Kennisgeving terinzagelegging Ontwerp-Projectbesluit KRW Maas, maatregelen Doornwaard, Slijkwellsewaard en Poederoijense Waard.

Van woensdag 21 augustus 2024 tot en met dinsdag 1 oktober 2024 ligt het Ontwerp-Projectbesluit dat voorziet in het uitvoeren van een drietal KRW-maatregelen in achtereenvolgens de Doornwaard, Slijkwellsewaard en Poederoijense Waard, met bijbehorende stukken, ter inzage. Tijdens deze termijn kan iedereen een zienswijze over dit Ontwerp-Projectbesluit indienen. In deze kennisgeving leest u hoe u dat kunt doen.

WAAROVER GAAN HET PROJECT EN HET ONTWERP-PROJECTBESLUIT?

Het project gaat over de maatregelen die volgen uit de Kaderrichtlijn Water (KRW-)opgave voor de Afgedamde Maas, horende bij het waterlichaam Benedenmaas. Het doel van deze richtlijn is om de kwaliteit van het oppervlaktewater in Europa te verbeteren en te beschermen. Dit betekent onder meer dat rivieren geschikt moeten zijn voor waterplanten en -dieren om in te leven. Voor elk type water (landoppervlaktewater, overgangswater, kustwateren en grondwater) zijn KRW-doelen bepaald, zo ook voor de Maas.

De ecologische KRW-doelen voor de Afgedamde Maas zijn nog niet bereikt. Veel van de oorspronkelijke waterplanten, vissen en kleine waterdiertjes (macrofauna) zijn verdwenen of komen er nog maar in kleine aantallen voor. Dat komt onder meer doordat de mens in de loop van de tijd veel heeft veranderd aan het rivierenlandschap. Op dit moment zijn er niet genoeg geschikte plekken over waar deze flora en fauna zich kunnen vestigen en voortplanten.

Om de biodiversiteit in en langs de rivier te verbeteren, en daarmee de ecologische waterkwaliteit, wil de Minister van Infrastructuur en Waterstaat de Doornwaard, Slijkwellsewaard en Poederoijense Waard natuurvriendelijker inrichten. Daarmee komt er meer ruimte voor de beperkte getijdenwerking die nog altijd karakteristiek is voor de Afgedamde Maas. Ook worden moerassige oeverzones en geïsoleerde geulen aangelegd. Zo ontstaan er verschillende typen waterleefgebieden, die elk bepaalde soorten planten, vissen en macrofauna aan zullen trekken.

Om invulling te geven aan de doelstelling voor de Afgedamde Maas wil de Minister van Infrastructuur en Waterstaat de volgende drie maatregelen treffen:

  • Geulen Doornwaard: Het uitbreiden van een bestaande geul en de aanleg van een eenzijdig aangetakte getijdengeul door het verondiepen van een zandwinplas;

  • Geul Slijkwellsewaard: Het verbreden van de bestaande geul en het aanleggen van moeraszones in de plas die de zuidelijke geul met de Afgedamde Maas verbindt;

  • Geulen Poederoijense Waard: de aanleg van een geïsoleerde geul.

WILT U DOCUMENTEN BEKIJKEN?

Alle documenten zijn digitaal te vinden op Platform Participatie. Het gaat dan om het Ontwerp-Projectbesluit met bijlagen, de bij het Ontwerp-Projectbesluit behorende motivering met bijlagen, waaronder onderzoeksrapporten en het genomen m.e.r.-beoordelingsbesluit waaruit volgt dat voor het project geen milieueffectrapport hoeft te worden gemaakt. Het Ontwerp-Projectbesluit dat u vindt op Platform Participatie is afgeleid van het Ontwerp-Projectbesluit dat is te vinden via het Omgevingsloket. Bij eventuele verschillen tussen beide publicaties is de publicatie via het Omgevingsloket leidend.

U kunt de stukken ook op het kantoor van Rijkswaterstaat in Den Bosch inzien (Magistratenlaan 82, 5223 MD Den Bosch). Maak hiervoor een afspraak via telefoonnummer 088 - 797 48 80. Dit kan van woensdag 21 augustus 2024 tot en met dinsdag 1 oktober 2024.

WILT U EEN INLOOPBIJEENKOMST BIJWONEN?

