder meer in het verkleinen van het aantal subsidiecategorieën, een minimaalbedrag van € 200 per aanvraag en werknemer afhankelijke diensten gemaximeerd tot 1 afname per FTE. Tevens houdt de beschikking tot subsidieverlening in het vervolg tevens de subsidievaststelling in. Dit betekent dat de bij de subsidieaanvraag facturen en betaalbewijzen van de ten behoeve van de cyberweerbaarheidsmaatregel gemaakte en betaalde kosten meegestuurd dienen te worden.

3. Openstelling en budget

De openstelling en het subsidieplafond worden geregeld in de Regeling openstelling nationale EZK- en LNV-subsidies 2024. Op grond van die regeling zal de subsidiemodule open worden gesteld op 2 september 2024. De openstellingstermijn bedraagt 4 maanden. Het budget voor deze openstelling bedraagt € 1.000.000.

4. Staatssteun

Op grond van de subsidiemodule Mijn cyberweerbare Zaak wordt aan de aanvrager subsidie verstrekt voor de aanschaf van producten en diensten ten behoeve van cyberweerbaarheidsmaatregelen als bedoeld in artikel 3.18a.4. De aanvrager wordt geacht eenzelfde bedrag als de subsidie bij te dragen. Hiermee zal de subsidie 50% van de kosten bedragen, tot een maximale hoogte van € 1.250.

De subsidie bevat staatssteun, die door de algemene de-minimisverordening wordt gerechtvaardigd. De regeling is in overeenstemming met de voorwaarden van de voormelde verordening en het gehanteerde de-minimisplafond op grond waarvan de subsidieontvanger (met inbegrip van de subsidieverlening op grond van deze subsidiemodule) ten hoogste € 300.000 bruto subsidie mag ontvangen over de laatste drie achtereenvolgende belastingjaren. De de-minimisverordening bevat geen maximum steunintensiteiten. Voorts is de steun transparant en heeft het een stimulerend effect.

5. Regeldruk

Algemeen

De subsidiemodule Mijn cyberweerbare zaak heeft administratieve lasten tot gevolg, samenhangend met de aanvraag voor subsidie en de evaluatie van de regeling.

Informatieverplichtingen

Om voor subsidie in aanmerking te komen, moet een aanvrager aan enkele minimale informatieverplichtingen voldoen. In artikel 3.18a.8 zijn deze informatieverplichtingen opgenomen. Deze informatievereisten, waaronder de basiscontactgegevens van de aanvrager en een factuur en betaalbewijs van het product dat of de dienst die wordt aangeschaft, zijn nodig om de aanvraag te kunnen behandelen. Bij de aanvraag is het ook verplicht om een ingevulde CyberVeilig Check tool in pdf-vorm aan te leveren, die de aanvrager via de website van het Digital Trust Center kan verkrijgen.

Deze openstelling van de subsidiemodule zal worden geëvalueerd. Alle aanvragers van deze openstellingsronde worden geacht mee te werken aan deze evaluatie. Er wordt een uitvraag gedaan naar enkele algemene bedrijfsgegevens (soort bedrijf, werkzame personen en sector). Tevens worden enkele verplichte vragen gesteld over de motivatie en verwachting van de subsidieaanvrager.

Berekening administratieve lasten

Op basis van de verkleining van het aantal categorieën waarvoor subsidie kan worden aangevraagd, in combinatie met een verhoging van het subsidieplafond, is de inschatting dat er ca. 1050 subsidieaanvragen worden ingediend. Op basis van de vorige openstelling is de verwachting is dat ca. 75% van deze aanvragen zullen worden toegekend.

Voor het kennisnemen van deze subsidiemodule heeft de aanvrager naar verwachting 5 minuten nodig.

Voor het invullen van de CyberVeilig Check tool en het tot zich nemen van het advies, heeft de aanvrager 15 minuten nodig. De tijd die benodigd is voor het indienen van de aanvraag bij RVO wordt geschat op 10 minuten. Voorts is de verwachting dat de aanvrager 10 minuten besteedt aan het invullen van de vragen bij het indienen van de aanvraag t.b.v. de evaluatie van de subsidiemodule.

Opgeteld zal het de aanvrager ca. 40 minuten kosten om van deze subsidiemodule gebruik te maken. Volgens het Handboek Meting Regeldrukkosten van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat moet, uitgaande van hoogopgeleide medewerkers, gerekend worden met een uurtarief van € 54. Daarmee komen de totale administratieve lasten uit op € 37.800,–. Dit is 3,78% van het subsidieplafond van € 1 mln. In de tabel hieronder is de totstandkoming van dit bedrag overzichtelijk weergegeven.

Eenmalige regeldrukkosten

Verplichting

Aantal aanvragers

Kosten

Kennisname

1 050

€ 4.725

Gebruik Cyberveilig check tool

1 050

€ 14.175

Indienen aanvraag

1 050

€ 9.450

Vragen tbv evaluatie

1 050

€ 9.450

     

Totaal

 

€ 37.800

6. Uitvoering

De uitvoering van dit subsidie-instrument is in handen van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO, onderdeel van het Ministerie van Economische Zaken). Deze wijziging van de subsidiemodule wordt door RVO uitvoerbaar en handhaafbaar geacht.

7. Vaste verandermomenten

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst. Met deze inwerkingtredingsdatum wordt afgeweken van de systematiek van de vaste verandermomenten, inhoudende dat ministeriële regelingen met ingang van de eerste dag van een kwartaal in werking treden en minimaal twee maanden voordien bekend worden gemaakt. Dat kan in dit geval worden gerechtvaardigd omdat de doelgroep gebaat is bij spoedige inwerkingtreding van deze regeling.

