Besluit van de Minister van Buitenlandse Zaken in overeenstemming met de Minister van Veiligheid en Justitie en de Minister van Financiën van 18 januari 2024, nr. MinBuZa-2023.20277-43, tot aanwijzing van The Base als organisatie waarop de Sanctieregeling terrorisme 2007-II van toepassing is

De Minister van Buitenlandse Zaken,

Handelende in overeenstemming met de Minister van Veiligheid en Justitie en de Minister van Financiën;

Gelet op artikel 2, eerste lid, van de Sanctieregeling terrorisme 2007-II,

Besluit:

De Sanctieregeling terrorisme 2007-II is van toepassing op:

  • The Base, een internationaal netwerk van rechts-extremisten, welke entiteit is opgericht in 2018 door Rinaldo Nazzaro.

VN VR resolutie 1373 (2001) schept voor VN-lidstaten een internationaal bindende verplichting het financieren van terrorisme te bestrijden en de tegoeden, andere financiële activa of andere economische middelen van personen en organisaties die zich bezighouden met terroristische activiteiten, te bevriezen.

Het Counter-Terrorism Committee (CTC) van de Verenigde Naties controleert of de lidstaten voldoen aan de verplichtingen die voorvloeien uit resolutie 1373.

Aan VN VR resolutie 1373 wordt in EU-verband uitvoering gegeven door Gemeenschappelijk Standpunt (GS) nr. 2001/930/GBVB, GS nr. 2001/931/GBVB, Verordening (EG) nr. 2580/2001 en GS nr. 2016/1693.

De Sanctiewet 1977 geeft de Minister van Buitenlandse Zaken de bevoegdheid ministeriële regelingen vast te stellen ter uitvoering van internationale verplichtingen. De Sanctieregeling terrorisme 2007-II is de wettelijke basis waarop Nederland de verplichting die voortvloeit uit VN VR resolutie 1373 uitvoert.

Een bevriezingsmaatregel is een preventieve bestuursrechtelijke maatregel. De gronden voor onderhavig besluit zijn de uitspraak van het Gerechtshof Den Haag d.d. 20 april (2023ECLI:NL:GHDHA:2023:997) en de uitspraak van Rechtbank Rotterdam d.d. 2 december (2021ECLI:NL:RBROT:2021:11858). De Rechtbank in Rotterdam oordeelde dat The Base gezien kan worden als terroristische organisatie die tot oogmerk heeft het plegen van terroristische misdrijven. De rechtbank noemt dat The Base een relatief goed georganiseerde en internationaal vertakte rechts-extremistische organisatie is waarbij sprake is van een terroristisch oogmerk, bestaande uit het aanjagen van vrees bij (een deel van) de bevolking en/of het ernstig ontwrichten/vernietigen van fundamentele politieke, constitutionele, economische en sociale structuren.

Het Hof komt met de rechtbank tot de vaststelling dat The Base een internationaal samenwerkingsverband is met een zekere duurzaamheid en structuur tussen meerdere personen en dus een organisatie als bedoeld in artikel 140 van het Wetboek van Strafrecht. Het doel van The Base is het ontketenen van een rassenoorlog/burgeroorlog. Zoals het Hof en de rechtbank beschrijven wil The Base door middel van geweld en gebruik van (vuur)wapens een blanke etnostaat stichten waarin geen plaats is voor Joden, moslims en mensen met een donkere huidskleur. Tegen de achtergrond van deze rechts-extremistische ideologie, leveren voormelde feiten en omstandigheden, in onderling verband en samenhang bezien, voldoende grond op om te oordelen dat bij The Base sprake is van een terroristisch oogmerk, bestaande uit het aanjagen van vrees bij (een deel van) de bevolking en/of het ernstig ontwrichten/vernietigen van fundamentele politieke, constitutionele, economische en sociale structuren.

Van dit besluit wordt mededeling gedaan door plaatsing van het besluit in de Staatscourant.

De Minister van Buitenlandse Zaken, Voor deze, Het plaatsvervangend hoofd van de afdeling Terrorismebestrijding en Nationale Veiligheid van de Directie Veiligheidsbeleid, N. Yorks

Tegen dit besluit kan binnen zes weken na bekendmaking schriftelijk bezwaar worden aangetekend bij de Minister van Buitenlandse Zaken, Postbus 20061, 2500 EB Den Haag. Het bezwaarschrift moet op grond van artikel 6:5 van de Algemene wet bestuursrecht zijn ondertekend en tenminste bevatten: naam en adres van de indiener, de dagtekening, de omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar is gericht en de gronden waarop het bezwaarschrift berust. Zo mogelijk dient een kopie van het bestreden besluit te worden toegevoegd.

Naar boven