Besluit van de Minister van Asiel en Migratie van 1 augustus 2024, nummer WBCTU 2024/4, houdende wijziging van de Circulaire Toelating en Uitzetting Bonaire, Sint Eustatius en Saba

De Minister van Asiel en Migratie,

Gelet op de Wet Toelating en Uitzetting Bonaire, Sint Eustatius en Saba, het Besluit Toelating en Uitzetting Bonaire, Sint Eustatius en Saba en de Regeling Toelating en Uitzetting Bonaire, Sint Eustatius en Saba;

Besluit:

ARTIKEL I

A

Paragraaf 1/hoofdstuk 16 Circulaire Toelating en Uitzetting Bonaire, Sint Eustatius en Saba is gewijzigd en komt te luiden:

1. Inleiding

Een vreemdeling kan op verschillende wijze te kennen geven dat hij voor bescherming op de openbare lichamen in aanmerking wenst te komen. Hij kan dit bijvoorbeeld doen in de zeehavens of op de luchthavens bij een ambtenaar belast met de grensbewaking. In het geval hij zich al op het grondgebied bevindt, kan hij dit aangeven bij de ambtenaar belast met het toezicht of bij de IND unit Caribisch Nederland.

Voor de indiening van een aanvraag om bescherming moet de vreemdeling worden doorverwezen naar de IND unit Caribisch Nederland.

Reikwijdte van de bescherming

Een vreemdeling kan op de openbare lichamen bescherming inroepen tegen terugzending (refoulement) naar zijn land van herkomst als hij niet over de juiste documenten beschikt voor toegang en/of toelating tot de openbare lichamen maar wel voldoet aan de non-refoulement criteria die in de volgende internationale verdragen zijn vastgelegd, namelijk:

  • a. het Vluchtelingenverdrag;

  • b. het Europees Verdrag voor de bescherming van de Rechten van de Mens (EVRM), in het bijzonder artikel 3 van dit verdrag.

Het vorenstaande is vastgelegd in artikel 12a van de WTU-BES.

Het EG-recht is op de openbare lichamen niet van toepassing. Dat betekent dat de invloed die de EG-richtlijnen, zoals Richtlijn EG/2004/83 (de Kwalificatie- of Definitierichtlijn), hebben gehad op de Nederlandse interpretatie van de voornoemde Verdragen vanaf circa 2006 niet geldt.

Vertrouwelijke behandeling

De verzoeken om bescherming worden vertrouwelijk behandeld. De Wbp-Bes is van toepassing. Er wordt tijdens de procedure géén contact gelegd met de autoriteiten van het land van herkomst van de vreemdeling om zijn identiteit en/of de verklaringen te toetsen. Wanneer er na de beslissing op de aanvraag contact wordt opgenomen met de autoriteiten van het land van herkomst, wordt niet bekend gemaakt dat de vreemdeling een verzoek om bescherming heeft ingediend op de openbare lichamen.

Individuele beoordeling

Aanvragen om bescherming worden individueel beoordeeld.

Beslissing van de Minister van Asiel en Migratie

In de verschillende fasen van de beschermingsprocedure handelen de ambtenaren belast met het toezicht en met de grensbewaking in overeenstemming met de door de IND unit Caribisch Nederland namens de Minister van Asiel en Migratie gegeven aanwijzingen. Hierdoor wordt gewaarborgd dat internationale afspraken uniform worden nageleefd en dat de belangen van de vreemdeling optimaal tot hun recht komen.

Immigratie- en Naturalisatiedienst op de openbare lichamen

De IND unit Caribisch Nederland is de organisatie die het beschermingsbeleid op de openbare lichamen uitvoert. Een aanvraag om bescherming kan daarom formeel alleen worden ingediend bij de IND unit Caribisch Nederland.

B

MBES06 is gewijzigd en komt te luiden als aangegeven in bijlage 1.

C

MBES07 is gewijzigd en komt te luiden als aangegeven in bijlage 2.

D

MBES10 is gewijzigd en komt te luiden als aangegeven in bijlage 3.

E

MBES33 is gewijzigd en komt te luiden als aangegeven in bijlage 4.

F

MBES40 is gewijzigd en komt te luiden als aangegeven in bijlage 5.

ARTIKEL II

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de dagtekening van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst.

Dit besluit zal (met de toelichting) in de Staatscourant worden geplaatst.

’s-Gravenhage, 1 augustus 2024

De Minister van Asiel en Migratie, namens deze, A.W.H. Bertram directeur-generaal Migratie

BIJLAGE 1

Aanvraag Verblijfsvergunning voor bepaalde tijd verbandhoudend met bescherming

MBES06

BIJLAGE 2

Aanvraag Verlenging verblijfsvergunning voor bepaalde tijd verbandhoudend met bescherming

MBES07

BIJLAGE 3

Aanvraag Verlening van een terugkeervisum

MBES10

BIJLAGE 4

Periodieke meldplicht bescherming

MBES33

BIJLAGE 5

Maatregel van Bewaring

MBES40

TOELICHTING

A–F

Op 2 juli 2024 is het Ministerie van Asiel en Migratie ingesteld. Op diezelfde datum is de Minister van Asiel en Migratie benoemd en belast met de aangelegenheden op het terrein van asiel en migratie. De taken van het Ministerie van Justitie en Veiligheid zijn dienovereenkomstig gewijzigd.

In paragraaf 1 van hoofdstuk 16 CTU-BES werd de Minister van Justitie als bevoegde bewindspersoon genoemd als het gaat om asielgerelateerde zaken. Echter, met het aantreden van de nieuwe bewindspersoon is de Minister van Asiel en Migratie bevoegd. Gelet hierop is de Minister van Justitie vervangen door Minister van Asiel en Migratie in deze paragraaf.

Daarnaast is de ondertekening aangepast van de volgende modellen MBES06, MBES07, MBES10, MBES33 en MBES40, zodat deze door de nu gemachtigde bewindspersoon worden ondertekend. Dat betekent dat de Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie is vervangen door Minister van Asiel en Migratie.

De Minister van Asiel en Migratie, namens deze, A.W.H. Bertram directeur-generaal Migratie

Naar boven