Besluit van de Minister van Justitie en Veiligheid van 9 augustus 2024 (5667555/24/DP&O), houdende wijziging van het Organisatiebesluit Ministerie van Justitie en Veiligheid in verband met de overheveling van taken binnen de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid naar een nieuwe portefeuille

ARTIKEL I

Het Organisatiebesluit Ministerie van Justitie en Veiligheid wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 50, tweede lid, wordt als volgt gewijzigd:

1. In onderdeel c vervalt ‘en Bewaken en Beveiligen’.

2. Na onderdeel c wordt, onder verlettering van de onderdelen d en e, een nieuw onderdeel ingevoegd, luidende:

  • d. de portefeuille Bewaken en Beveiligen;

B

Artikel 54 wordt als volgt gewijzigd:

1. In het eerste lid wordt in de aanhef ‘portefeuille Nationale Crisisbeheersing en Bewaken en Beveiligen’ vervangen door ‘portefeuille Nationale Crisisbeheersing’.

2. In het eerste lid vervalt onderdeel a en worden de onderdelen b tot en met d verletterd tot a tot en met c.

3. In het tweede lid vervalt onderdeel a en worden de onderdelen b en c verletterd tot a en b.

C

Na artikel 54 wordt een nieuw artikel ingevoegd, luidende:

Artikel 54a

  • 1. De portefeuille Bewaken en Beveiligen heeft de volgende taken:

    • a. het coördineren, ontwikkelen en evalueren van het beleid inzake het nationaal stelsel van bewaken en beveiligen en het stelsel van speciale eenheden;

    • b. het uitvoeren van het nationaal stelsel van bewaken en beveiligen, het stelsel van speciale eenheden en de procedure Renegade.

  • 2. De portefeuille bestaat uit de afdeling Coördinatie Bewaken en Beveiligen.

ARTIKEL II

Dit besluit treedt in werking met ingang van de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst en werkt terug tot en met 1 juni 2024.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Justitie en Veiligheid, D.M. van Weel

TOELICHTING

Artikel I

Deze wijziging van het Organisatiebesluit Ministerie van Justitie en Veiligheid (hierna: Organisatiebesluit JenV) behelst de aanpassing van enkele artikelen over de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (hierna: NCTV) in verband met de overheveling van de taken op het terrein van bewaken en beveiligen naar een nieuwe portefeuille. Deze taken waren tot nu toe ondergebracht in de portefeuille Nationale Crisisbeheersing en Bewaken en Beveiligen, bestaande uit onder meer de afdeling Coördinatie Bewaken en Beveiligen. Met deze aanpassing worden de taken ondergebracht in een afzonderlijke portefeuille Bewaken en Beveiligen, waarvan laatstgenoemde afdeling deel gaat uitmaken. Die nieuwe portefeuille wordt geregeld in een nieuw artikel 54a van het Organisatiebesluit JenV. De taken op het terrein van bewaken en beveiligen, die worden overgeheveld, blijven inhoudelijk ongewijzigd. Wel is van de gelegenheid gebruik gemaakt om de formulering hiervan in artikel 54a, mede in het licht van andere artikelen over de NCTV in het Organisatiebesluit, aan te passen. In samenhang met de invoeging van artikel 54a wordt artikel 54 aangepast om ervoor te zorgen dat de daarin geregelde portefeuille van naam wijzigt, niet meer de taken op het terrein van bewaken en beveiligen heeft én niet meer een afdeling Coördinatie Bewaken en Beveiligen omvat. Ook wordt artikel 50, tweede lid, van het Organisatiebesluit JenV, waarin de portefeuilles binnen de NCTV worden opgesomd, in lijn hiermee aangepast.

Voor bovengenoemde overheveling van de taken op het terrein van bewaken en beveiligen naar een nieuwe portefeuille is primair reden gezien vanwege de ontwikkelingen die zich in de afgelopen jaren hebben voorgedaan in relatie tot het stelsel van bewaken en beveiligen én de binnen dat stelsel door de NCTV te verrichten taken. Daarbij gaat het meer in het bijzonder om het op verzoek van de Minister van Justitie en Veiligheid in het licht van de toegenomen druk op het stelsel door de Commissie Bos uitgebrachte advies met daarin voorstellen voor het toekomstbestendig maken van het stelsel, het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid over de lessen die getrokken kunnen worden uit de beveiligingssituatie van de broer, de advocaat en de vertrouwenspersoon van de kroongetuige in het Marengo-proces, en de naar aanleiding hiervan ingezette doorontwikkeling naar een nieuw stelsel van beveiligen van personen met daarbinnen onder andere een eenduidige door de NCTV uit te voeren gezagsrol. In verband daarmee is er al enige tijd sprake van een aanzienlijke toename van de werklast voor de NCTV als het gaat om het uitvoeren van de taken op het terrein van bewaken en beveiligen, onder meer vanwege de activiteiten die moeten worden verricht ter voorbereiding van het nieuw te implementeren stelsel én de verantwoordelijkheid die de NCTV vooruitlopend op dat nieuwe stelsel bijvoorbeeld al voor de beveiliging van een grotere groep personen dan voorheen is gaan dragen. Van die toegenomen werklast zal in de komende tijd onverminderd sprake zijn. Daarnaast is er ook reden gezien om de taken inzake bewaken en beveiligen én crisisbeheersing en communicatie in afzonderlijke portefeuilles onder te brengen, omdat de werklast die gemoeid is met het verrichten van de taken op het terrein van crisisbeheersing eveneens is toegenomen.

Artikel II

Aan deze wijziging van het Organisatiebesluit JenV wordt terugwerkende kracht verleend tot en met 1 juni 2024, zijnde de datum met ingang waarvan, mede na raadpleging van de ondernemingsraad, tot de hierin vervatte wijziging van de organisatie van de NCTV is besloten.

De Minister van Justitie en Veiligheid, D.M. van Weel

Naar boven