Op 5 september 2024 kunt u een inloopbijeenkomst bezoeken waar u terecht kunt met vragen over de plannen voor de Afgedamde Maas en de zienswijzenprocedure. De bijeenkomst vindt plaats in Zalencentrum ’t Gement aan de Donkerstraat 19 te Aalst. U bent van harte welkom om binnen te lopen tussen 19.00 uur en 21.30 uur. Vooraf aanmelden is niet nodig.

HOE KUNT U EEN ZIENSWIJZE INDIENEN?

U kunt van woensdag 21 augustus 2024 tot en met dinsdag 1 oktober 2024 een zienswijze indienen over het Ontwerp-Projectbesluit. Als u reageert op het Ontwerp-Projectbesluit, wordt dat een zienswijze genoemd. Reageren kan op de volgende drie manieren:

Digitaal

Bij voorkeur ontvangen wij uw zienswijze via ons formulier.

Mondeling

Voor het noteren van uw mondelinge zienswijze kunt u tijdens kantooruren een afspraak maken via het telefoonnummer 070 – 456 96 07 van de directie Participatie.

Post

Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, directie Participatie

o.v.v. KRW Afgedamde Maas

Postbus 20901

2500 EX Den Haag

Waar kan uw zienswijze over gaan?

U kunt ingaan op alle onderdelen van het Ontwerp-Projectbesluit. Dat kan een bezwaar zijn, maar het mag ook een instemmende reactie zijn. Of u kunt aandacht vragen voor bepaalde aspecten. Er zijn geen voorschriften hoe een zienswijze eruit moet zien. Wel stellen we het op prijs als u ingaat op de volgende punten:

  • Staan er zaken in het Ontwerp-Projectbesluit die volgens u niet kloppen?

  • Zijn er grote zaken en/of grote belangen over het hoofd gezien?

  • Wordt u geraakt in uw belang? Zo ja, kunt u dat toelichten?

  • Is de informatie in de bijlagen, waaronder de beschrijvingen per maatregel, correct en volledig?

WAT GEBEURT ER MET UW ZIENSWIJZE EN WAT IS HET VERVOLG?

De medewerkers van het project betrekken uw zienswijze bij de voorbereiding van het definitieve Projectbesluit. In een zogenoemde Nota van Antwoord schrijven zij op hoe de zienswijzen zijn beoordeeld en hoe deze het Projectbesluit hebben beïnvloed. De indieners van de zienswijzen krijgen bericht wanneer de Nota van Antwoord beschikbaar is en het Projectbesluit is vastgesteld. Tegen het Projectbesluit kan beroep worden ingesteld bij de afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State.

WILT U HULP VAN HET INFORMATIEPUNT DIGITALE OVERHEID?

Contact met de overheid gaat steeds vaker digitaal. Soms vinden mensen dit lastig. Kunt u wel wat hulp gebruiken of kent u iemand die hulp nodig heeft? Kom langs in de bibliotheek, bij het Informatiepunt Digitale Overheid.

De Informatiepunten Digitale Overheid zijn er voor mensen die moeite hebben met digitale dienstverlening en vragen hebben over het zaken doen met de overheid. De Informatiepunten zijn ondergebracht in de bibliotheken. U kunt hier zonder afspraak binnenlopen voor ondersteuning bij vragen over websites van de overheid, bijvoorbeeld voor het digitaal raadplegen van documenten behorend bij dit project of het digitaal indienen van een zienswijze.

WILT U MEER INFORMATIE?

Meer informatie over de drie maatregelen in de Afgedamde Maas en de reactiemogelijkheden voor het Ontwerp-Projectbesluit vindt u op Platform Participatie.

Voor vragen over het project, kunt u bellen naar 0800 8002, Rijkswaterstaat (gratis) of mailen naar 08008002@rws.nl.

Voor vragen over de procedure kunt u bellen naar 070 – 456 96 07, directie Participatie van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Meer weten over het KRW-programma van Rijkswaterstaat voor ecologisch herstel van de Maas? Kijk op www.samenwerkenaanriviernatuur.nl (pagina Maas). Daar vindt u onder meer een klikbare kaart met alle maatregelen die in voorbereiding en uitvoering zijn.

Naar boven