Regeling van de Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid van 24 juni 2024, nummer 5564859, houdende de wijziging van het Besluit tijdelijk onderdak in hotels en andere accommodaties 2023

De Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid,

Gelet op artikel 4 van de Regeling verstrekkingen asielzoekers en andere categorieën vreemdelingen 2005 (Rva 2005);

Besluit:

ARTIKEL I

Het Besluit tijdelijk onderdak in hotels en andere accommodaties 2023 wordt als volgt gewijzigd:

Aan artikel 4 wordt na het zesde lid een lid toegevoegd, luidende:

  • 7. Het COA kan, in overleg met Onze Minister, de in het eerste lid bedoelde termijn in uitzonderlijke gevallen, waarin doorplaatsing van de vreemdeling naar huisvesting die bestemd of geschikt is voor permanente bewoning ondanks aantoonbare inspanningen niet mogelijk blijkt, eenmalig verlengen met ten hoogste zes maanden. Het eerste tot en met zesde lid en het eerste en tweede lid van artikel 3 zijn van toepassing.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

's-Gravenhage, 24 juni 2024

De Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid, E. van der Burg

TOELICHTING

In de onderhavige wijziging van het Besluit tijdelijk onderdak in hotels en andere accommodaties 2023 wordt geregeld dat in een uitzonderlijk geval de maximale verblijfsduur van zes maanden eenmalig met ten hoogste zes maanden kan worden verlengd. Een gemotiveerd verzoek voor toepassing van deze mogelijkheid tot verlenging wordt gedaan bij het COA. Er is voldoende financiële ruimte nu niet voorzienbaar is dat het maximale aantal statushouders van 5.000 per half jaar zal worden overschreden door deze wijziging.

Naar boven