Regeling van de Minister van Justitie en Veiligheid van 17 juli 2024, nr. 5576045, houdende wijziging van de Regeling particuliere beveiligingsorganisaties en recherchebureaus in verband met een verduidelijking van de opleidingseisen voor beveiligingswerkzaamheden in het betaald voetbal en amateurvoetbal

De Minister van Justitie en Veiligheid,

gelet op artikel 8, eerste lid, van de Wet particuliere beveiligingsorganisaties en recherchebureaus;

Besluit:

ARTIKEL I

De Regeling particuliere beveiligingsorganisaties en recherchebureaus wordt als volgt gewijzigd:

A.

Aan artikel 7a wordt een lid toegevoegd, luidende:

  • 3. Onder beveiligingswerkzaamheden bij een evenement worden mede de beveiligingswerkzaamheden genoemd in artikel 8 verstaan.

B.

In artikel 8, eerste en tweede lid wordt na ‘een persoon’ telkens ingevoegd ‘die niet beschikt over het in artikel 7a, eerste lid, genoemde certificaat’.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling wordt met toelichting in de Staatscourant geplaatst.

’s-Gravenhage, 17 juli 2024

De Minister van Justitie en Veiligheid, D.M. van Weel

TOELICHTING

In de praktijk is onduidelijkheid ontstaan over de uitleg van de Regeling particuliere beveiligingsorganisaties en recherchebureaus (Rpbr) met betrekking tot het inzetten van personen met het certificaat Event Security Officer (ESO) tijdens voetbalwedstrijden in het betaald voetbal en in het amateurvoetbal. Dit is zeer onwenselijk omdat er de afgelopen jaren hard is gewerkt aan het onder controle brengen van de veiligheid in en rondom voetbalstadions. Bij dit proces is de aanwezigheid van de ESO’s zeer belangrijk. Deze wijziging betreft daarom een verduidelijking van de staande praktijk zodat deze zonder onduidelijkheid kan worden voortgezet.

Eén van de kernpunten van de Regiegroep Voetbal en Veiligheid (de Regiegroep) is dat de betaald voetbalorganisaties (BVO’s) de veiligheidsorganisatie op orde moeten hebben. De veiligheidsorganisaties maken al vele jaren gebruik van verschillende soorten beveiligers, waaronder de stewards en de ESO’s. ESO’s zijn beveiligers die specifiek zijn opgeleid voor de beveiliging van evenementen en zijn werkzaam bij particuliere beveiligingsbedrijven. Daar waar BVO’s onvoldoende stewards hebben om te voldoen aan de veiligheidsvereisten bij een voetbalwedstrijd of wanneer er specifiek op veiligheid getrainde beveiligers aanwezig moeten zijn, huren BVO’s gespecialiseerde beveiligingsbedrijven in die onder andere ESO’s inzetten. De aanwezigheid van ESO’s heeft derhalve een positief effect op de veiligheidsorganisatie van de BVO’s. Het wordt derhalve wenselijk geacht dat ESO’s beveiligingswerkzaamheden bij voetbalwedstrijden kunnen uitvoeren.

Met deze wijziging wordt de verhouding tussen de artikelen 7a en 8 Rpbr verduidelijkt. Met deze verduidelijking wordt buiten twijfel gesteld dat bij beveiligingswerkzaamheden in het betaald voetbal en in de top- en hoofdklasse van het amateurvoetbal, naast de inzet van andere soorten beveiligers die voldoen aan de daarvoor geldende opleindingseisen, zowel ESO’s als stewards kunnen worden ingezet. Het gaat dan wel om beveiligingswerkzaamheden kort voor, tijdens of kort na de wedstrijd van de voetbalorganisatie, in en rond het stadion waar de wedstrijden plaatsvinden. De opleidingseisen van de artikelen 7a en 8 Rpbr, zijn dan ook niet cumulatief.

’s-Gravenhage, 17 juli 2024

De Minister van Justitie en Veiligheid, D.M. van Weel

Naar boven