Regeling van de Minister van Financiën van 19 juli 2024, 2024-0000357769, directie Financiële Markten, tot wijziging van de Vrijstellingsregeling Wft in verband met het vrijstellen van betaalinstellingen, voor zover zij enkel rekeninginformatiediensten verlenen, van de verplichte accountantscontrole

De Minister van Financiën,

Gelet op artikel 3:3 van de Wet op het financieel toezicht;

Besluit:

ARTIKEL I

Aan hoofdstuk 3 van de Vrijstellingsregeling Wft wordt een paragraaf toegevoegd, luidende:

§ 3.1d. Rekeninginformatiediensten

Artikel 18d

Betaalinstellingen die uitsluitend rekeninginformatiediensten verlenen zijn vrijgesteld van artikel 3:72, zevende lid, van de wet.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Financiën, E. Heinen

TOELICHTING

Betaaldienstverleners moeten op grond van artikel 3:57, eerste lid, van de Wet op het financieel toezicht (Wft) beschikken over voldoende solvabiliteit. Rekeninginformatiedienstverleners zijn, ondanks dat ze wel worden aangemerkt als betaaldienstverlener, echter uitgezonderd van deze verplichting. Dit omdat rekeninginformatiediensten geen gelden onder zich houden. Een rekeninginformatiedienst is enkel bedoeld als dienst voor het verstrekken van een onlineoverzicht van de gegevens van een betalingsdienstgebruiker betreffende de betaalrekening of -rekeningen die hij bij een of meer betalingsdienstaanbieders aanhoudt. Dit helpt betalingsdienstgebruikers om onmiddellijk een overzicht van hun financiële situatie te krijgen.

Ondanks dat rekeninginformatiedienstverleners zijn uitgezonderd van de solvabiliteitseisen, vallen ze nog wel onder de verplichte accountantscontrole. De accountantscontrole, zoals neergelegd in artikel 3:72, zevende lid, Wft, bepaalt dat betaaldiensten de jaarrekening door een accountant moeten laten controleren. Aangezien rekeninginformatiedienstverleners reeds uitgezonderd zijn van solvabiliteitseisen, hoeven zij geen andere financiële staten te verstrekken dan de halfjaarlijkse staten die de Nederlandsche Bank nodig heeft voor het toezicht op de naleving van de eisen inzake de beroepsaansprakelijkheidsverzekering of de daarmee vergelijkbare waarborg. Met oog daarop wordt het door de toézichthouder niet proportioneel geacht dat rekeninginformatiedienstverleners onder de verplichte accountantscontrole komen te vervallen en is voorzien in deze vrijstelling. Het betreft momenteel twaalf bedrijven waarvoor de accountantsplicht komt te vervallen.

Deze regeling zal, in afwijking met de vaste verandermomenten, zo snel mogelijk in werking treden, te weten de dag na publicatie in de Staatscourant. Dit omdat het vooral een verduidelijking betreft die bovendien in het belang is van de betrokken doelgroep.

De Minister van Financiën, E. Heinen

Naar boven