II Artikelen

Artikel I, onderdeel A (artikel 3.18a.1)

In dit artikel zijn de begripsbepalingen opgenomen die van belang zijn voor de subsidiemodule Mijn cyberweerbare zaak.

De aanduiding ‘tabel cyberweerbaarheidsmaatregelen’ in plaats van ‘routekaart’ sluit beter aan bij de opzet en uitvoering van deze subsidiemodule.

In de artikelen 3.18.2, 3.18a.4 en 3.18a.7 is deze wijziging ook doorgevoerd.

Artikel I, onderdeel C (artikel 3.18a.4)

Aan dit artikel is een lid toegevoegd dat bepaalt dat voor de kosten voor abonnementen die bij de afgenomen en geïmplementeerde cyberweerbaarheidsmaatregel horen voor ten hoogste één jaar subsidie wordt verstrekt.

Artikel I, onderdeel D (artikel 3.18a.7)

Dit artikel bevat de afwijzingsgronden die, in aanvulling op de afwijzingsgronden uit artikel 22 en 23 van het Kaderbesluit nationale EZK en LNV-subsidies, van toepassing zijn.

Aan dit artikel is de afwijzingsgrond toegevoegd dat het maximum aan werknemerafhankelijke diensten overeen moet komen met het aantal mensen dat werkzaam is voor de onderneming. Daarnaast is de afwijzingsgrond toegevoegd dat een factuur ten behoeve van het bij een leverancier afnemen en implementeren van producten en diensten minimaal € 200 bedraagt. Ook worden aanvragen afgewezen wanneer het gaat om cyberweerbaarheidsmaatregelen die voor 2 september 2024 zijn gerealiseerd.

Artikel I, onderdeel E (artikel 3.18a.8)

Aan dit artikel is een onderdeel toegevoegd dat de aanvraag vergezeld dient te gaan van facturen en betaalbewijzen van de ten behoeve van de subsidiabele activiteiten gemaakte en betaalde kosten. Op de facturen staan in ieder geval het betaalde bedrag, de begunstigde, de betaaldatum en de omschrijving van de genomen cyberweerbaarheidsmaatregel vermeld. Daarnaast bevatten de betaalwijzen ten minste de tenaamstelling van de rekening, het rekeningnummer, het betaalde bedrag, betaaldatum en de tegenrekening.

Op deze wijze kan vastgesteld worden dat de subsidieontvanger de subsidiabele activiteiten daadwerkelijk heeft uitgevoerd.

Artikel I, onderdeel F (artikel 3.18a.9)

Dit artikel bepaalt dat de beschikking tot subsidieverlening tevens de subsidievaststelling inhoudt. De aanvraag voor subsidie wordt (ook mede) aangemerkt als aanvraag om subsidievaststelling. Op deze wijze blijven de administratieve lasten zo gering mogelijk.

Artikel I, onderdeel G, (bijlage 3.18a.1)

Met dit onderdeel wordt bijlage 3.18a.1 vervangen in de RNES. Een aantal subsidiecategorieën komt te vervallen of is aangescherpt.

Artikel II

Dit artikel strekt tot wijziging van de Regeling openstelling EZK- en LNV-subsidies 2024 (hierna: ROES). Met deze wijziging wordt de subsidiemodule Mijn cyberweerbare zaak opengesteld van 02-09-2024 tot en met 31-12-2024. Het budget voor deze openstelling bedraagt € 1.000.000.

Deze wijzigingsregeling strekt eveneens tot ophoging van het in de ROES 2024 opgenomen subsidieplafond voor de subsidiemodule Innovatiekredieten, opgenomen in titel 3.9 van de RNES. Deze module is bestemd voor de ontwikkeling van veelbelovende en uitdagende innovaties met een uitstekend marktperspectief. Dit wordt gedaan door subsidie te verstrekken in de vorm van een krediet voor risicovolle klinische ontwikkelingsprojecten enerzijds en technische ontwikkelingsprojecten anderzijds, waarin nieuwe producten, processen of diensten worden ontwikkeld. Het innovatiekrediet kan worden gebruikt voor de ontwikkeling van een zogenoemd proof-of-concept, alsook projecten die een positieve bijdrage leveren aan de Nederlandse economie en technisch innovatief en uitdagend zijn.

De periode waarin de subsidiemodule Innovatiekredieten voor het jaar 2024 is opengesteld, loopt voor zowel klinische ontwikkelingsprojecten als technische ontwikkelingsprojecten van 1 januari 2024 tot en met 1 december 2024. Voor technische ontwikkelingsprojecten was het subsidieplafond vastgesteld op € 30.000.000. Dat subsidieplafond voor technische ontwikkelingsprojecten wordt met € 10.000.000 opgehoogd naar € 40.000.000, omdat de vraag bij de gebruikers van deze subsidiemodule voor dit type projecten hoger bleek dan verwacht.

Artikel III

Artikel III regelt de inwerkingtreding van deze regeling. Voor nadere toelichting wordt verwezen naar paragraaf 7 van het algemeen deel van deze toelichting.

De Minister van Economische Zaken, D.S. Beljaarts


X Noot
1

Regeling van de Minister van Economische Zaken en Klimaat van 18 september 2023, nr. WJZ/ 27173256, tot wijziging van de Regeling nationale EZK- en LNV-subsidies in verband met de introductie en openstelling van een subsidiemodule voor de stimulering van cyberweerbaarheid in het kleinbedrijf

X Noot
2

Tussenevaluatie Mijn Digitale Zaak, Dialogic, Rapport, 13-11-2023

Naar boven