Staatscourant van het Koninkrijk der Nederlanden
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat | Staatscourant 2024, 26714 | overige overheidsinformatie |
Zoals vergunningen, bouwplannen en lokale regelgeving.
Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.
U bent hier:
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat | Staatscourant 2024, 26714 | overige overheidsinformatie |
Van woensdag 21 augustus tot en met dinsdag 1 oktober 2024 kan iedereen reageren op het ontwerp-wetsvoorstel en milieueffectrapport voor de aanpassing van de Kernenergiewet voor het mogelijk maken van het langer openhouden van kerncentrale Borssele. In deze kennisgeving leest u over de mogelijkheid die u heeft om te reageren.
Het kabinet heeft aangekondigd dat het wil dat de kerncentrale Borssele na 2033 openblijft. Om dat mogelijk te maken moet als eerste stap de Kernenergiewet worden aangepast. In de Kernenergiewet staat nu dat de kerncentrale Borssele na 31 december 2033 geen kernenergie meer mag vrijmaken. De Ministeries van Klimaat en Groene Groei en van Infrastructuur en Waterstaat werken samen aan dit ontwerp-wetsvoorstel.
De Ministeries van Klimaat en Groene Groei en van Infrastructuur en Waterstaat hebben gewerkt aan de voorbereiding van een ontwerp-wetsvoorstel. Met dit ontwerp-wetsvoorstel wordt artikel 15a van de Kernenergiewet vervangen door een nieuw artikel waarmee het voor kerncentrale Borssele mogelijk wordt om een vergunning aan te vragen om langer open te blijven. Bij de voorbereiding van het ontwerp-wetsvoorstel is ook het milieueffectrapport (MER) opgesteld. U kunt nu een reactie geven op het ontwerp-wetsvoorstel en milieueffectrapport (MER). Het milieueffectrapport laat de milieugevolgen van deze eerste stap in het project zien.
Aanvullende informatie en het ontwerp-wetsvoorstel, milieueffectrapport en aanvullende documenten staan vanaf woensdag 21 augustus tot en met dinsdag 1 oktober 2024 op de website www.platformparticipatie.nl/kerncentraleborssele.
Op papier kunt u de documenten van woensdag 21 augustus tot en met dinsdag 1 oktober 2024 tijdens kantooruren bekijken bij:
• Gemeente Borsele, Stenevate 10, Heinkenszand, telefoon 0113 – 238 383
• Provinciehuis Zeeland, Abdij 6, Middelburg, telefoon 0118 – 631 011
• Ministerie van I&W, Rijnstraat 8, Den Haag, telefoon 070 – 456 96 07
Let op: Het kan voorkomen dat op de locaties beperkte openingstijden gelden of dat u een afspraak moet maken als u de documenten wilt inzien. Houd hier rekening mee en leg vooraf telefonisch contact met de locatie om te vragen of u er terecht kan.
U bent hartelijk welkom op de informatiebijeenkomst.
– Dinsdag 3 september 2024 in Vergader- en Congrescentrum Sportfondsen De Stenge op Stengeplein 1 in Heinkenszand tussen 19:00 uur tot 21:00 uur
Op de informatiebijeenkomst kunt u een toelichting krijgen over het ontwerp-wetsvoorstel, milieueffectrapport en de procedure. U kunt hierover vragen stellen. Als u wilt, kunt u een mondelinge zienswijze indienen. Er is een notulist aanwezig om uw zienswijze te noteren.
Op www.platformparticipatie.nl/kerncentraleborssele vindt u meer informatie over de informatiebijeenkomst.
U kunt op drie manieren reageren, van woensdag 21 augustus tot en met dinsdag 1 oktober 2024.
Digitaal
Bij voorkeur ontvangen wij uw zienswijze via ons formulier op www.platformparticipatie.nl/kerncentraleborssele.
Mondeling
Voor het noteren van uw mondelinge zienswijze kunt u tijdens kantooruren een afspraak maken via het telefoonnummer 070 – 456 96 07. Ook bij de informatiebijeenkomst is een notulist aanwezig om uw zienswijze te noteren.
Per post
Directie Participatie
Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat
o.v.v. Kerncentrale Borssele
Postbus 20901 2500 EX Den Haag
Vanwege mogelijke grensoverschrijdende milieueffecten worden gelijktijdig met de Nederlandse terinzagelegging de documenten ook de buurlanden in de gelegenheid gesteld te reageren. Delen van de relevante documenten zijn vertaald in het Engels, Duits en Frans.
Na sluiting van de zienswijzentermijn analyseren de Ministeries van Infrastructuur en Waterstaat en van Klimaat en Groene Groei alle binnengekomen zienswijzen zorgvuldig. De Commissie voor de milieueffectrapportage wordt ook om advies gevraagd over het milieueffectrapport bij het ontwerp-wetsvoorstel. De Ministers van Infrastructuur en Waterstaat en van Klimaat en Groene Groei betrekken de zienswijzen en het advies van de Commissie voor de milieueffectrapportage bij de verdere beleidsvorming. In een reactienota gaan de Ministers bovendien in op alle zienswijzen. De reactienota wordt naar verwachting eind 2024 gepubliceerd. Indieners worden hierover geïnformeerd. De reactienota wordt tegelijk met het wetsvoorstel en het milieurapport aan de Tweede- en Eerste Kamer aangeboden.
Na de inwerkingtreding van de wetswijziging zal de uitbater van de kerncentrale nog een aantal stappen doorlopen waaronder een aanvraag voor een vergunning om de kerncentrale langer open te houden bij de Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS). De ANVS besluit dus op een later moment pas of Kerncentrale Borssele werkelijk langer veilig in bedrijf kan blijven. Meer informatie hierover vindt u op www.anvs.nl.
Contact met de overheid gaat steeds vaker digitaal. Veel mensen vinden dit lastig. Kunt u wel wat hulp gebruiken of kent u iemand die hulp nodig heeft? Kom langs in de bibliotheek, bij het Informatiepunt Digitale Overheid. Hier kan men u helpen bij vragen over websites van de overheid. Bijvoorbeeld voor het digitaal raadplegen van documenten behorend bij dit project of het digitaal indienen van een reactie.
Meer informatie over het project vindt u op www.platformparticipatie.nl/kerncentraleborssele en www.overkernenergie.nl.
Vragen over de procedure? Bel via nummer 070 – 456 96 07, directie Participatie van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.
Kopieer de link naar uw clipboard
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/stcrt-2024-26714.html
De hier aangeboden pdf-bestanden van het Staatsblad, Staatscourant, Tractatenblad, provinciaal blad, gemeenteblad, waterschapsblad en blad gemeenschappelijke regeling vormen de formele bekendmakingen in de zin van de Bekendmakingswet en de Rijkswet goedkeuring en bekendmaking verdragen voor zover ze na 1 juli 2009 zijn uitgegeven. Voor pdf-publicaties van vóór deze datum geldt dat alleen de in papieren vorm uitgegeven bladen formele status hebben; de hier aangeboden elektronische versies daarvan worden bij wijze van service aangeboden.