Kennisgeving voornemen en kennisgeving participatie voor de uitwerking en inpassing van Geul Coehoorn

Van donderdag 22 augustus 2024 tot en met woensdag 2 oktober 2024 kan iedereen reageren op het voornemen van de Minister van Infrastructuur en Waterstaat om een verkenning uit te voeren naar de uitwerking en inpassing van Geul Coehoorn, ter verbetering van de ecologische waterkwaliteit van de Maas. Ook kan iedereen reageren op de wijze waarop in de verkenning geparticipeerd kan worden. In deze kennisgeving op grond van artikel 5.47 van de Omgevingswet leest u over de mogelijkheid die u heeft om te reageren.

Kaart met daarop het zoekgebied waarin de geul kan komen te liggen

Kaart met daarop het zoekgebied waarin de geul kan komen te liggen

WAAROVER GAAT HET PROJECT?

De Minister van Infrastructuur en Waterstaat werkt aan de verbetering van de ecologische waterkwaliteit van de Nederlandse rivieren. De maatregelen die Rijkswaterstaat hiervoor neemt, komen voort uit de Europese Kaderrichtlijn Water (KRW). Doel van de KRW is dat al het water in Europa schoon en gezond is.

Langs de Maas wordt gewerkt aan het inrichten van natuurvriendelijke oevers, beekmondingen en uiterwaarden. Als onderdeel van het verbeteren van de ecologische waterkwaliteit wordt een groot aantal maatregelen getroffen om meer stromend habitat voor waterdieren te creëren, de visstand in de Maas te verbeteren en de aanwezigheid van kleine waterdiertjes te vergroten. Eén van deze mogelijke maatregelen is de aanleg van een nevengeul die langs een stuw trekt, om zo habitat voor vissen, waterplanten en kleine waterdiertjes te creëren. In de voorlopige uitwerking van de geul is na onderzoek gekozen voor het gebied Coehoorn (Overasselt/Nederasselt, gemeente Heumen) bij stuw Grave.

Waarom is stromend habitat belangrijk?

Door de aanwezigheid van de zeven stuwen in de Maas is de natuurlijke dynamiek met afwisseling in stromingsintensiteit en waterstanden in een groot deel van de rivier verstoord geraakt. Zeker bij weinig bovenstroomse wateraanvoer vanuit Frankrijk en Wallonië staat het water in de stuwpanden (het bassin tussen de stuwen in) nagenoeg stil. Dat is niet gunstig voor de soorten die thuishoren in de stromende rivier die de Maas van nature is. Veel soorten vissen en kleine waterdiertjes (macrofauna) die van stromend water houden zijn daardoor verdwenen of komen nog maar in kleine aantallen voor. Ter uitvoering van de Europese verplichtingen wil de minister dit stromend water terugbrengen in de gestuwde Maas. Dat gebeurt onder andere door het aanleggen van stuwpasserende nevengeulen met permanent stromend water en een gevarieerd bodemsubstraat zoals zand en grind en daarnaast rivierhout, plukken waterplanten en organische substraten zoals slib en ingevallen blad. De geul zal er niet alleen voor zorgen dat de diversiteit aan planten en kleine waterdiertjes weer toeneemt in en rondom het water, maar zal er ook voor zorgen dat vissen nieuwe paaigebieden hebben. Dit draagt bij aan de biodiversiteit in het gebied, wat weer gunstige effecten heeft op de kwaliteit van de natuur, zoals bijvoorbeeld drinkwater.

Waarom een geul in het gebied Coehoorn?

Rijkswaterstaat heeft onderzoek uitgevoerd naar de inpasbaarheid in het landschap van een stuwpasserende nevengeul. Hiervoor is een aantal locaties langs de Maas bekeken. Het gebied Coehoorn (Overasselt/Nederasselt; gemeente Heumen) op de noordoever van de Maas nabij stuw Grave wordt als meest haalbaar beoordeeld. Hierbij is niet alleen gekeken naar de technische uitvoerbaarheid maar ook naar landschappelijke elementen en historische waarden.

Te volgen procedure

Deze kennisgeving is de formele start van de projectbesluitprocedure onder de Omgevingswet. In een projectbesluitprocedure wordt een verkenning gedaan naar de opgave en de mogelijke oplossingen voor die opgave.

De verkenning wordt naar verwachting medio 2025 afgerond met het ter inzage leggen van het Ontwerp-Projectbesluit. Er wordt geen voorkeursbeslissing genomen. Iedereen kan een zienswijze indienen over het Ontwerp-Projectbesluit. De Minister van Infrastructuur en Waterstaat zal naar verwachting eind 2025 het projectbesluit vaststellen.

HOE KUNT U MEEDENKEN?

Rijkswaterstaat nodigt, namens de Minister van Infrastructuur en Waterstaat, iedereen uit mee te denken over de uitwerking en inpassing van Geul Coehoorn binnen het projectgebied. U kunt aandachtspunten aandragen voor de inpassing van Geul Coehoorn binnen het projectgebied.

In het participatie- en communicatieplan kunt u lezen op welke manieren inwoners, bedrijven, maatschappelijke organisaties en bestuursorganen betrokken worden bij de uitwerking en inpassing van de Geul Coehoorn. In dit plan staat wie, wanneer en waarover zij worden betrokken bij de verdere uitwerking en inpassing van Geul Coehoorn en op welke wijze wordt gecommuniceerd.

WILT U DOCUMENTEN BEKIJKEN?

De informatie uit deze kennisgeving en de bijbehorende documenten staan vanaf donderdag 22 augustus 2024 op Platform Participatie. Het gaat dan om het maatregelenblad over Geul Coehoorn, het rapport Stromend habitat en connectiviteit in de Maas en het participatie- en communicatieplan.

Op papier kunt u de documenten van donderdag 22 augustus 2024 tot en met woensdag 2 oktober 2024 op afspraak bekijken bij:

  • Rijkswaterstaat Kantoor Den Bosch, Magistratenlaan 82, 5223 MD Den Bosch, telefoon 088 – 797 48 80

  • Gemeente Heumen, Kerkplein 6, 6581 AC Malden, telefoon 024 – 358 83 00

Neem vooraf telefonisch contact op met de locatie voor het maken van een afspraak en in verband met de openingstijden.

WILT U EEN INFORMATIEBIJEENKOMST BEZOEKEN?

U bent van harte welkom op onze informatiebijeenkomst. Tussen 19:30 uur en 22:00 uur kunt u op elk gewenst moment binnenlopen en met medewerkers van Rijkswaterstaat in gesprek gaan.

Datum en locatie: 11 september 2024, Dorpshuis ‘Ons huis’, Kerklaantje 17, 6612 BB Nederasselt

Tijdens de bijeenkomst wordt u geïnformeerd over het project, de procedure en de verkenning die zal plaatsvinden. Deze bijeenkomst worden ook gebruikt om ideeën, oplossingsrichtingen en kansen op te halen.

HOE KUNT U REAGEREN?

U kunt op drie manieren reageren, van donderdag 22 augustus 2024 tot en met woensdag 2 oktober 2024:

Digitaal

Bij voorkeur ontvangen wij uw reactie via ons formulier.

Mondeling

Voor het noteren van uw mondelinge reactie kunt u tijdens kantooruren een afspraak maken via het telefoonnummer 070 – 456 96 07.

Per post

Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, directie Participatie

o.v.v. Geul Coehoorn

Postbus 20901

2500 EX Den Haag

We zien in uw reactie graag uw gedachten over de volgende vragen:

  • Heeft u aandachtspunten voor de uitwerking en inpassing van Geul Coehoorn?

  • Vindt u dat de juiste oplossingsrichting wordt onderzocht? Heeft u nog aanvullingen of oplossingen die passen binnen de uitgangspunten voor het redelijkerwijs in beschouwing nemen van mogelijke oplossingen?

  • Welke aandachtspunten heeft u voor het uit te voeren onderzoek?

  • Kunt u zich vinden in de wijze waarop betrokkenen uit de omgeving worden betrokken bij het proces? Mist u nog mensen of groepen?

  • Welke wensen heeft u voor uw eigen betrokkenheid?

Om uw oplossing redelijkerwijs in beschouwing te kunnen nemen, dient deze aan een aantal uitgangspunten te voldoen. Oplossingen voor de inpassing en uitwerking dienen een bijdrage te leveren aan de KRW-doelen (stromend habitat en visconnectiviteit) en aan de ruimtelijke kwaliteit en de waarden in het gebied, uitvoerbaar te zijn en te passen binnen het beschikbare budget en de planning (realisatie uiterlijk in 2027).

WAT GEBEURT ER MET UW REACTIE

Uw reactie wordt betrokken bij de volgende fase van dit project. In een reactienota wordt weergegeven wat er met alle ingediende reacties wordt gedaan. De reactienota wordt gepubliceerd bij het Ontwerp-Projectbesluit. Indieners worden over de reactienota geïnformeerd. Uw reactie op het participatieplan wordt gebruikt om het participatieproces verder vorm te geven.

WILT U HULP VAN HET INFORMATIEPUNT DIGITALE OVERHEID?

Contact met de overheid gaat steeds vaker digitaal. Soms vinden mensen dit lastig. Kunt u wel wat hulp gebruiken of kent u iemand die hulp nodig heeft? Kom langs in de bibliotheek, bij het Informatiepunt Digitale Overheid.

De Informatiepunten Digitale Overheid zijn er voor mensen die moeite hebben met digitale dienstverlening en vragen hebben over het zaken doen met de overheid. De Informatiepunten zijn ondergebracht in de bibliotheken. U kunt hier zonder afspraak binnenlopen voor ondersteuning bij vragen over websites van de overheid, bijvoorbeeld voor het digitaal raadplegen van documenten behorend bij dit project of het digitaal indienen van een reactie.

WILT U MEER INFORMATIE?

Meer informatie over het project en de participatiemogelijkheden op Platform Participatie.

Vragen over het project? Bel naar 0800 8002, Rijkswaterstaat (gratis) of mail naar 08008002@rws.nl.

Vragen over de procedure? Bel naar 070 – 456 96 07, directie Participatie van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Op de hoogte blijven van dit project? Meld u aan voor de nieuwsbrief op Nieuwsbrief Rijkswaterstaat: Maatregelen Kaderrichtlijn Water (KRW) Maas.

Naar boven